Oaza na dvorišču: 7 korakov do bolje izkoriščenega prostora

1
330 SEK

Poletje je odličen čas, da si vzamete čas zase, pa tudi postorite nekaj del okrog svojega doma, ki ga bodo naredila še bolj domačnega in prijetnega. To je dobra priložnost, da razmislite, kako čim bolje uporabiti prostor na vašem dvorišču in ga spremeniti v prijetno oazo za preživljanje vročih popoldnevov in večerov.

Kako lahko vaše dvorišče postane oaza v poletni vročini?

Vaše dvorišče lahko postane izjemno prijeten prostor za preživljanje časa, ki bo izvabljal občudovanje. Kako spremeniti neizkoriščen prostor v prijetno popoldansko in večerno zatočišče?

1. korak: razmislite, ali uporabljate prostor optimalno

Saj poznate tisti občutek, ko preuredite pohištvo v dnevni sobi ali spalnici, in kar naenkrat se vam zdi, da je prostor bolj zračen in svetel, pa tudi prostoren in prijeten? Podobno velja za prav vsak prostor, tudi za dvorišče. Razmislite, ali so objekti na vašem dvorišču optimalno razporejeni in ali jih lahko prerazporedite na boljši način.

Razmislite o tem, od kod pada svetloba zjutraj in popoldne, in kje si želite imeti rastline, tako da bodo imele dovolj svetlobe. Ali imate raje spodbudno svetlobo sončnega zahoda ali nežne pastelne barve sončnega zahoda? Glede na to lahko sprejmete odločitev, v katero smer morate obrniti klopco.

Nekatere rastline potrebujejo bolj sončno okolje, druge najbolje uspevajo v polsenci, spet tretje imajo rade temne in temačne kotičke. Razmislite o tem, katere rastline bi radi gojili na svojem dvorišču in kje morajo biti glede na pozicijo sonca, tako da bodo prejemale optimalno osvetlitev za svojo rast.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Vsaka oaza potrebuje zelenje.

2. Zavrzite vse, česar ne uporabljate

Stari plastični lončki z barvo, raztrgane vrtnarske hlače in natikači, ki jih niste obuli že več let, nimajo nobenega prostora na vašem dvorišču. Zavrzite vse, kar je nepotrebno. Predmeti, ki nimajo niti praktične niti estetske funkcije, vam ne morejo pomagati pri ustvarjanju vizualno prijetnega popoldanskega zatočišča. Če gre za stvari, ki so uporabne, vendar vam niso všeč – npr. kipce vrtnih palčkov ipd. – lahko vprašate svoje prijatelje, ali bi jih želeli imeti. Različna orodja naj ne bodo na prostem, vedno jih pospravite noter na varno, kjer se bodo tudi bolje ohranila.

3. korak: celostna obnova

Zavrgli ste vse, česar ne potrebujete, in razmislili o optimalni razporeditvi klopce in rastlin. Zdaj je čas, da razmislite, kateri predmeti potrebujejo obnovo, da bodo ponovno zaživeli v polnem sijaju. Ali je vaša ljubka vrtna mizica v starinskem videzu že vsa razpokana in potrebuje nov premaz zaščitne barve? Kaj pa stoli? V kakšnem stanju je ograja? Ali ji manjkajo letvice? Obnovite vse elemente, ki potrebujejo novo plast barve ali popravilo.

4. korak: kakšen stil bo imelo vaše dvorišče?

Še preden se lotite naslednjega koraka je dobro, da razmislite, kakšen stil vrta oz. dvorišča si želite imeti. Ali bi radi imeli bolj neurejen vrtiček z veliko obstojnimi zelenimi rastlinami, ki ne potrebujejo veliko nege in rastejo dokaj samostojno? Si želite ljubke gredice in starinske bele mizice za čaj, ki bo vašemu vrtu dodala romantično noto? Si želite majhnega zeliščnega ali zelenjavnega vrtička, ki bo vašemu vrtu dodal tudi praktično funkcijo? Si želite prostora, primernega za otroke, ki se bodo lahko igrali na prostem? Za kaj boste največ uporabljali dvorišče – za druženje, družinske piknike, za preživljanje časa v miru in tišini s kozarcem vročega kakava in svojimi mislimi? To so vsa pomembna vprašanja, na katera se splača imeti odgovor, še preden se lotite naslednjega koraka; prav mogoče je tudi, da se boste odločili za kombinacijo več naštetih možnosti.

Oaza na dvorišču lahko predstavlja senčnato zatočišče v vročih poletnih dneh.

5. korak: kaj si želite dodati na vaše dvorišče?

Glede na razmislek, ki ste ga opravili v prejšnjem koraku, se lahko odločite, katere elemente potrebujete za optimalno dosego cilja. Ali potrebujete več korit za rože, zemljo, lonce, novo mizico, ležalnik, senčnico, ali klopco? Bodite kreativni in razmislite o tem, kako svojemu dvorišču vdihniti osebno kreativno noto. Vključite v projekt celo družino – vprašajte otroke, katere rastline si želijo videti v vrtu in se skupaj z njimi naučite, kako skrbeti za rastline. Lahko jim zaupate določene rastline in jim tako začnete privzgajati občutek odgovornosti – vsak dan morajo zaliti rastlino in tako poskrbeti, da bo preživela. Poskrbite, da bodo to nalogo zares opravljali dosledno, dokler jim ne postane ustaljena navada.

Razmislite, katere sadike in semena morate kupiti, in se poučite o tem, kdaj posaditi določene rastline in kakšno nego potrebujejo za optimalno rast. Razmislite tudi, katere elemente bi še radi dodali; lahko si uredite droben zen vrtiček s kamenčki, ki ste jih prejšnje poletje prinesli s plaže. Od vhoda do klopce lahko naredite ljubko mozaično pot, tako da si ne boste zmočili nog v jutranji rosi. Prikupna ptičja hišica bo razveselila otroke in privabljala ptičke.

Vgradite v svoj vrt spominke in osebne elemente, ki vas bodo spominjali na prijetne trenutke, počitnice in spomine. Tako kot tudi notranjost vašega doma odseva vaše življenje, delo, interese in zanimanje, tako lahko tudi vaš vrt oz. dvorišče nadgradite z osebno noto.

6. korak: oaza na dvorišču zares zaživi z uporabo

Vaše dvorišče bo zares zaživelo kot oaza, če ga boste uporabljali. Nima smisla, da svoje dvorišče popolnoma preuredite, vendar si zanj nikoli ne vzamete časa. Začnite jesti zajtrk in večerjo na svežem zraku. Spremenite dvorišče ne le v prostor za druženje z družino, ampak tudi za samostojno preživljanje časa sami s sabo. Kadar morate delati od doma, je vedno boljše delati v senci ob prijetnem vetrčku.  Ob vikendih se lahko uležete v visečo mrežo.

Ne pozabite zalivati rastlin, pa bo vaša oaza na dvorišču dobro uspevala.

7. korak: oaza na dvorišču potrebuje tudi redno vzdrževanje

Potem, ko ste svoje dvorišče že prenovili in olepšali, je pomembno, da ga tudi vzdržujete, tako kot si zasluži. Redno čiščenje odpadlih listov, vzdrževanje elementov, obnavljanje barve ter zalivanje rož naj se vam spremeni v navado – le tako bo vaš vrtiček uspeval. Po drugi strani nikar ne bodite preveč perfekcionistični. Vedno, kadar je vpletena narava, nič ni popolnoma na strogo določenem mestu. Rastline so živi organizmi, ki se spreminjajo in razraščajo; dovolite jim nekaj svobode, ki bo vašemu dvorišču dodala naraven videz. Skrbite za rastline, vendar nima nobenega smisla, da je vsak grmiček točno iste višine in velikosti kot njegov sosed; če boste vso energijo porabili za ustvarjanje popolnega videza vrta, bo dvorišče izgubilo svojo sprostitveno vrednost in postalo samo še eno opravilo na vašem seznamu obveznosti.

Srečno!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

1
330 SEK