
Pozor, teh jedi ne smete nikdar pogrevati
Ostanki hrane iz prejšnjega dneva so lahko odlična rešitev za hitro pripravljen okusen obrok, s katerim resnično nimate veliko dela. Žal pa ponovno segrevanje hrane večkrat poveča možnosti za zastrupitev s hrano oziroma negativne učinke na naše zdravje. Medtem ko lahko nekatera živila brez težav in tveganja pogrevate, se spodnjim raje izogibajte.
Krompir
Ponovno segrevanje krompirja lahko povzroči številne zdravstvene težave: največja težava pa ne nastane nujno med samim segrevanjem. Ko se kuhan ali pečen krompir ohladi, se ustvari idealno okolje za razrast škodljivih bakterij, ki povzročajo bolezen botulizem. Ko krompir ponovno segrejete, temperature vseeno ponavadi ne zadostujejo, da bi se bakterije dejansko uničile, čeprav se zdi, da je jed zelo vroča. Strokovnjaki zato raje odsvetujejo, da uživate predhodno pripravljen krompir, ki ga pustite stati na sobni temperaturi. Če ga nočete zavreči, poskrbite vsaj, da ga ustrezno konzervirate (na primer v obliki krompirjeve solate s kisom in oljem) ali vsaj shranite na hladnem. Krompirja, ki ni konzerviran, raje ne uživajte dolgo po tem, ko se ohladi.
Gobice
Tudi pogrevanje gob je lahko velika napaka, ki vam povzroči prebavne težave. Gobe namreč vsebujejo beljakovine, ki jih encimi in bakterije zelo enostavno poškodujejo, če dlje časa stojijo na sobni temperaturi. Pogrevanje in ponovno zaužitje takšnih gob lahko povzroči krče v trebuhu in druge prebavne težave.
Jajca
Pogrevanje umešanih ali pečenih jajc, ki so stala na sobni temperaturi več ur, je lahko zelo nevarno za zdravje. Razvije se lahko celo bakterija salmonela, ki vodi v hudo zastrupitev s hrano. Na drugi strani lahko kuhana jajca stojijo na sobni temperaturi več ur ali celo dni, če niso olupljena.

Morska hrana
Pri pogrevanju morske hrane je potrebna povečana previdnost. Najbolje je, če morsko hrnao zmeraj uživate le svežo, saj se sicer razvijejo bakterije, ki jih niti s segrevanjem ne boste nujno uničili. Če vam je hrana ostala, jo čim manj časa pustite stati na sobni temperaturi in jo raje pospravite v hladilnik. Tako obstaja manj tveganja, da se razvijejo škodljive bakterije. Ko hrano ponovno segrevate, jo segrejte do visokih temperatur.
Špinača
Tudi pogrevanje špinače je odsvetovano, saj se lahko nekatere komponente spremenijo v zdravju škodljive nitrosamine, ki so lahko celo karcinogeni.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv