Oreh – več kot le slastno jedrce

26. okt. 2018, ob 03.11
Posodobljeno pred 23 dnevi
523
290 SEK

Oreh je veličastno drevo z dolgo življenjsko dobo. Že od nekdaj simbolizira trdnost in močno voljo, zato ni nič čudnega, da ga je včasih imela vsaka domačija na slovenskem podeželju. Oreh daje številne slastne plodove, poleti ponuja zaščito pred pekočimi sončnimi žarki, poleg tega odganja tudi žuželke, daje hrano pticam in vevericam in tako naprej.

Oreh sadimo predvsem zaradi njegovih plodov, in sicer slastnih jedrc, ki jih najdemo v oleseneli luščini. Luščina jedrca varuje pred boleznimi in škodljivci ter poskrbi, da ostanejo okusna do takrat, ko jih naberemo.

oreh

Oreh

Znanstveno ime za navadni oreh je Juglans regia. Je eno najstarejših sadnih dreves, saj naj bi se z jedrci sladkali že pred 9.000 leti. Gojili naj bi ga že na visečih Babilonskih vrtovih. Rimljani so ga cenili kot drevo plodnosti in obilja, dodelili so ga pod okrilje Jupitra. Tako legenda pravi, da naj bi Jupiter, ko je še živel na zemlji, svoje prebivališče našel prav na orehovih drevesih. Tudi Slovenci imamo svoje izročilo. Oreh naj bi bil sveto drevo, ki varuje pred nesrečo, še posebej pred strelo. Če se nekdo rodi pod orehom, ga bosta celo življenje spremljala sreča in bogastvo. Kot simbol plodnosti ga najdemo tudi na poročni mizi.  

Odkrili smo, kje so cene za isto zobozdravstveno storitev za skoraj 3-krat nižje! Preverite tukaj
Ali ste kdaj pomislili, kako daleč ste pripravljeni iti – dobesedno in finančno – za popoln nasmeh? Cene zobozdravstvenih storitev lahko nihajo od povsem sprejemljivih do vrtoglavo visokih. Kaj

Oreh izvira iz srednje Azije, v Evropo pa so ga razširili načrtno. Pri nas raste povsod, največ pa ga je v severovzhodni Sloveniji. Obožuje blago podnebje in sončno lego ter tla, ki so sveža, rahla ter bogata z minerali.  Posebnost oreha se skriva tudi v tem, da lahko eno drevo v enem letu obrodi kar do 150 kilogramov orehov.

Oreh in bogastvo njegovih slastnih jedrc

Oreh ima jedrca, ki so bogata s kakovostnimi omega-3 in omega-6 nenasičenimi maščobnimi kislinami. Vsebujejo tudi veliko mineralov (na primer selen), vitaminov (C in E), vlaknin, antioksidantov, fenolov, fitosterolov ter zelo malo sladkorjev. Ne smemo pozabiti še na folno kislino ter serotonin, ki mu pravimo tudi hormon sreče.

Oreh je vsestransko uporaben

Ima zelo pomembno vlogo v prehrani, saj je živilo z visoko energijsko vrednostjo ter vsebnostjo nenasičenih maščob. Uživanje orehov znižuje nivo holesterola v krvi, zmanjšajo se tudi vnetja žil. Poleg tega je oreh izvrsten za jetra. Ker vsebuje veliko vitamina E, pomaga pri prečevanju raka na dojki in raka prostate.

oreh - orešček

Oreh

Orehova jedrca lahko uživamo samostojno ali v različnih jedeh, med katerimi je seveda najbolj znana prav orehova potica. Jedrca lahko pojemo surova ali pa pečena oziroma pražena, izbira je odvisna od okusa.

Zelo cenjen je tudi orehov les, ki ga imenujemo orehovina. Je srednje trden, upogibljiv in žilav les, ki se zelo dobro obdeluje. Najbolj zaželena pa je orehova korenina, se pravi del debla, ki je tik pod površjem. Iz nje izrezujejo furnir, iz katerega izdelujejo dragoceno pohištvo in podobno.

Oreh in  njegovi listi z močnim vonjem odganjajo tudi žuželke in plevel, tudi divjad ga ne objeda. Je odličen vir kakovostne hrane za glodalce in ptiče, ki si jeseni nabirajo hrano za dolgo zimo.

Ste vedeli?

V Sloveniji najdebelejši poznan oreh raste sredi naselja Kočevska reka. Pohvali se lahko z obsegom, ki znaša kar 434 centimetrov, drevo pa je visoko 15 metrov in staro več kot 400 let.

Oreh in njegovi blagodejni vplivi na človeško telo

  • Oreh je poln močnih antioksidantov, ki ščitijo telo pred delovanjem škodljivih prostih radikalov. So tudi močni uničevalci rakavih tvorb.
  • Oreh sodi med superhrano, saj vsebuje ogromno vitaminov in mineralov (magnezij, mangan, baker, selen, biotin, folati, …)
  • Orehovi polifenoli so sposobni preprečiti kemično okvaro jeter. To je odlična novica za vse, ki so v kozarec pogledali pregloboko.
  • Oreh vsebuje aminokislino arginin, ki preprečuje tveganje za nastanek bolezni srca. Poleg tega vsebuje tudi alfa-linolensko kislino, ki deluje protivnetno ter preprečuje nastanek krvnih strdkov.
  • Ker vsebuje veliko nenasičenih maščob, zmanjšuje tudi tveganje za srčni napad ter možgansko ali srčno kap.
  • Oreh znižuje nivo škodljivega holesterola v krvi.
  • Pomaga tudi pri ustvarjanju novih možganskih celic, poleg tega pa bistveno vpliva na delovanje možganov ter povečuje kognitivne sposobnosti.
  • Oreh pomaga tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramčkov, saj zmanjšujejo lakoto.
  • Oreh povečuje plodnost in zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni.
  • Ker je odličen vir železa, cinka in bakra, vpliva tudi na zdravje kosti.
oreh v zeleni lupini

Oreh

Oreh ima liste, ki so bogati z zdravilnimi čreslovinami, ki zmanjšujejo občutljivost sluznic v človeškem telesu, celijo rane ter blagodejno vplivajo na vnetne procese. Iz posušenih listov lahko pripravite čaje ali tinkture. Uporabljate jih lahko tudi pri težavah s kožo (različni mozolji ali izpuščaji). Notranja uporaba pa je namenjena predvsem preprečevanju takšnih in drugačnih prebavnih motenj. S poparki lahko izpirate tudi rane, kopeli pa so priporočljive pri močnem potenju rok ali nog.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Potem je tu še orehovo olje, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih za nego las in kože. Izrazito blagodejno vpliva na suho kožo, odpravlja ekceme in mozollje ter celulit. Primerno je tako za nego obraza kot tudi telesa. Olje, ki ga vsebuje oreh, lahko uporabite tudi za nego las, in sicer tako, da ga enakomerno porazdelite po laseh. Pustite delovati 15 minut, nato lase umijte.

Recept: orehova potica

Na koncu članka pa naj omenimo še odličen recept za orehovo potico. Vabimo vas, da ga preizkusite in se posladkate. Dober tek!

Sestavine:

Za testo:

  • 60 dag moke
  • 3 dag kvasa
  • 2 dl mleka
  • 14 dag sladkorja
  • 14 dag masla
  • 4 rumenjaki
  • 1 vanilijev sladkor
  • nastrgana limonina lupinica

Za nadev:

  • 40 dag orehov
  • 2 dl mleka ali sladke smetane
  • 25 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2-3 beljaki

Postopek priprave:

  1. Najprej pripravite kvasec. To storite tako, da kvas zmešate z žličko sladkorja ter nekaj žlicami mleka. Pustite vzhajati.
  2. Nato pripravite nadev. Sladkorju in orehom dodajte mleko oziroma sladko smetano, dodajte tudi nekaj ruma. Na koncu dodajte še sneg iz beljakov. Nadev mora biti mazav.
  3. Sledi priprava testa. Vse sestavine dajte v skledo in zmešajte v testo. Ne pozabite na kvasec! Testo razvaljajte, premažite z nadevom, posujte še z naribano limonino lupinico ter ga zvijte v pomaščen pekač. Vse skupaj prekrijte in pustite čez noč (ali vsaj 6 ur), da vzhaja.
  4. Testo z nadevom pečete na 180 stopinjah Celzija. Pecite ga eno uro in pol. Ohlajeno posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.

Pripravila: Monika M.

523
290 SEK