Pad thai recepti, ki bodo navdušili vaše goste
Pad Thai, poln harmonične kombinacije pikantnega tamarinda, pikantne ribje omake in občutljivega ravnovesja sladkih in pikantnih podtonov, ponuja čudovito fuzijo riževih rezancev, sočnih beljakovin in sveže zelenjave. Ne glede na to, ali imate raje tradicionalne kozice, tofu za vegetarijanski pridih ali fuzijo okusov, ki navduši vaše brbončice, se pripravite na prevoz na živahne ulice Tajske z vsakim zalogajem te neustavljive kulinarične mojstrovine. Več okusne tajske hrane lahko najdete tukaj.
Pad Thai in njegove osnovne sestavine
Pad Thai je priljubljena in okusna jed iz tajske kuhinje. V osnovi je jed iz ocvrtih rezancev, običajno pripravljena iz riževih rezancev, jajc, tofuja ali kozic, fižolovih kalčkov in kombinacije različnih sestavin in začimb. Jed pa je znana po svoji živahni kombinaciji sladkih, kislih in slanih okusov.
Ključne sestavine Pad Thai so:
- Riževi rezanci: Tanki, ploščati riževi rezanci so glavna sestavina Pad Thai. Pred praženjem jih namočimo v vodi, da se zmehčajo.
- Meso oziroma beljakovine: Izbira beljakovin je lahko različna, vendar običajne možnosti vključujejo tofu, kozice, piščanca ali kombinacijo teh. Beljakovine se običajno kuhajo skupaj z rezanci in drugimi sestavinami.
- Jajca: Stepena jajca umešamo in primešamo k rezancem, kar jedi doda teksturo in okus.
- Fižolovi kalčki: Fižolovi kalčki so pogosta zelenjava, ki se uporablja v Pad Thaiju. Jedem dodajo osvežilen hrust.
- Arašidi: Zdrobljeni ali sesekljani arašidi so potreseni po vrhu Pad Thai, kar zagotavlja prijeten okus po oreščkih in hrustljavost.
- Tamarindova omaka: Tamarindina pasta ali omaka je ključni element Pad Thaija. Jedi daje značilen sladek in pikanten okus.
- Ribja omaka: ribja omaka, pogosta sestavina tajske kuhinje, se uporablja za izboljšanje pikantnega umami okusa jedi.
- Limeta: na koncu se pogosto doda kanček limetinega soka, da uravnovesijo okuse in poskrbijo za pridih svežine.
Dodatne sestavine in okraski lahko vključujejo česen, šalotko, mlado čebulo, koriander, kosmiče rdečega čilija in različne omake, kot so sojina omaka, palmov sladkor ali kis, odvisno od osebnih želja in regionalnih različic. Pad Thai je običajno postrežen z rezinami limete in včasih okrašen s svežimi zelišči ali dodatnimi zdrobljenimi arašidi. Je vsestranska jed, ki jo je mogoče prilagoditi različnim prehranskim in okusnim željam, zaradi česar je priljubljena tako na Tajskem kot po svetu.
Recept za klasični pad thai
V nadaljevanju najdete recept za klasični pad thai, ki navdušuje milijone po celem svetu.
Za pripravo klasičnega pad thaia boste potrebovali:
- 250 gramov posušenih riževih rezancev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 stroka česna, nasekljana
- 250 gramov olupljenih in razrezanih kozic (ali beljakovin po vaši izbiri)
- 2 jajci, rahlo stepeni
- 2 skodelici fižolovih kalčkov
- 3 zelene čebule, narezane na rezine
- 1/4 skodelice zdrobljenih arašidov
- Rezine limete, za serviranje
- Svež koriander, za okras
Za omako boste potrebovali:
- 3 žlice tamarind paste
- 2 žlici ribje omake
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1/2 čajne žličke čilija v prahu (prilagodite okusu)
Navodila za pripravo pad thaia:
Riževe rezance namočite v skledo tople vode za približno 20-30 minut, dokler ne postanejo mehki in prožni. Odcedimo in odstavimo.
V majhni skledi zmešajte tamarindovo pasto, ribjo omako, sojino omako, rjavi sladkor in čili v prahu, da naredite omako. Prilagodite okuse svojim željam tako, da po želji dodate več sladkorja, ribje omake ali čilija v prahu. V veliki ponvi ali voku segrejte rastlinsko olje na srednje močnem ognju. Dodamo sesekljan česen in pražimo približno 30 sekund, da zadiši.
Dodajte kozice (ali beljakovine po vaši izbiri) v ponev in kuhajte, dokler ne postanejo rožnate in so kuhane. Kozico potisnemo na eno stran ponve. Na drugo stran ponve vlijte rahlo stepena jajca in jih stepamo, dokler se ravno ne strdijo. Zmešajte kozico in jajca.
V ponev dodajte namočene in odcejene riževe rezance, nato pa pripravljeno omako. Vse skupaj premešajte s kleščami ali lopatkami, tako da so rezanci enakomerno prevlečeni z omako.
Primešajte fižolove kalčke in narezano zeleno čebulo. Nadaljujte s kuhanjem še 2-3 minute, dokler kalčki fižola rahlo ovenejo. Odstranite ponev z ognja. Pad Thai postrezite vroč, okrašen z zdrobljenimi arašidi, svežim koriandrom in rezinami limete ob strani, da jih stisnete čez jed.
Uživajte v klasičnih okusih Pad Thai, ko uživate v vsakem grižljaju nežnih rezancev, sočnih kozic in čudovitem prepletanju slanih, pikantnih in sladkih okusov. Več si poglejte v tem videoposnetku.
Recept za pad thai malo drugače
V nadaljevanju najdete nekoliko drugačen recept za pad thai, ki pa ni vesoljna leta oddaljen od pristnega originala.
Sestavine, ki jih boste potrebovali za pripravo jedi:
- 250 gramov posušenih riževih rezancev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 stroka česna, nasekljana
- 250 gramov piščančjih prsi, narezanih na tanke rezine (ali nadomestite s tofujem za vegetarijansko možnost)
- 2 jajci, rahlo stepeni
- 1 skodelica fižolovih kalčkov
- 1 rdeča paprika, narezana na tanke rezine
- 3 zelene čebule, narezane na rezine
- 1/4 skodelice sesekljanih praženih arašidov
- Rezine limete, za serviranje
- Svež koriander, za okras
Za omako boste potrebovali:
- 3 žlice tamarind paste
- 2 žlici ribje omake (ali sojine omake za vegetarijansko možnost)
- 2 žlici arašidovega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1/2 čajne žličke čilijevih kosmičev (prilagodite okusu)
Navodila za pripravo jedi:
Riževe rezance namočite v skledo tople vode za približno 20-30 minut, dokler ne postanejo mehki in prožni. Odcedite in odstavite. V majhni skledi zmešajte tamarindovo pasto, ribjo omako (ali sojino omako), arašidovo maslo, rjavi sladkor in čilijeve kosmiče, da naredite omako. Okuse prilagodite svojim željam, tako da po želji dodate več sladkorja ali čilijevih kosmičev.
V veliki ponvi ali voku segrejte rastlinsko olje na srednje močnem ognju. Dodamo sesekljan česen in pražimo približno 30 sekund, da zadiši.
Dodajte piščanca (ali tofu) v ponev in kuhajte, dokler ni več rožnat in kuhan. Piščanca potisnite na eno stran ponve. Na drugo stran ponve vlijte rahlo stepena jajca in jih stepajte, dokler se ravno ne strdijo. Zmešajte piščanca in jajca.
V ponev dodajte namočene in odcejene riževe rezance, nato pa pripravljeno omako. Vse skupaj premešajte s kleščami ali lopatkami, tako da so rezanci enakomerno prevlečeni z omako. Vmešajte fižolove kalčke, narezano rdečo papriko in zeleno čebulo. Nadaljujte s kuhanjem še 2-3 minute, dokler se zelenjava rahlo ne zmehča. Odstranite ponev z ognja.
Arašidov Pad Thai postrezite vroče, okrašeno s sesekljanimi praženimi arašidi, svežim koriandrom in rezinami limete ob strani, da jih stisnete čez jed. Prepustite se čudoviti kombinaciji okusov in tekstur v tem tajskem receptu za arašidovo blazinico. Kremno arašidovo maslo doda jedi bogato in oreščkovo razsežnost, medtem ko živahna zelenjava in mehak piščanec (ali tofu) ustvarita zadovoljiv obrok, ob katerem boste hrepeneli po še.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com