Neplodnost: tiha epidemija sodobnega časa

31. maj. 2024, ob 13.00
Posodobljeno pred 2 mesecema
20
250 SEK

V zadnjih desetletjih se sodobna medicina sooča z vedno večjo težavo, ki počasi prehaja v središče pozornosti – neplodnost. Čeprav je to tema, o kateri se neradi odkrito pogovarjamo, pa statistike kažejo, da postaja vse bolj pereča. Zmanjšanje rodnosti ne vpliva zgolj na posameznike in pare, ampak tudi na celotne družbe. Kaj povzroča ta nepričakovani porast težav z zanositvijo in kaj lahko storimo za rešitev tega problema?

Vzroki za naraščajočo neplodnost

Obstaja več dejavnikov, ki prispevajo k naraščajočim težavam z neplodnostjo. Med njimi so:

 1. Starost: Eden najbolj očitnih dejavnikov je starost. Pari se danes odločajo za otroke vse kasneje, kar pomeni, da se soočajo z biološkimi omejitvami. Plodnost žensk začne upadati že po 30. letu, pri moških pa se kakovost sperme zmanjšuje po 40. letu.
 2. Stres in življenjski slog: Sodobni način življenja prinaša več stresa, manj gibanja in slabe prehranjevalne navade. Vse to negativno vpliva na plodnost. Povečana uporaba tehnologije in zmanjšanje fizične aktivnosti prispevata k večjemu tveganju za neplodnost.
 3. Okoljski dejavniki: Onesnaženje zraka, kemikalije v hrani in kozmetiki ter drugi okoljski dejavniki lahko škodujejo reproduktivnemu zdravju. Študije kažejo, da izpostavljenost določenim kemikalijam vpliva na kakovost sperme in delovanje jajčnikov.
 4. Zdravstvene težave: Bolezni, kot so policistični jajčniki, endometrioza in motnje ščitnice, vse bolj pogosto vplivajo na plodnost. Prav tako lahko nekatere okužbe in kronične bolezni povzročijo težave pri zanositvi.

Kako rešiti težavo?

Razumevanje in obravnava neplodnosti zahteva celovit pristop, ki vključuje medicinske, socialne in psihološke vidike.

 1. Izobraževanje in ozaveščanje: Pomembno je, da se o težavah z neplodnostjo odkrito govori. Mladi pari morajo biti ozaveščeni o vplivu starosti na plodnost in o pomenu zdravega življenjskega sloga.
 2. Dostop do zdravljenja: Reproduktivna medicina je v zadnjih letih dosegla izjemen napredek. Dostop do sodobnih metod zdravljenja neplodnosti, kot so oploditev z biomedicinsko pomočjo (IVF), je ključnega pomena.
 3. Podpora in svetovanje: Neplodnost ni le fizična težava, ampak tudi čustvena in psihološka. Pari, ki se soočajo s tem problemom, potrebujejo podporo in svetovanje, da lažje premagajo stres in tesnobo, ki ju prinaša ta izkušnja.
 4. Raziskave in razvoj: Nadaljnje raziskave na področju reproduktivnega zdravja so nujne za razvoj novih metod zdravljenja in preventivnih ukrepov. Vlade in zdravstvene organizacije morajo vlagati v raziskave, ki bodo pomagale razumeti in reševati problem neplodnosti.

Nosečnost

Postopek za diagnosticiranje in zdravljenje neplodnosti

Če se par eno leto neuspešno trudi z zanositvijo, je priporočljivo, da se obrne na strokovnjaka za neplodnost. Postopek običajno vključuje več korakov:

 1. Pregled ženskih hormonov: Krovni testi se opravijo za preverjanje ravni hormonov, kot so FSH, LH, estradiol in prolaktin, ki vplivajo na ovulacijo in menstrualni ciklus.
 2. Merjenje ovulacije: S pomočjo merjenja bazalne telesne temperature in uporabe ovulacijskih testov lahko ženska spremlja, kdaj ovulira.
 3. 3D ultrazvok: Ta metoda omogoča podroben pregled maternice, jajčnikov in jajcevodov ter odkrivanje morebitnih nepravilnosti, kot so pregrade ali ciste.
 4. Spermiogram: Analiza sperme pri moškem oceni število, gibljivost in obliko semenčic.
 5. Pregled prehodnosti jajcevodov: Histerosalpingografija (HSG) je postopek, pri katerem se s pomočjo kontrastnega sredstva in rentgena preveri prehodnost jajcevodov.
 6. Hormonska terapija: Včasih se predpiše terapija s progesteronom, ki se lahko uporablja vaginalno, za izboljšanje lutealne faze menstrualnega ciklusa.
 7. Spodbujanje ovulacije: Če ženska ne ovulira redno, lahko zdravnik predpiše zdravila za spodbujanje ovulacije, kot so klomifen citrat ali gonadotropini.
 8. Umetna oploditev (IVF): Če druge metode niso uspešne, se lahko par odloči za postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pri tem se jajčeca oplodijo v laboratoriju in nato vstavijo v maternico.

Uspešnost postopkov

Uspešnost zdravljenja neplodnosti je odvisna od več dejavnikov, vključno s starostjo ženske, vzroki neplodnosti in izbrano metodo zdravljenja.

 • Hormonska terapija: Uspešnost lahko doseže od 20 % do 60 %, odvisno od posameznega primera.
 • IVF: Povprečna stopnja uspešnosti IVF postopka je med 30 % in 40 % na en cikel za ženske, mlajše od 35 let, vendar se uspešnost z leti zmanjšuje.

Možni zapleti

Postopki zdravljenja neplodnosti lahko prinesejo tudi nekatere zaplete, kot so:

 • Hiperstimulacija jajčnikov: Prekomerna reakcija jajčnikov na stimulacijska zdravila.
 • Večplodna nosečnost: Pogostejša pri IVF, kar prinaša večje tveganje za prezgodnji porod in druge zaplete.
 • Kirurški zapleti: Kot so okužbe ali krvavitve pri diagnostičnih ali terapevtskih postopkih.

Postopki v Sloveniji in v tujini

V Sloveniji so postopki zdravljenja neplodnosti dobro razviti in dostopni preko javnega zdravstvenega sistema ter zasebnih klinik. Pogosto so cene dostopnejše kot v tujini, vendar pa imajo nekatere tuje klinike bolj napredne tehnologije in krajše čakalne dobe.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

V tujini, zlasti v državah z napredno medicinsko tehnologijo, so postopki pogosto bolj raznoliki in dostopni brez dolgega čakanja, a so stroški lahko bistveno višji. Mednarodne klinike pogosto nudijo celostno oskrbo, vključno s psihološko podporo in možnostmi za različne tehnike umetne oploditve.

Test nosečnosti

Neplodnost je tiha epidemija, ki prizadene vedno več ljudi po vsem svetu. S pravočasnim ukrepanjem, izobraževanjem in dostopom do sodobnega zdravljenja lahko omilimo njen vpliv na posameznike in družbo kot celoto. Pomembno je, da o tej temi odkrito govorimo in si prizadevamo za rešitve, ki bodo pomagale pari pri izpolnitvi njihove želje po starševstvu. Neplodnost ne sme ostati tabu tema – čas je, da jo postavimo v ospredje in se z njo soočimo s celovitim pristopom.

 

Napisal: Nadlani, foto: Pexels

20
250 SEK