Pojav ošpic in oslovskega kašlja v veliki meri!

02. maj. 2024, ob 12.06
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
50 SEK

Slovenski pediatri in šolski zdravniki so ob začetku svetovnega tedna cepljenja izrazili globoko zaskrbljenost zaradi ponovnega pojava ošpic in oslovskemu kašlju, ki se ponovno pojavljata v Sloveniji zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov.

Pediatri poudarjajo, da je naraščanje ošpic in oslovskemu kašlju resna grožnja za zdravje in življenje necepljenih oseb. Svarijo pred potencialno resnimi zapleti, ki jih lahko prinesejo te nalezljive bolezni, in poudarjajo, da je cepljenje najbolj varno in učinkovito javnozdravstveno orodje za zaščito otrok in mladostnikov.

Obenem izražajo tudi žalost, da še vedno obstajajo deli Slovenije, kjer deklice in dečki v šestem razredu nimajo možnosti za brezplačno cepljenje proti HPV, kar bi jim zagotovilo zaščito pred raki.

Pediatri opozarjajo, da se danes številni pomembni dogodki v družbi postavljajo proti cepljenju kot najvarnejšemu in najučinkovitejšemu ukrepu za javnozdravstveno zaščito otrok in mladostnikov.

Krizne razmere, ki jih povzročajo vojne, naravne katastrofe in klimatske spremembe, ter proticepilska gibanja v razvitih državah, predstavljajo eno največjih groženj zdravju človeštva, so še opozorili.

18
50 SEK