
Pica: kako pripraviti slastno večerjo doma?
Pica je pogosto priljubljena izbira, kadar se odločimo za obrok zunaj. Vendar pa ni nič boljše, kot priprava slastne pice kar v udobju lastnega doma. Se splača pripraviti lastno testo? In ali mora biti pica vedno nezdrava, ali jo lahko pripravimo tudi v bolj zdravih različicah? Poleg tega se bomo dotaknili tudi veganske pice in ideje za mini pice. V tem članku bomo obdelali vse to in še več.

Hitra in preprosta priprava najboljše domače pice
1. korak: Priprava testa za pico
Za pripravo testa boste potrebovali moko, sol in pecilni prašek, ki jih zmešate v posodi. Premešajte jih, nato pa dodajte olivno olje. Vse skupaj temeljito premešajte in pregnetite, dokler ne dobite mehkega testa. Če je testo preveč suho, dodajte malo vode.
Vzhajanje testa
Ko ste zadovoljni s teksturo, postavite testo v večjo posodo. Enakomerno ga premažite z olivnim oljem in ga prekrijte. Pustite, da testo vzhaja približno eno uro. V tem času lahko pripravite omako za pico. Testo lahko pustite vzhajati tudi dlje časa, če želite.
Po eni uri (ali več, če želite), testo vzamete iz posode in ga rahlo povaljate po moki. Položite ga na čisto površino in ga prekrijte s kuhinjsko krpo. Počakajte še eno uro, da testo ponovno vzhaja.

2. korak: omaka za pico
To je zelo pomemben del, ki bo definiral okus celotne pice. Osnovna sestavina omake so seveda paradižniki (nekako dva paradižnika srednje velikosti bi morala zadostovati), vendar je pomembno, da ustvarite popolno ravnovesje različnih sestavin.

- Operite in narežite paradižnike na zelo majhne koščke.
- Nasekljajte nekaj strokov česna na majhne koščke.
- Olupite in nasekljajte eno čebulo na majhne koščke.
- Vzemite ponov in dodajte eno žlico olivnega olja. Dodajte čebulo in jo segrevajte na visoki temperaturi, dokler ne postekleni. Nato dodajte česen. Temeljito premešajte.
- Dodajte na majhne koščke narezane paradižnike in pustite, da se omaka še nekaj minut segreva na zmerni temperaturi. Dodajte začimbe! Timijan, rožmarin, origano, baziliko, poper in sol. V tem koraku ste lahko kreativni in dodate svoje priljubljene začimbe.
3. korak: pica v pečici
Čas je, da združimo svoje testo in omako.
- Najprej moramo segreti pečico na tako visoki temperaturi, kot je mogoče; vsaj 200°C.
- Vzhajano testo moramo spremeniti v krog. Testo moramo zato narediti zelo tanko. Nič ni narobe, če je na koncu bolj tanko kot mislite, da bi moralo biti; med samim procesom peke bo še naraslo.
- Vzemite velik pekač in nanj položite pecilni papir. Rahlo ga posujte s polento, ki bo pomagala, da se pica ne bo prijela. Položite testo na pecilni papir.
- Čas je, da na testo dodate omako! Potrebovali boste približno pol skodelice omake, ki ste jo pripravili v prejšnjem koraku. Enakomerno jo razporedite po testu. Pazite, da ne boste šli čisto do roba in da ne boste naložili preveč debele plasti omake, saj se potem pica ne bo lepo hrustljavo zapekla.
- Dodajte zelenjavo! Pica je načeloma dokaj težka in mastna hrana. Da bi dosegli ravnovesje okusov, je pomembno, da uravnovestite sir in maščobo z nečim svežim in hrustljavim. Odličen in priljubljen dodatek je paprika. Uporabite lahko Olupite, razsemenite in narežite papriko na koščke. Uporabite lahko tako zeleno kot tudi rumeno ali rdečo papriko.
- Dodajte sir! Priljubljen sir za na pico je seveda mozzarella, vendar lahko dodate tudi druge sire. Priljubljena verzija za ljubitelje sira je seveda pica s štirimi siri. Nasvet: tudi če uporabite več sirov, ne pretiravajte s količinami, saj pica v tem primeru ne bo tako okusna.
- Obstaja mnogo dodatkov, ki so opcionalni. Na tej točki lahko dodate koruzo, na polmesece narezano rdečo čebulo ali češnjeve paradižnike. Če želite narediti mesno pico, lahko dodate šunko. Če želite dodati narezane gobice, jih dodajte nekako na sredini pečenja pice, saj bodo tako imele boljši okus; ni treba, da so gobice v pečici celih 15 minut.
- Čas je, da date svojo pico v predhodno ogreto pečico! Pica se mora peči toliko časa, da se skorja ob robu obarva rahlo rjavkasto. Pecite jo na visoki temperaturi, 200°C, kakšnih 15 minut. Pomembno je, da je rešetka, na kateri boste pekli pico, locirana na sredini pečice, sicer bo bodisi na zgornji bodisi na spodnji strani preveč zapečena.
- Med samim pečenjem skrbno opazujte pico. Čas pečenja je namreč odvisen od njene debeline; če je vaša pica zelo tanka, pazite, da je ne boste zažgali, če pa imate radi nekoliko debelejše testo, je prav mogoče, da bo za pečenje potrebovala več časa.
- Na povezavi: tukaj si lahko ogledate video, kako na preprost način doma pripraviti pico.

4. korak: veliki finale
Ko je pica pečena, je čas, da se lotimo še zadnjih dodatkov. Nekateri ljudje radi v tem koraku pico posujejo z naribanim sirom. Vsekakor se vam tako iz estetskega kot tudi kulinaričnega vidika splača dodati nekaj listov sveže bazilike, ki bodo uravnotežili mastnost pice. Odlična ideja je tudi sveža rukola. Nikar ne skoparite z baziliko ali rukolo, saj bosta res temeljito izboljšali okus vaše pice.
Nekateri ljudje radi na svojo pico – odvisno od dodatkov – dodajo tudi kislo smetano, ki predstavlja odlično kulinarično nasprotje okusa po paradižniku in siru.
Majhne pice za velike večere
Če imate radi pico, se vam vsekakor splača poskusiti napraviti male pice. Te so estetsko zelo privlačne in predstavljajo odlično idejo za petkov večerni prigrizek s prijatelji.

Testo in omako lahko napravite na enak način kot za veliko pico. Potem ko je testo že vzhajalo, iz njega napravite več manjših krogov in jih položite na pecilni papir. Nato lahko dodate omako in različne zelenjavne dodatke.
Kaj pa veganska pica?
Tega morda niste vedeli, vendar lahko tehnično gledano pico pripravite tudi brez vsakega sira. Težava pri tem je le, da boste morda pogrešali tisti značilni okus pice, ki je vsekakor odvisen od sira, pa naj si gre za mocarelo ali pa parmezan. V tem primeru vam svetujemo, da se sprehodite po oddelku v trgovini, kjer so na voljo veganska in vegetarijanska živila, in si kupite veganski parmezan ali druge vrste veganski sir. Danes lahko dobite veganske nadomestke že za celo vrsto mesnih, mlečnih in drugih produktov živalskega izvora; brez težav si lahko kupite tudi vegansko kislo smetano. Vaša pica bo tako ohranila tisti značilni okus po pici.

Dober tek!
A. K.
Vir fotografij: Unsplash