Pasme mačk, ki alergikom ne povzročajo reakcij

14. mar. 2024, ob 08.07
Posodobljeno pred 25 dnevi
42
150 SEK

Žalostno je, da številni ljubitelji mačk ne morejo živeti z njimi zaradi dejstva, da jim bližina teh ljubkih bitij povzroča alergijske reakcije. Ko gre za vašega kosmatega prijatelja, bi verjetno najraje pomislili, da ne kihate zaradi njegove dlake. Dejstvo pa je, da večini oseb, ki so alergični na mačke, težave povzročajo beljakovine v mačji slini in delci kože (prhljaj).

Natančneje, protein Fel D1 v mačji slini je tisti, ki lahko sproži alergijsko reakcijo. Vendar pa nekatere pasme proizvajajo manj beljakovin in je zato manj verjetno, da bodo povzročile alergijske reakcije pri ljudeh. Teh pasem je že kar nekaj, tako da za ljubitelje mačk ni še vse izgubljeno. Seveda se pred nakupom ali posvojitvijo noveg ahišnega ljubljenčka nujno posvetujte s strokovnjaki in po potrebi opravite tudi vsa potrebna testiranja za alergije.

Mačke sfinge

Čeprav brezdlake sfinge proizvajajo beljakovine Fel D1, jih po hiši odlagajo manj, ker ne izgubljajo dlake. Mačke Sphynx imajo še vedno beljakovine FelD1 na koži in v slini, zato morajo biti tisti, ki trpijo za alergijami na mačke, pozorni na umivanje rok pred in po dotiku svojega hišnega ljubljenčka.

Sibirska mačka

Morda vas bo presenetilo, ko boste izvedeli, da je dolgodlaka sibirska mačka znana kot ena izmed najbolj hipoalergenih pasem mačk. Čeprav imajo sibirske mačke dolg kožuh, so pravzaprav ene najvarnejših za alergike. To je zato, ker proizvajajo nekaj najnižjih ravni Fel D1 od vseh pasem domačih mačk.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Cornish in Devon Rex mačke

Te pasme mačk so precej edinstvene zaradi svojega nenavadnega kodrastega kožuha. Mačja dlaka je običajno sestavljena iz treh nivojev – zunanje zaščitne dlake, srednje dlake osti in notranje dlake ali puha. Cornish Rexu zraste le poddlaka, medtem ko mački Devon Rex zraste poddlaka in nekaj dlake.

Vendar pa velja tudi, da imata obe vrsti mačk zelo kratko, mehko dlako. Čeprav te pasme ne proizvedejo manj beljakovin Fel D1 kot druge mačke, izločajo malo in se redko negujejo. To pomeni, da se v okolje sprosti manj Fel D1.

Bengalska mačka

Bengalske mačke so priljubljena pasma z razlogom. Te živali so igrive in pametne ter se ponašajo s čudovitimi elegantnimi vzorčastimi kožuhi, ki jih ljubitelji mačk po vsem svetu naravnost obožujejo.

Še bolje, bengalske mačke so lahko odlična družba tudi za alergike. Tako kot mačke Cornish in Devon Rex imajo tudi bengalke zelo fino dlako, ki zahteva manj nege. Prav tako manj izločajo, kar pomeni manjšo količino Fel D1 v zraku kot druge pasme.

Ruske modre mačke

Te osupljive srebrno obarvane mačke imajo izjemno plišasto, gosto dlako, vendar naj bi imele tudi nižje ravni Fel D1 kot druge pasme. Nekateri prav tako pravijo, da gosto krzno ruskih modrih mačk preprečuje, da bi tudi prhljaj prišel v zrak.

Balijske mačke

Ta čudovita pasma mačk je znana tudi kot dolgodlaka siamka. Morda imajo bolj puhasto in bolj plišasto dlako kot njihovi siamski bratranci, vendar proizvajajo tudi manj Fel D1 kot druge pasme, zaradi česar so boljša izbira za alergike.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Pixabay

42
150 SEK