Osupljivi učinki rednega uživanja brokolija

19. may. 2024, ob 08.24
Posodobljeno pred 7 dnevi
15
110 SEK

Brokoli vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Če ga redno vključujete v prehrano, boste s tem naredili veliko uslugo svojemu zdravju, saj ima ogromno pozitivnih vplivov, med drugim zmanjšuje vnetja, uravnava krvni sladkor in krepi imunski sistem.

Brokoli je zelena zelenjava, ki po obliki spominja na mini drevesce. Je tesno povezan z zeljem, brstičnim in kodrolistnim ohrovtom ter cvetačo – užitno zelenjavo, ki jo skupaj z brokolijem uvrščamo v skupino križnic. Obstaja ogromno različnih receptov, v katere lahko vključite brokoli. Ko ga boste redno začeli vključevati v svoj jedilnik, boste slej ko prej opazili njegove pozitivne vplive.

Zakladnica vitaminov, mineralov in bioaktivnih sestavin

Ena izmed brokolijevih najboljših prednosti je bogata hranilna vrednost. Je prava zakladnica najrazličnejših vitaminov, mineralov in vlaknin. Skodelica brokolija (okoli 90 gramov) vsebuje:

 • Ogljikovi hidrati: 6 gramov
 • Beljakovine: 2,6 grama
 • Maščobe: 0,3 grama
 • Vlaknine: 2,4 grama
 • Vitamin C: 135 % priporočenega dnevnega vnosa (presežek)
 • Vitamin K: 116 % priporočenega dnevnega vnosa (presežek)
 • Vitamin A: 11 % priporočenega dnevnega vnosa
 • Vitamina B9: 14 % priporočenega dnevnega vnosa
 • Kalij: 8 % priporočenega dnevnega vnosa
 • Fosfor: 6 % priporočenega dnevnega vnosa
 • Selen 3 % priporočenega dnevnega vnosa

Uživate ga lahko kuhanega, pečenega, praženega ali kar surovega. Toplotna obdelava ponavadi uničuje prisotne vitamine in minerale, zato je največ možnosti, da boste največ vitaminov absorbirali, če ga uživate surovega. Kuhanje na sopari je metoda, ki uniči najmanj nutrientov, ko govorimo o toplotni obdelavi.

Odlično vpliva na delovanje prebave in zmanjšuje simptome zaprtja

Brokoli je obogaten z vlakninami in antioksidanti, ki podpirajo zdravje črevesja, črevesno mikrofloro in dobro delovanje prebave. Uživanje brokolija je priporočljivo še posebej za vse tiste, ki se spopadajo s težavami z zaprtjem.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Podpira delovanje organov, še posebej možganov

Nekateri nutrienti, ki jih najdemo v brokoliju, odlično vplivajo na delovanje možganov, spodbujajo obnavljanje celic in izboljšujejo kognitivno funkcijo. Podobno velja za delovanje drugih notranjih organov, raziskave pa so pokazale, da ima še posebej močan učinek na možgane.

Najbolj zdrava živila, ki jih lahko uživate vsak dan

Pripomore k dobremu dentalnemu zdravju

Je bogat vir vitamina C in kalcija, ki se povezujeta z nižjim tveganjem za nastanek paradontalne bolezni. Kaempferol, flavonoid, ki ga prav tako najdemo v brokoliju, prav tako pripomore h krepitvi ustnega zdravja; zdravja dlesni ter zob.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv

15
110 SEK