Preden greste na letalo, nikar ne uživajte teh živil

2
120 SEK

Na večino stvari, ki vam na letalu povzročajo neudobje in slabo počutje, žal ne morete vplivati. Lahko pa vplivate na to, kaj boste dali v svoj želodec pred letom in kako se bo le-ta kasneje obnašal. Dejstvo je, da visoko v zraku med letom naše telo deluje malo drugače kot na trdnih tleh, zato je pomembno, da temu primerno prilagodite tudi svojo prehrano. S tem se boste izognili neprijetni slabosti, krčem v želodcu in napihnjenosti. Prvo pravilo je, da ne pretiravate s količino zuažite hrane. Drugi pomemben korak pa je izbira prebavi prijaznih živil, ki vam ne bodo škodila. Kateri vrsti hrane bi se morali izogibati pred letom?

Ocvrta hrana

Preden se odpravite na letalo, nikar ne uživajte ocvrte hrane. Vsbeuje namreč visoko koncentracijo maščob, ki so težko prebavljive – potrebujejo veliko več časa za prebavo kot na primer beljakovine in ogljikovi hidrati. Če bo takšna hrana ostala v vašem želodcu dlje časa, obstaja več možnosti, da vas bo med letom napenjalo, dražilo želodec in vam povzročalo neprijetne bolečine. Verjetno pa je letalo eden izmed zadnjih krajev, kjer bi si želeli imeti prebavne težave.

Zelo slana hrana

Čeprav se vam morda med potovanjem prileže nekaj slanega, da se okrepčate in napolnite z energijo, pa vam to odsvetujemo. Spremembe tlaka in suhost zraka na letalu že tako ali tako povzročata dehidracijo – zaradi tega bi moral vsak potnik na letalu zaužiti več tekočine kot običajno. Če pa zraven uživate še zelo slano hrano, na primer arašide ali čips, boste situacijo še poslabšali.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Brokoli

Čeprav so križnice (brokoli, ohrovt, zelje, cvetača) izjemno zdrava skupina zelenjave, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje, pa jih pred daljšim letom ni priporočljivo uživati. Visoka vsebnost vlaknin lahko med letom povzroči napenjanje in vetrove, česar pa si najbrž ne želite doživeti na letalu. Marsikdo ima težave z napenjanjem na letalu že brez uživanja težko prebavljivih živil, saj na to vpliva tudi sprememba v tlaku.

Zakaj ima hrana na letalu drugačen okus?

Česen

Še eno zdravo živilo, bogat vir antioksidantov, ki pa ga pred vstopom na letalo nikar ne uživajte. Ne samo, da lahko vpliva na napihnjenost, napenjanje in druge prebavne težave, z uživanjem česna lahko pošteno uničite let tudi svojim sopotnikom. Česen seveda oddaja zelo neprijeten vonj skozi vaš znoj in zadah, zato je pomembno, da se takšnim vrstam hrane izogibate. Podobno velja tudi za čebulo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

2
120 SEK