
Pečica na vroč zrak zmore vse! Resno?
Pečica na vroč zrak je postala priljubljen kuhinjski pripomoček. Omogoča hitro in bolj zdravo pripravo številnih jedi. A kljub vsem prednostim lahko zaradi napak pri pečenju hitro pokvariš obrok – še posebej, če uporabljaš napačna živila. Obstaja kar nekaj sestavin, ki jih v takšni napravi ne smemo peči. Med njimi so mokro testo, ki se spremeni v nered, sveža zelenjava, ki se zlahka zažge, in cele pečenke, ki se ne spečejo enakomerno. Prav tako se je treba izogniti peki sira, riža in testenin, saj rezultat skoraj nikoli ni tak, kot bi si želeli.
Niso vsa živila primerna za v ta kuhinjski pripomoček. Zato, preden se lotite naslednjega recepta, se prepričajte:
Katera živila ne sodijo v pečico na vroč zrak.
Če to spregledate, bo pečica naredila pravi kaos ali pa jed nikakor ne bo pripravljena po vaši želji.
Mokro testo
V cvrtnik ali pečico na vroč zrak ne dajajte mokrega testa. Nastal bo kaos. Poleg tega pa se mokro testo ne bo strdilo tako, kot se, če ga potopite v olje. Torej testo ne bo imelo tiste hrustljave skorjice.
- Če želite jed narediti malo hrustljave in vsakič dobiti popolnoma zlato rjavo , jo povaljajte v moki, jajcu in drobtinah.
Testo, ki je predhodno že delno pripravljeno
Če pa je panirana hrana predhodno ocvrta in zamrznjena, jo lahko daste v cvrtnik na vroč zrak.
Sveža zelenjava
- Listnata zelenjava, kot je špinača, se bo neenakomerno skuhala, ker naprava uporablja zrak z visoko hitrostjo. Hrana, ki ni “stabilna” v pečici ž, se zelo enostavno zažge.
- Pri izbiri zelenjave za kuhanje v pečici na vroč zrak izberite tisto, ki ima nekaj teže, kot sta brokoli in bučke.
- Čips iz ohrovta je lahko uspešen tudi, če ohrovt premažete z dovolj olja, da postanejo lističi oteženi.
Strokovnjaki pravijo, da je zamrznjena zelenjava najboljša izbira za pečice na vroč zrak, saj zadrži več vlage iz ledu. To je le eno od tistih dejstev o hrani, na katere morda še niste pomislili.

Pečica za cele pečenke
- Cela pečenka_ Ko gre za uporabo pečice na vroč zrak za peko cele pečenke, je največja težava, ali se bo celotna pečenka primerno prilegala košari v pečici.
Tudi če se kos mesa prilega, je najbolje, da se držite običajne pečice. Zakaj? Pečenka se ne bo enakomerno spekla in del, ki je najbližje viru toplote, se bo verjetno zažgal, ko bo del, ki je najbolj oddaljen od vira toplote, varen za uživanje. Vse se vrti okoli prenatrpanosti. Ker vroč zrak potrebuje prostor za ustrezno kroženje, je bolje, da pečenko pečete v manjših kosih.
- Če pečete piščanca, poskrbite, da bodo prsi obrnjene navzdol, koža pa navzgor, saj cvrtniki na vroč zrak segrevajo od zgoraj. Preden začnete s pečenjem, se pozanimajte, ali lahko v cvrtnik položite aluminijasto folijo.

Sir
Kdo si ne bi želel takoj pripraviti ocvrtega sira za prigrizek? Žal se bo sir, ki ga v pečica na vroč zrak ne cvre zares, brez premaza preprosto stopil v lužo in ustvarilo kaos. Če ne boste v zamrzovalniku poiskali zamrznjenih palčk mocarele, iz cvrtnika ne bo ocvrtega sira.
Pečica in sir za žar
To velja tudi za sir na žaru, ki bo pod močnim pritiskom vročega zraka verjetno zažgan. Za to klasično jed se raje držite štedilnika .
Surov riž, testenine
Živila, kot sta riž in testenine, lahko v cvrtniku na vroč zrak lepo hrustajo, vendar jih je treba najprej pripraviti na štedilniku. Aparat je namenjeni kuhanju hrane na suho, zato poskus kuhanja nečesa, kar je treba med kuhanjem potopiti v vodo, ne bo deloval.
Ideja za testenine v pečici:
A kljub vsemu imate priložnost, da že pripravljene špagete potresete s sirom in ga v pečici na hitro popečete.

Hamburgerji
Pečica na vroč zrak ni ravno zasnovana za peko rdečega mesa na žaru, še posebej, če imate radi hamburgerje srednje pečene. Čeprav pečica potrebuje dokaj malo časa, da speče notranjost mesa do srednje pečenega, zunanjost, ki naj bi bila hrustljava pa se sploh ne bo zapekla.
Če imate radi rdeče in sočno meso, vam tega pečica ne bo dala.
Imate radi dobro pečene hamburgerje?
Potem je ta izbira priprave dokaj v redu.
Pečica ni vsemogoča: Toast
Teoretično se toast dobro obnese. Toda pozor:
Cvrtnik ali pečica na vroč zrak ni tako vsemogoč, kot se zdi. bi z vsem svojim enakomerno razpršenim vročim zrakom precej dobro popekel kos kruha.
Morda ste celo videli kuhinjske trike za cvrtnike na vroč zrak, ki hvalijo sposobnost naprave za pečenje kruha.
Ampak je to le reklama.
Visok zračni tlak bo dejansko povzročil premikanje koškov kruha in pihal drobtine po vsej notranjosti.

- Pomembno si je zapomniti, da pečica na vroč zrak ni opekač kruha. Če želite hrustljav kos toasta, je najbolje, da se držite toasterja.

Kokice
Ljudje so pripravljali kokice v mikrovalovni pečici. Te do bile pakirane v naprej pripravljenih vrečkah.
Še pred tem pa so uporabljali velike lonce z malo olja, vanje dodali koruzo. Počakali ali vmes lovili kokice po kuhinji.
so morali v lonec dodati koruzo in olje, da so lahko pripravili domače kokice.
- Komora pečice na vroč zrak se morda zdi podobna zaprtemu loncu, vendar se ta na običajno ne segreje dovolj, da bil zrna koruze pokala.
- Običajna temperatura pečice je med 175 in 200 stopinjami Celzija, vendar je za pokanje potrebna temperatura med 200 in 240 stopinjami Celzija.
Zdaj, ko veste, česa ne smete kuhati, si oglejte te recepte, ki so kot nalašč za cvrtnik na vroč zrak.
Dobro si zapomnite, kaj sodi v pečico na vroč zrak in kaj ne. V nasprotnem primeru vas čaka lekcija čiščenja. Tega si nihče ne želi.

Pripravila AK
Viri:
rd.com
businessinsider.com
unsplash.com
pexels.com