Piščančje meso in skrita resnica o nevarnostih

05. dec. 2025, ob 15.58
95
270 SEK

Piščančje meso je danes nesporni zmagovalec v svetovni mesni industriji. Velja za cenovno najbolj dostopno vrsto mesa. Vsebuje velike količine beljakovin, malo maščob in je znano kot lahko prebavljivo meso, V primerjavi z ostalimi vrstami mesa zaseda kar velik del v prehrani. Postalo je osnova prehrane. Statistika kaže, da se v Sloveniji količina porabe piščančjega mesa iz leta v leto povečuje. Povprečni Slovenec letno zaužije več kot 30 kilogramov piščančjega mesa. Piščančje meso in skrite nevarnosti: So pljuča, koža in rep res gojišče bakterij.

Piščančje meso

Čeprav je nakup celega  piščanca cenovno najbolj ugodna izbira, ni vedno tako. Sodobni potrošniki zaradi hitrega življenjskega sloga raje posegajo po posameznih kosih:

  • Piščančji file (prsa): To je absolutni prodajni hit. Meso je pusto, brez kosti in kože ter hitro pripravljeno. Velja za “najbolj zdrav” del, ki ga obožujejo tako športniki kot družine.
  • Bedra in krače: Ti kosi so bolj sočni in imajo zaradi nekoliko večje vsebnosti maščobe in kosti polnejši okus. So cenejši od fileja in izjemno priljubljeni za peko.
  • Perutničke:  So kraljice piknikov. Sicer imajo manj mesa imajo pa specifičen okus in hrustljavo kožo.

Piščanec je torej z razlogom pogost del menija na naših mizah. Velja za lahko in zdravo živilo, brez dvoma pa ob tem zahteva tudi pravilno pripravo in posebno pozornost.

Vir: YouTube – Kako odstranimo kožo s piščančjega mesa.

 Nevarnosti mesa

Kljub tej veliki priljubljenosti in splošni uporabi v kulinariki, pa se okoli določenih delov piščanca še vedno pletejo razprave o nevarnosti mesa za zdravje. Nekateri deli piščanca, ki se že tradicionalno uporabljajo v mnogih gospodinjstvih kot običajen del obrokov. Med njimi se najdejo tudi taki, ki so na zelo slabem glasu. Mnogi celo  verjamejo, da gre za zdravju najbolj nevarne dele piščanca.

Leta ste mislili, da je to le plesen, a resnica je veliko hujša, preverite (FOTO)
Temne lise na stenah, odpadanje ometa, hladni zidovi in vonj po vlagi niso zgolj nadležna estetska nepravilnost. Pogosto gre za resnejši problem, kapilarno vlago, ki se iz tal dviguje po drobnih por

Najbolj nevarni deli piščanca:

Polni so parazitov in bakterij, a jih nekateri vseeno obožujejo so naslednji deli piščanca. Kateri deli so to?

Med najbolj zdravju škodljive in nevarne dele piščanca sodijo: piščančja pljuča, rep in koža.

Kje so razlogi?

Ti deli naj bi bili polni bakterij, parazitov in drugih nevarnih snovi. Trdovratnost mikrobov se kaže v tem, da jih tudi zelo visoka temperatura (priprava v pečici ali cvrtje) ne uniči.

Informacije so skrb vzbujajoče, zato jih je dejansko vredno preveriti. Drži ali ne drži?

Piščančja pljuča

Za piščančja pljuča ni dokazov, da bi bila bolj nevarna od ostalih organov, ki jih pogosto uporabimo v svojih jedeh. Med njimi se znajdejo jetrom srce in želodčki. Kot vsi organi lahko tudi pljuča vsebujejo bakterije, vendar jih kuhanje ali pečenje nad 74 stopinj Celzija, kar je mednarodno priporočena temperatura za varno pripravo perutnine, zanesljivo uniči.

Paraziti, ki naj bi jih bila pljuča polna, so pri reji v komercialne namene zelo redki. Nadzor nad perutnino je dovolj strog, da se paraziti nikoli (ali le izjemoma ob izbruhih) pojavijo v pljučih. Poleg tega pa se pljuča dokaj redko pojavijo na trgovskih policah. Zanje ni velikega zanimanja in tudi v kulinariki jih kot specialiteto ne srečamo.

Piščančje meso in skrite nevarnosti: So pljuča in rep res gojišče bakterij
Vir: unsplash.com – Piščančje meso in skrite nevarnosti: So pljuča in rep res gojišče bakterij?

Piščančji rep

Rep piščanca je na slabem glasu. Velja za najbolj kontaminiran del. Zaradi kopičenja nevarnih mikroorganizmov predstavlja posebej veliko tveganje. Rep je masten. Gledano z vidika prehrane to ni tako slabo, vendar vsebnost večje količine mikroorganizmov prevaga. Predstavlja tveganje, ki ga ni smiselno zanemariti. V resnici se bakterije lahko nahajajo na vseh delih surove perutnine, zato varnost ni odvisna od tega, kateri del uživamo, temveč od tega, kako ga toplotno obdelamo. Ko je meso pravilno pečeno, se tveganje popolnoma odpravi, kar velja tudi za rep.

Piščančja koža

Koža je je zadnja v vrsti med nevarnimi deli piščanca. Mnogi jo kljub vsemu  obožujejo. Ali drži trditev, da gre za izjemno masten del, poln bakterij in celo parazitov, kot trdijo nekateri? Nekaj zagotovo drži: koža vsebuje več maščobe, kar vpliva na njeno prehransko vrednost, ne pa nujno tudi na varnost. Ko je govora o bakterijah, ne smemo mimo kože. Koža je prva, na kateri se najhitreje in najlažje naselijo bakterije. Prav tako jih najdemo tudi na kateremkoli drugem delu piščanca. Zato je tako pomembna  ustrezna toplotna obdelava, ki te bakterije uniči brez izjeme.

Odkrijte, kako do zobozdravstvenih storitev po skoraj 3-krat nižjih cenah
Ali ste vedeli, da lahko za povsem enako zobozdravstveno storitev v različnih klinikah plačate tudi do trikratno razliko v ceni? Da – razlike so lahko osupljive, in prav zaradi tega je izbira prav
Najbolj nevaren je lahko le nepravilno pripravljen kos mesa.
Vir: unsplash.com – Najbolj nevaren je lahko le nepravilno pripravljen kos mesa.

Je piščančje meso res nevarno?

Najbolj nevaren je lahko le nepravilno pripravljen kos mesa. Ne glede na del, ki ga pripravljate – glavno tveganje vedno povezano z nepravilnim rokovanjem med shranjevanjem in pripravo:

  • z navzkrižno kontaminacijo v kuhinji,
  • z neustreznim shranjevanjem,
  • s premalo temeljito toplotno obdelavo (nad 74 stopinj Celzija).

Če piščanca segrejemo in pripravljamo na priporočeni temperaturi, ne peremo surovega mesa pod vodo, uporabljamo ločene deske in pazimo na higieno, so vsi deli piščanca – od prsi do kože in tudi organov – varni za uživanje.

Piščančje meso bo zaradi svoje vsestranskosti, okusa in cenovne dostopnosti zagotovo ostalo stalnica na naših mizah. Resnična nevarnost ne tiči v izbiri “napačnega” kosa mesa, temveč v naši morebitni malomarnosti pri pripravi. Naj bo na vašem krožniku najbolj prodajan piščančji file ali pa hrustljavo zapečena perutnička s kožo – ključ do zdravja ni v izbiri kosa, temveč v higieni in zadostni toplotni obdelavi. Z upoštevanjem preprostih pravil lahko brez skrbi in strahu uživate v vseh okusih, ki jih ponuja to priljubljeno živilo.

Pripravila AK
Viri:
metropolitan.si
YouTube.com
unsplash.com

95
270 SEK