Pozor, teh jedi ne smete nikdar pogrevati

20. feb. 2024, ob 07.32
Posodobljeno pred 25 dnevi
36
110 SEK

Ostanki hrane iz prejšnjega dneva so lahko odlična rešitev za hitro pripravljen okusen obrok, s katerim resnično nimate veliko dela. Žal pa ponovno segrevanje hrane večkrat poveča možnosti za zastrupitev s hrano oziroma negativne učinke na naše zdravje. Medtem ko lahko nekatera živila brez težav in tveganja pogrevate, se spodnjim raje izogibajte.

Krompir

Ponovno segrevanje krompirja lahko povzroči številne zdravstvene težave: največja težava pa ne nastane nujno med samim segrevanjem. Ko se kuhan ali pečen krompir ohladi, se ustvari idealno okolje za razrast škodljivih bakterij, ki povzročajo bolezen botulizem. Ko krompir ponovno segrejete, temperature vseeno ponavadi ne zadostujejo, da bi se bakterije dejansko uničile, čeprav se zdi, da je jed zelo vroča. Strokovnjaki zato raje odsvetujejo, da uživate predhodno pripravljen krompir, ki ga pustite stati na sobni temperaturi. Če ga nočete zavreči, poskrbite vsaj, da ga ustrezno konzervirate (na primer v obliki krompirjeve solate s kisom in oljem) ali vsaj shranite na hladnem. Krompirja, ki ni konzerviran, raje ne uživajte dolgo po tem, ko se ohladi.

Krompirjeva solata

Gobice

Tudi pogrevanje gob je lahko velika napaka, ki vam povzroči prebavne težave. Gobe namreč vsebujejo beljakovine, ki jih encimi in bakterije zelo enostavno poškodujejo, če dlje časa stojijo na sobni temperaturi. Pogrevanje in ponovno zaužitje takšnih gob lahko povzroči krče v trebuhu in druge prebavne težave.

Jajca

Pogrevanje umešanih ali pečenih jajc, ki so stala na sobni temperaturi več ur, je lahko zelo nevarno za zdravje. Razvije se lahko celo bakterija salmonela, ki vodi v hudo zastrupitev s hrano. Na drugi strani lahko kuhana jajca stojijo na sobni temperaturi več ur ali celo dni, če niso olupljena.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Morska hrana

Pri pogrevanju morske hrane je potrebna povečana previdnost. Najbolje je, če morsko hrnao zmeraj uživate le svežo, saj se sicer razvijejo bakterije, ki jih niti s segrevanjem ne boste nujno uničili. Če vam je hrana ostala, jo čim manj časa pustite stati na sobni temperaturi in jo raje pospravite v hladilnik. Tako obstaja manj tveganja, da se razvijejo škodljive bakterije. Ko hrano ponovno segrevate, jo segrejte do visokih temperatur.

To se zgodi, če redno uživate morsko hrano

Špinača

Tudi pogrevanje špinače je odsvetovano, saj se lahko nekatere komponente spremenijo v zdravju škodljive nitrosamine, ki so lahko celo karcinogeni.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv

36
110 SEK