Polnjene paprike, kot jih poznajo države sveta
Polnjene paprike spadajo med najbolj priljubljeno in prepoznano hrano na našem območju. Preprosta jed je v svoji osnovi sestavljena iz paprik, riža in mesa, kar je tudi njen čar. Kljub temu, da se pogosto zdi, da jo uživamo in pripravljamo le v Sloveniji in okolic, temu ni tako. So mednarodna jed, ki je poznana po celem svetu. Od kod izvirajo polnjene paprike, kako jih poznajo druge dežele in kako se pripravijo? Najboljši recept za polnjene paprike. Več receptov s papriko, pa lahko najdete tukaj.
Polnjene paprike v Sloveniji in bližje
Polnjene paprike so enostavna jed, ki je v svoji osnovi sestavljena iz paprik. Te nato napolnimo s poljubnimi sestavinami, najpogostejša je prav mleto mesto. Med pogostimi filami so tudi sir, zelenjave, riž, omake in druge sestavine. V Sloveniji so poznane tudi pod imenom filane paprike, kar je naziv, ki izvira še iz bivše Jugoslavije. V okolici prepoznamo kar nekaj izrazov za to jed:
Plněná paprika – Češka Republika
Filana paprika – Slovenija in Hrvaška
Filovana paprika – Bosna in Hercegovina
Polneti papirki – Makedonija
Gefüllte paprika – Nemčija
Töltött paprika – Madžarska
V zgoraj omenjenih državah in nekaterih drugih so poznane kot ena in ista jed z nekaj različnimi variacijami. Gre za paprike, napolnjene z mletim mesom in rižem. Vsaka od naštetih držav ima svoj način priprave in svoje priloge k jedi. V Bolgariji tako poleg polnjenih paprik postrežejo jogurt. Kljub težkemu pripisovanju izvora te jedi, naj bi bila najbolj navdahnjena s strani madžarske kuhinje, a gre za preveč perečo tematiko, da bi jo lahko načeli v preprosti predstavitvi filanih paprik.
V slovenskih trgovinah najdemo polnjene paprike tudi pripravljene oziroma pred pripravljene. Med njimi so konzerve polnjenih paprik, ki jih samo pogrejemo v loncu in jed je pripravljena. Nikakor pa ne gre za isti okus, kot če bi jih pripravljali sami doma. In recept za najboljše najdete v naslednjem odstakvu.
Najboljši recept za polnjene paprike
Polnjene paprike oziroma recept zanje je nekaj, kar ima ločeno skoraj vsako gospodinjstvo. Že naše stare mame, babice in ome so imele svoj način pripravljanja, ki ga najpogosteje niso želele izdati. Kljub temu ostaja učbeniški način priprave polnjenih paprik, ki ga lahko najdete v nadaljevanju prispevka.
Za pripravo polnjenih paprik boste potrebovali:
10 paprik z odstranjenimi semeni in notranjosto
1 kg mešanega mletega mesa
česen
čebula
čajna žlička sladke paprike
Sol in poper
1 pest in pol riža
1 jajce
Za pripravo omake polnjenih paprik boste potrebovali:
2,5 dl paradižnikove mezge
4 žlice moke
1 žlička sladkorja
1 žlica sladke mlete paprike
voda po potrebi
Postopek priprave polnjenih paprik:
Mleto mešano meso (svinjina in govedina) začinimo – popopramo in poslimo po okusu. Dodamo strt česen in mleto papriko ter jajce. Na maščobi ali olju prepražimo čebulo do rumene barve ter jo dodamo mesu. V ločeni posodi skuhamo riž do polovice in ga prav tako dodamo mesu. Vse skupaj dobro premešamo, najbolje kar z rokami. Maso, ki je nastala, uporabimo za polnjenje paprik. Tem smo pred tem odstranili notranjost, semenje in jih temeljito oprali.
Izberemo večji lonec v katerem se bodo kuhale polnjene paprike in vanj nalijemo nekaj vode. Segrejemo jo, ta čas pa lahko v miru pripravljamo omako za polnjene paprike. Na maščobi ali olju pogrejemo žličko sladkorja, nato pa dodamo moko, paradižnikovo mezgo in medtem temeljito in redno mešamo. Dodajamo vodo, da dobimo zmešano zmes, ki ne sme biti preveč vodena. Omako, ki smo jo naredili, zlijemo v lonec z vročo vodo in ponovno dobro premešamo. Zdaj lahko v lonec položimo paprike in dolijemo še nekaj vode, saj morajo biti paprike pokrite. Solimo in popramo po želji, nato pa kuhamo dve uri.
Nasvet, ki se ga držijo mnogi, je sledeč. Po dveh urah naj polnjene paprike še nekaj ur stojijo, pred užitjem pa jih pogrejemo. Tako bodo še bolj okusne, da o polnjenih paprikah naslednji dan ne govorimo. Okusno!
Polnjene paprike v drugih državah po svetu
Če začnemo kar na drugem koncu sveta, se nahajamo v Hong Kongu. Tradicionalna ulična hrana imenovana Three Fried Stuffed Treasures so polnjene paprike na njihov način. Gre za paprike, napolnjene s klobasjim mesom ali ribjo pasto in polnjene bučke. To jed se ocvre, v Hong Kongu in na Kitajskem pa gre za zelo priljubljeno hrano, ki se ji ne uprejo niti turisti.
Nekoliko bolj eksotične polnjene paprike ima tudi Indija, ki jih pripravlja na več različnih načinov. Bharvan mirch ali Bharva hari mirch je jed sestavljena iz polnjenih paprik, ki vsebujejo kuhano meso, krompir in čebulo. Začinjene so s čilijem, kurkumo, korinadrom, soljo, limonskim sokom in drugimi začimbami. Paprike so po tem spečene v ponvi ali pa v pečici. Indija pa skriva še en zanimiv način priprave polnjenih paprik, ki se imenuje mirchi bajji. Tudi tu gre za ulično hrano, ki jo pripravljajo v hladnejših mesecih leta. Velika paprika je napolnjena le s praženo mešanico moke in nato ocvrta. Vse pa si delijo isto prilogo, in to je riž.
Polnjene paprike pa poznajo tudi na območju severne Amerike, kamor se je naselila predvsem zaradi latinske kuhinje. Tako imenovani Jalapeno poppers so različica polnjenih paprik, kot jih poznamo pri nas. Paprike vseh oblik, tudi pekoče verzije, so polnjene z različnimi sestavinami. Najpogostejše sestavine za polnjenje paprik so mleta govedina, drobtine, riž, jajca, začimbe in sir. Prav tako so pripravljene na različne načine, vse od kuhanja pa do cvrtja in pečenja.
Skandinavske države imajo prav tako svoje različice polnjenih paprik, ki se od naših različic razlikujejo le po nekaterih sestavinah. Danci, Norvežani, Finci, Švedi in Islandci imajo vsi svojo verzijo polnjenih paprik. Enako je z baltskimi državami, ki pa jih pogosteje polnijo s svinjskim mesom kot pa govedino.
Grčija je med tistimi državami, ki lahko svoje polnjene paprike zgodovinsko uvrsti zelo daleč nazaj. Gemista, kot so poimenovali svojo jed polnjenih paprik, je narejena iz paprik in paradižnika. Prav tako jed delajo iz jajčevcev in bučk, ki so polnjene. Polnijo jih z rižem, mletim mesom, paradižnikom, čebulo in drugimi, nekoliko bolj čudnimi sestavinami. V določenih regijah Grčije jih najdemo tudi z rozinami, oreščki, cimetom, feta sirom, ovseno kašo in morskimi sadeži ter lignji.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com