Pozor! To je trava, ki lahko v poletnih mesecih resno poškoduje vašega psa

03. jul. 2024, ob 08.23
1227
180 SEK

V spomladanskih in zgodnjih poletnih mesecih je narava v svojem popolnem razcvetu, zato ni nič čudnega, da najdemo povsod ogromno nepokošenih travnikov, visoko raslih trav in cvetlic. Vse to ima svoj čar, hkrati pa predstavlja tudi past, da se ujamemo v cel kup nevarnosti.

Poleg tega, da so nepokošeni travniki odlično zatočišče klopov in povzročajo tegobe vsem, ki se spopadajo s spomladanskimi in poletnimi alergijami, so nekatere vrste trave izjemno nevarne za naše štirinožne prijatelje in to na način, ki ga večina lastnikov žal ne pozna. Težave se lahko kažejo od oteklin in bakterijskih vnetij do celo smrtnega izida živali. Najbolj dovzetni so psi, zgodi pa se lahko tudi mačkam in drugim živalim.

Nevarno ali celo usodno je lahko seme trave, ki zlahka prodre skozi kožo hišnega ljubljenčka

Več vrst trave, med njimi je najbolj znan divji ječmen, ima ostra koničasta semena, imenovana plevenci. Ko takšne vrste trave zorijo, plevenci oziroma semena odpadajo na tla, zaradi česar se lahko med sprehodom zlahka zapičijo v dlako oziroma kožo vašega psa – še posebej, če se kuža rad valja po travnikih. Zaradi svoje oblike, ki spominja na badminton žogico, plevenec lahko potuje samo v eno smer, ko se enkrat zapiči v kožo živali.

Na tak način potem ob premikanju živali potuje naprej v telesu, ne more pa se izločiti iz telesa. Ob tem lahko zadene in resno poškoduje pomembne notranje organe, na primer pljuča. Najpogosteje plevenec pri psih zaide v telo skozi blazinice na šapah, lahko pa tudi na območju pazduh, dimelj, ušes, smrčka ali celo oči.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Kakšni so znaki, da je v telo vašega psa zašel plevenec?

Če je plevenec vstopil v telo vašega ljubljenčka skozi šapo, se bo med prsti najverjetneje naredila gnojna bula, ki bo zatekla, pes si bo pa neprekinjeno lizal prizadeto tačko. Telo namreč seme zazna kot tujek in zato reagira v obliki vnetne reakcije. V slabših primerih lahko plevenec potuje tudi naprej po telesu, kjer se zagnoji.

Če je kuža dobil plevenec v telo skozi ušesa, se lahko zgodi, da bo seme trave predrlo bobnič. Takrat žival izgubi ravnotežje in postane omotična. Bolj zgodnji znaki so divje otresanje z glavo in praskanje po ušesih.

Če je plevenec zašel v nos vašega kosmatinca, boste to opazili kot neprekinjeno kihanje in morda krvavitev iz smrčka. Znak, da je plevenec v očeh, je vnetje očesa, gnojni izcedek in nenehno drgnjenje oči psa s tačko. V vsakem primeru je izredno pomembno, da ste pozorni na morebitne simptome in v primeru suma čimprej kontaktirate veterinarja. Najbolj nevarno je, če je seme trave v glavi vašega ljubljenčka.

@nawtuk_ Its so important to watch out for grass seeds this summer and protect our dogs. If they become stuck in your dogs fur, they can end up burying their way into the skin causing serious harm. Make sure to contact your vet immediately if this happens, as the seed could end up working its way around the body, which could be fatal. #grassseeds #dogs #dogwalk #fyp #danger ♬ Summer Vibes – GRLN
Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kako reagirati, če sumite, da je plevenec zašel v telo vašega ljubljenčka?

V večini primerov mora veterinar seme izrezati iz živali. Pomembno je, da reagirate čim hitreje, da se izognete resnejšim posledicam. Običajno se za zdravljenje uporabi tudi antibiotik. Semena iz telesa ne morete dobiti sami, odstranite ga lahko le, če ga najdete med dlako in se še ni povsem zapičilo v kožo.

Kako se izogniti plevencem?

V času pomladi, poletja in zgodnje jeseni se poskusite izogibati sprehodom na nepokošenih travnikih. Psa po sprehodu vedno dobro preglejte in redno krtačite. Zapomnite si, da so bolj dovzetni za težave s plevencem dolgodlaki psi oziroma psi s srednje dolgo in zelo gosto dlako.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

1227
180 SEK