Onkologinja razkrila 5 živil, ki jih nikoli ne uživa: “Nobeno od teh ni dobro in vsi jih uživamo vsak dan!”
Ste kdaj pomislili, da so nekatera najpogosteje uživana živila lahko škodljiva za naše zdravje? Vse prevečkrat pozabljamo, da se skrb za telo ne začne le z vadbo ali uživanjem vitaminov, temveč tudi s tem, kaj vnašamo v svoje telo vsak dan. Nicola Andrews, priznana onkologinja iz Washingtona, je nedavno razkrila seznam petih živil, ki se jim ona osebno izogiba zaradi njihovih potencialno škodljivih učinkov na zdravje, predvsem pa zaradi povezanih tveganj za dolgoročne zdravstvene težave.
V njeni praksi, kjer je natančno seznanjena z vplivom različnih živil na telo, se je izkazalo, da nekatera živila, čeprav so včasih vsakodnevni del naše prehrane, povečujejo tveganje za bolezni, vključno z rakom, srčnimi obolenji in drugimi kroničnimi motnjami. Kaj torej ne bi smeli uživati vsak dan, če želimo ohraniti svoje zdravje?
1. Alkohol – Telo ga razgradi v strupeno snov, ki poškoduje DNK
Alkohol, čeprav ga mnogi uživamo ob različnih priložnostih, ni le prazna kalorija. Ko ga zaužijemo, telo alkohol razgradi v snov, imenovano acetaldehid, ki lahko poškoduje DNK. Acetaldehid je znan kancerogen, ki zavira telo, da bi se samo popravljalo, kar ima lahko dolgoročne posledice za naše zdravje. Zakaj se torej izogibati alkoholu? Zato, ker v večjih količinah tveganje za nastanek raka, še posebej raka jeter, ust, grla in drugih, dramatično naraste. Tudi če se odločimo za manjše količine alkohola, se dolgoročni učinki lahko kopiči. Kljub temu pa alkohol še vedno ostaja priljubljena izbira na zabavah, srečanjih in vsakdanjih trenutkih, ki nas pogosto prepričajo, da “ni tako hudo”.
2. Predelano meso – Zakaj je lahko tako škodljivo?
Klobase, hrenovke, salame, paštete – znana so kot živila, ki jih redno uživamo na hitrih kosilih, ob večerjah ali med prigrizki. Vendar pa so ta predelana mesna živila pravzaprav precej škodljiva. Številne študije so pokazale, da predelano meso vsebuje visoke ravni soli, maščob in konzervansov, ki niso le nezaželeni, temveč tudi škodljivi za telo. Svetovna zdravstvena organizacija je že leta 2015 razglasila predelano meso za kancerogeno, saj lahko povzroči raka, predvsem debelega črevesja. In čeprav so številni prepričani, da bodo »dobre sestavine« v teh izdelkih omilile tveganja, pa realnost kaže, da niso. Raje posezimo po svežem mesu ali bolj zdravih alternativah, kot so ribe in perutnina, ki ne vsebujejo teh nevarnih aditivov.
3. Gazirane pijače – Ali so dietne različice res boljše?
Gazirane pijače so pravi način, kako hitro pridobiti kilograme, povečati tveganje za sladkorno bolezen in slabo počutje. A prav tako so te pijače tudi bogate s sladkorjem, umetnimi sladili in druge kemikalije, ki so znane kot škodljive za telo. Tudi tiste brez sladkorja, ki vsebujejo umetna sladila, niso bolje, saj številne študije kažejo, da umetna sladila povečajo željo po sladkem, kar vodi v še večje uživanje kalorij. Poleg tega se kažejo tudi nevarnosti za srčno-žilne bolezni. Zakaj bi torej zaužili nekaj, kar nam ne prinese nobenih koristi, ampak le dolgoročne škode? Raje izberimo vodo, sveže iztisnjene sokove ali nesladkane pijače, ki so boljše za naše zdravje in telo.
4. Kofeinske pijače – Kava je dobra, vendar samo zmerno
Kava je pijača, ki jo mnogi ne morejo preživeti brez nje, vendar kava postane težava, ko se začne preoblikovati v sladico. Kljub temu da je kava zelo priljubljena zaradi svojih zdravilnih lastnosti (v zmernih količinah zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca), dodajanje sladkorja in smetane zmanjšuje vse njene koristi. Ko vaša kava postane nekaj, kar je bolj podobno sladici, lahko to povzroči povečanje telesne mase, povečanje tveganja za diabetes in vpliva na raven energije skozi dan. Preveč kofeina in sladkorja v eni skodelici lahko povzroči zasvojenost in celo poveča tveganje za srčne bolezni.
5. Rastlinsko mleko – So vse alternative enako dobre?
Rastlinsko mleko je že dolgo popularno kot alternativa kravjemu mleku, vendar ni vsem enakovredno. Čeprav je lahko koristno za tiste, ki imajo laktozno intoleranco, večina rastlinskih mlečnih napitkov ne vsebuje toliko hranil kot tradicionalni mlečni izdelki. Mnoge alternative, kot so mandljevo ali sojino mleko, pogosto vsebujejo dodane sladkorje in druge konzervanse, ki niso dobrodošli za telo. Nasprotno, polnomastni mlečni izdelki vsebujejo hranilne snovi, kot so kalcij in vitamini D, A, E, ki so ključni za zdravje kosti in imunskega sistema. Tudi mlečni izdelki vsebujejo proti-tumorske spojine, ki podpirajo zdravje in preprečujejo bolezni.
Napisal: E. K.
Vir: www