Peleti, briketi ali drva – katera vrsta ogrevanja je boljša?

1
230 SEK

Ljudje smo že od nekdaj iskali načine, kako ogrevati bivalne prostore. Že od odkritja ognja so takšna in drugačna ognjišča grela generacije vse do današnjih dni, ko smo tudi iz njih naredili pravo malo znanost.

Metanje polen na ogenj že dolgo ni več edini način ogrevanja z biomaso. Zelo priljubljeni so tudi briketi in peleti.

Poglejmo, kaj lahko pričakujemo, če se odločimo za enega od teh načinov ogrevanja in kateri je pravzaprav najboljši za posameznega uporabnika.

Najprej so bila drva

Kurjenje za kuhanje in ogrevanje so poznali že neandertalci, ki so živeli na območju Evrope in Azije pred kakšnimi 40.000 leti. Kurjenje drv je ostalo poglavni način ogrevanja dolga stoletja.

Z izumom dimnika v 12. stoletju so odprta ognjišča počasi zamenjali peči in kamini, ki so močno zmanjšali količino doma in saj v prostoru, kurjenje pa je postalo bolj nadzorovano in ekonomično. Tako brez drv še vedno ne moremo, le peči so se nekoliko spremenile.

Ker je Slovenija močno porasla z gozdom in je mnogo posameznikov tudi lastnikov kakšnega hektarja ali dveh, je ogrevanje z drvmi še vedno zelo pogosto in priljubljeno.

kurjava

Najprej je bil gozd.

Z nekaj dela in dobrim gospodarjenjem lahko vsako leto pridobimo dovolj lastnih drv za zimo, kar je cenovno ugodno in seveda tudi smotrno.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Za tiste, ki nimajo svojih drv, pa je na trgu veliko različne ponudbe. Običajno so razrezana na dolžne od 25 do 50 cm, da lahko izbiramo pravo velikost za vsako kurišče.

Mogoče je izbirati tudi med različno debelino drv, na koncu pa naročiti še dostavo na dom.

Manjša pakiranja so dva v vreči ali v mreži, lahko pa so zložena na paletah. Poglejmo, kakšna je kurjava s posameznimi vrstami lesa:

  • bukova drva s kurilno vrednostjo 3078 kWh so klasika za vse vrste peči, saj odlično gorijo in imajo dobro toplotno moč.
  • gabrova drva so primerna za kotle centralne kurjave, saj ima visoko energijsko vrednost.
  • hrastova drva močno in počasi gorijo, zato so primerna za kurjenje čez noč.
  • brezova drva so odlična za kurjenje v odprtih kaminih, saj se ne iskrijo, njihova kurilna vrednost pa je 2772 kWh.
kurjava

Kurilna vrednost.

Prednosti uporabe drv so predvsem tam, kjer lahko drva pridobimo sami in tako investicija v zimsko ogrevanje pomeni le delo, ki je potrebno, da od hloda pridemo do suhih drv za kurjavo.

Slabost pa je ravno to, da za zimo potrebujemo veliko drv, kar pomeni ,da moramo imeti velik suh prostor za njihovo skladiščenje. Kurjenje ni avtomatizirano, stranski produkti pa so velika količina pepela, dim in saje.

Briketi

Briketi so večinoma zmleta lesna masa, ki je stisnjena v večje ali manjše standardne oblike.

Posamezni kosi so lahko veliki kot dlan, lahko pa dosežejo dimenzije povprečnega polena.

Narejeni so iz suhega materiala, ki vsebuje le okrog 10 % vlage, da sploh zadržijo svojo cilindrično obliko. Največkrat so narejeni iz odpadnega materiala, ki nastane pri predelavi lesa, so pa tudi taki, ki so narejeni iz sveže biomase.

Od drv se ločijo predvsem po gostoti, kar pomeni, da bo tona briketov gorela preceja dlje časa kot tona drv, pri čemer po kurjenju z briketi ostane zelo malo pepela, kar je odlično tudi za kamine in manjša kurišča.

Kurjenje z briketi ima manjši vpliv na okolje kot kurjenje z drvmi, lažje pa jih je tudi shranjevati. Ob dostavi so lahko pakirani v zavitke po 10 kilogramov ali pa v velike “big bag” vreče, ki tehtajo tono ali več.

Peleti

Peleti so prav tako narejeni iz drobljene lesne biomase, pri čemer so posamezni koščki zelo majhni, tako da jih lahko nekaj deset stisnemo v pest.

Za izdelavo se uporabljajo različne vrste lesa, kot so hrast, jesen, bukev, topol, smreka in tudi drugi. Pakirani so v večje in manjše vreče in dostavljeni na paletah, saj jih za kurjavo potrebujemo kar precej.

Od čistosti sestavin je odvisno tudi to, kakšne emisije nastanejo pri kurjenju z njimi in pa koliko pepela ostane. Na splošno velja, da je ogrevanje s peleti praktično in čisto, poleg tega pa se lahko tudi avtomatizira. Le za hrambo je treba nekaj prostora, vendar manj, kot bi ga potrebovali za drva.

kurjava

Večje in manjše vreče palet.

Katero ogrevanje izbrati, je predvsem odvisno od tega, kateri viri so nam najbolj dosegljivi. Gospodarjenje z lastnim gozdom lahko prinaša vsako leto dovolj drv, medtem kot je za nekoga drugega uporaba peletov ali briketov bolj smotrna.

Kot drugo je treba gledati na to, kako praktično je posamezno ogrevanje in ali ga je mogoče avtomatizirano. Prav tako ni nepomembno, kako čisto in okolju prijazno je ogrevanje, tako da imamo veliko kriterijev, po katerih se lahko odločamo.

Najboljše ogrevanje je torej tisto, ki najbolj zadovolji naše potrebe in zahteve.

1
230 SEK