Podaljšajte življenjsko dobo svojih rož s temi 6 nasveti

07. apr. 2024, ob 10.31
Posodobljeno pred 25 dnevi
16
140 SEK

Rože nas obdajajo na praktično vsakem vogalu. Ne glede na to, ali gre za darilo ali dekoracijo, je zelo običajno, da se rože najdejo v naši hiši, še bolj pa s približevanjem pomladi, ki je vedno dober izgovor, da naše prostore napolnimo z življenjem in barvami.

Imeti rože v lastnem domu ni dobro samo zaradi estetike, saj različne študije kažejo, da so koristne tudi za nekatere vidike vašega zdravja, zlasti duševnega. Drugi pozitivni učinek rož je izboljšanje ustvarjalnosti in celo izboljšanje spomina doma ali na delovnem mestu. V nadaljevanju vam bodo predstavili nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo ohraniti svežino dlje časa.

Upoštevanje sezone in vrste cvetja

Rože moramo v prvi vrsti dobro poznati. Zaradi podnebja smo spomladi in poleti lahko priča večji raznolikosti cvetja, vendar obstajajo tako vrste, ki bolj uživajo v mrazu kot druge, ki bodo dlje časa živele oz. cvetele pod močnimi sončnimi žarki.

Zahvaljujoč pridelovalcem cvetja, ki so predani ustvarjanju idealnih pogojev za njihovo gojenje, je na voljo ogromno vrst rož skozi vse leto, vendar lahko vseeno nanje vpliva sprememba okolja in hitreje odmrejo. Zato je priporočljivo, da kupujemo le sezonsko cvetje, saj tako ostane dlje časa sveže.

Zalivanje s hladno ali toplo vodo

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pri negi rezanega cvetja je poleg vremenskih razmer pomembna tudi temperatura vode. Skoraj večini bo ustrezala voda, ki je nekoliko toplejša od mlačne, vendar obstajajo nekatere vrste, kot so na primer vrtnice, ki uživajo v hladni vodi, tudi takšni s kockami ledu.

Vsakodnevna menjava vode

Pri negi rož je izjemno pomembno, da vsak dan splaknemo vazo in stebla naših rož ter dodamo čisto vodo, saj lahko vlaga, tema in živi organizmi povzročijo razgradnjo. Ta sprememba bo preprečila, da bi naše rože postale onesnažene. Dodamo lahko tudi žličko belega kisa.

Ločevanje ali nakup samo ene vrste

Vemo, da so šopki z najrazličnejšimi rožami lepi, vendar je priporočljivo, da če jih kupujemo zase, za posamezno vazo kupimo samo eno vrsto cvetja. To pa zato, ker vsaka roža potrebuje določene snovi ter sestavine in mešanje lahko hitro povzroči, da nekatere živijo manj časa kot druge.

Dodajanje hranilnih snovi

Če dodamo nekaj mineralov v vodo, lahko naše rože ostanejo sveže dlje časa. Na to lahko gledamo tako, kot da smo jih s tem dodatno nahranili. Pomaga lahko dodajanje čajne žličke soli ali sladkorja. Druga možnost je, da raztopimo eno ali dve tableti acetilsalicilne kisline v vodi.

Ne boste verjeli, kakšen pomen ima šopek rož

Očistimo veje in šopek

Na splošno imajo lahko cvetna stebla ovenele liste. Odstranimo odvečne liste, ki niso v stiku z vodo in tako preprečimo njihovo razpadanje. Kadarkoli vidimo, da ena od naših rož ni več v najboljšem stanju, jo odstranimo in tako drugim omogočimo, da ostanejo žive še nekaj časa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

16
140 SEK