Pozitivni učinki uživanja mlade čebule + ideje za pripravo

14. apr. 2024, ob 11.08
Posodobljeno pred 25 dnevi
44
100 SEK

Zelena mlada čebula se uživa po vsem svetu že veliko časa. Njena okusna aroma izboljšuje marsikatero jed, zelo priljubljena je kot dodatek v solatah ali rižotah. Pomlad je čas, ko najdemo tako na trgovinskih policah kot tudi na domačih vrtovih ogromno mlade čebule, zato je pomembno, da ta letni čas izkoristite in si privoščite čim več lokalne sveže zelenjave. Že poznate pozitivne vplive mlade čebule na naše zdravje?

Skrbi za dobro prebavo

Mlada čebula je odličen vir vlaknin, ki uravnavajo prebavo in apetit, znižujejo slab holesterol in krepijo imunski sistem.

Ima protibakterijske in protivnetne učinke

Podobno kot česen se tudi čebula že stoletja uporablja v medicini. Nič čudnega, saj lahko uničuje bakterije, glivice in celo nekatere viruse. Mlada čebula vsebuje veliko antioksidantov, ki odlično vplivajo na odpornost in imunski sistem.

Vsebuje številne vitamine in minerale

Mlado čebulo odlikuje visoka vsebnost vitamina K, vitamina C in drugih pomembnih nutrientov, ki pripomorejo k boljšemu delovanju organov.

Kako vključiti mlado čebulo v prehrano?

Če nimate idej, v kakšni obliki bi uživali mlado čebulo, smo za vas pripravili nekaj predlogov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chef Michael ‍️‍ (@chefmichael)

  • Specite jo na žaru: premažite mlado čebulo z olivnim oljem, začinite jo s soljo in poprom ter nekaj minut pecite na žaru – je odlična priloga.
  • Uporabite jo za pripravo omak: ena izmed priljubljenih azijskih omak sestoji iz mešanice mlade čebule, jajc, moke in sojine omake. Lahko pa jo tudi nasesekljate na drobne koščke in kombinirate z grškim jogurtom ali skuto.
  • Dodajte jo v solato: spomladanski solati ne smejo manjkati kolobarčki mlade čebule, ki popolnoma spremenijo okus in dodajo svežino.
  • Pripravite sendvič: dva kosa pirinega kruha, nekaj rezin sira, mlada čebula, dimljen losos in nekaj listov zelene solate.
  • Skuhajte juho: odlična kombinacija je kremna juha iz krompirja in mlade čebule.
  • Dodajte jo v rižoto ali k testeninam: lahko jo popražite na olju, lahko jo pa preprosto nasesekljate na majhne koščke in jo šele na koncu dodate k pripravljeni jedi.
  • Pripravite umešana jajca s sirom in mlado čebulo: zelo okusna kombinacija beljakovin in vlaknin, ki se pripravi hitro ter enostavno. Po želji lahko dodate še popražene šparglje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels, Instagram

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

44
100 SEK