
Orehova potica, kako narediti najboljše testo?
Orehova potica, alfa in omega slovenskih sladic. Brez nje si je težko predstavljati nedeljska kosila ali praznična obdobja. Kako narediti najboljšo orehovo potico? Enostavno, a hkrati nekoliko zapleteno. Še boljše je vprašanje za vsak del potice posebej. Kako pripraviti najboljše testo za potico in orehov nadev? Kako narediti najbolj okusno orehovo potico? Če vsakega od teh korakov opravimo z odliko, bo tudi orehova potica omamna in verjetno jo bo zmanjkalo še isti večer. Torej, v prispevku najdete vse, kar morate vedeti o pripravi orehove potice. Še več o tem pa smo pisali tukaj.
Orehova potica: Ker brez nje ni slovenskih sladic
Nasveti za odlično orehovo potico
Ker je orehova potica nekaj, kar so pripravljale že naše babice in prababice, je težko slediti nekim novim nasvetom. A za vse tiste, ki ste nekoliko sveži v pripravi testa za potico, smo pripravili nekaj glavnih nasvetov za pripravo.
- Uporabite preizkušen in večkrat uporabljen recept (naš bo vsekakor zadostoval)
- Izbirajte kakovostne sestavine
- Če ste novinec v pripravi orehove potice, si vzemite čas in začnite z manjšo količino potice
- Nič hudega ni, če vam ne uspe – »je le« potica
- Na koncu koncev se ne bojte spreminjati recepta, če vam to ugaja

Orehova potica: kako narediti testo?
Testo za potico je esencialnega pomena pri orehovi potici. Mora biti gosto, vzhajano, a ne pretrdo in ne premehko, saj lahko postane orehova potica presuha ali pa da bi kar razpadla.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g moke
- 70 g masla
- 60 g sladkorja
- 20 g kvasa
- 250 ml mleka
- ½ žličke soli
- 1 limonina lupina
- jajce
- rumenjak
- 3 žlice ruma (izbirno)
Postopek priprave testa za potico:
V malo skodelico nadrobimo kvas, dodamo pa žličko moke, žličko sladkorja in tri žličke mleka, ki naj bo mlačno. Premešamo in pustimo, da vzhaja, saj tako naredimo »kvasec«. V lonec vstavimo mleko in sladkor, ki nam je ostal ter mešamo na srednjem ognju, dokler se sladkor v mleku ne raztopi. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa nastrgamo polovico limonine lupinice, dodamo še en rumenjak, jajce in rum (izbirno).

Najboljše je, če v skledo moko kar presejemo. Posolimo in v sredini naredimo jamico, kamor vlijemo prej pripravljen kvas ter mešanico jajc in mlek. Končno je pričel čas, ko bomo mesili testo. Zamesimo ga grobo, postopoma pa prilivamo še stopljeno maslo. Mesimo toliko časa, da postane gladko in se ne prijema niti rok niti posode. Testo pokrijemo in ga pustimo počivati na toplem dokler se testo ne podvoji. To bi moralo vzeti približno eno uro, je pa marsikaj odvisno od vlažnosti in temperature prostora, kjer je skleda testa.
Testo ponovno pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo nazaj in pustimo vzhajati. Ja, še enkrat. Ko ponovno vzhaja, pečico segrejemo na 50 stopinj celzija, testo pa razvaljamo in spet oblikujemo v kroglo ter pustimo v ogreti pečici vzhajati še pol ure.

Orehov nadev za orehovo potico: Recept za orehov nadev
Če se pri testu za potico stežka najdejo neke bistvene razlike v pripravi, jih boste pri pripravi orehovega nadeva našli malo morje. Orehova potica je resda orehova potica, a pogosto se razlikuje glede na količino določenih sestavin in sestavine same. Nekateri preprosto obožujejo rozine v potici, drugi bi raje pojedli košček lubja kot pa rozino. Prilagoditve so pomembne, a je vseeno spodnji recept za orehov nadev pravo merilo za orehovo potico.
Sestavine, ki jih boste potrebovali za orehov nadev:
- 250 g mletih orehov
- 125 ml sladke smetane
- ½ vrečke vanilijevega sladkorja
- sladkor in cimet po okusu
- 2 beljaka
- 50 g rozin (po izbiri)
- rum (po izbiri)
Postopek priprave orehovega nadeva:
Tudi tu je zgodba pogosto različna, saj mnogo ljudi pomeni mnogo drugačnih priprav. Nekateri orehe prelijejo z vročim mlekom in po premešanju pustijo, da se ohladijo in nato nadaljujejo s postopkom. No, poskusite lahko oboje. Važno je, da v skledi zmešamo vse sestavine in jih dobro premešamo. Lahko pa zmešate mlete orehe, sladkor, cimet, vanilijev sladkor in sladko smetano, beljak pa premešamo v sneg in ga počasi vmešavamo v orehov nadev. Podobno je z rozinami, kjer jih nekateri dodajo v orehov nadev, drugi pa jih potresejo po pripravljenem testu.

Recept za orehovo potico od začetka do konca
Recept za orehovo potico je sledeč. Rozine stresemo v posodico in prelijemo z mešanico ruma in vode ter pustimo, da se v tej tekočini namakajo. Medtem mi v drugo posodico nadrobimo kvas, ga zmešamo z mlačnim mlekom, moko in sladkorjem. Pustimo stati na toplem mestu oziroma pustimo vzhajati.
V loncu segrejemo mleko in maslo. Ko se maslo stopi, kozico odstavimo in počakamo, da se zmes ohladi do mlačnega. Primešamo sladkor, limonino lupinico, rum in rumenjake. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Po robu potresemo sol, v jamico pa vlijemo kvasec, ki je medtem vzhajal. Vlijemo zmes, ki smo jo pripravili z rumenjaki in limonino lupinico ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu. Pustimo dokler se ne velikost ne podvoji.
V tem času lahko pripravimo orehov nadev. Kot omenjeno, se ta razlikuje glede na osebo, ki ga pripravlja. V skledi zmešamo mlete orehe, smetano, vanilijev sladkor, sladkor in cimet. Beljake stepemo v sneg in jih počasi dodajamo v zmes.
Testo, ki je v tem času vzšlo, na prtu (pomokamo ga) razvaljamo približno na 1 cm debelo. Premažemo ga z orehovim nadevom, pri robu pa pustimo za prst ali dva prostora oziroma roba. Rozine, ki smo jih prej namakali, zdaj potresemo po spodnji polovici testa. Testo zvijemo. Zvijati ga začnemo kar na spodnjem delu, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo tako da ga potegnemo k sebi.
Model v katerem bomo pekli potico dobro namastimo in potresemo z moko (ta naj bo ostra). V model položimo svaljek potice, ga nekajkrat prebodemo z vilicami in pustimo vzhajati približno pol ure.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, pred peko pa potico premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca. V pečici jo pečemo med 50 minut in 1 uro (na srednji polički oziroma vodilu).
Načeloma jo lahko nekaj minut pred koncem peke prekrijemo z alu folijo, da se ne bi preveč zapekla.
Ko jo vzamemo iz pečice, jo nekaj minut hladimo, nato pa povsem ohladimo tako, da jo vzamemo iz modela. Dober tek! No, ne pozabite na nekaj mletega sladkorja za povrh.
Poglejte si še ta videoposnetek.
Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com