
Priljubljena spomladanska solata z mladim ohrovtom
Solata ne rabi biti dolgočasna in brez okusa. Lahko je pestra, pisana in polna okusov. Premišljeno sestavljena solata lahko predstavlja uravnotežen obrok, ki nas nasiti za dlje časa in naše telo oskrbi z vsemi potrebnimi nutrienti. Za vas smo pripravili recept za okusno spomladansko solato z mladim kodrolistnim ohrovtom, ki bo popestrila vaš jedilnik, okrepila imunski sistem in pregnala spomladansko utrujenost.
Kodrolistni ohrovt je priljubljena spomladanska sestavina za številne jedi, uživa se lahko surov ali toplotno obdelan. Vsebuje številne vitamine in minerale, čisti kri, spodbuja delovanje prebave in izboljšuje delovanje notranjih organov. Če ga imate na vrtu, si ga privoščite čim pogosteje, na voljo pa je tudi na trgovinskih policah in tržnici.
Za pripravo potrebujete:
- Večjo vrečko opranega mladega kodrolistnega ohrovta (ali 6 skodelic)
- 1 velik zrel avokado
- Sveže iztisnjen sok 1-2 limon
- 1 čajno žličko morske soli
- 5 suhih marelic
- 1 jabolko in/ali hruško
- 2 jedilni žlici indijskih oreščkov
- ½ čajne žličke čilija v prahu (če ne marate pikantne hrane, to sestavino izpustite)
- 1 rdečo čebulo ali mlado zeleno čebulo
Postopek priprave:
Potrebujete večjo skledo, v katero nasujete opran mlad kodrolistni ohrovt. Če so listi večji, ga lahko nekoliko narežete ali nasesekljate. Ohrovtu dodajte še na koščke narezan avokado in vse skupaj dobro premešajte z rokami, da se ohrovt prepoji s kremnim avokadom. Dodajte limonin sok in sol ter vse skupaj še enkrta dobro premesite. Nato dodajte še ostale sestavine: suhe marelice, oreščke, čebulosveže sadje – če želite, lahko dodate tudi sestavine po svoji izbiri, na primer češnjev paradižnik, naribano korenje, pečen sladki krompir, koščke dimljenega lososa ali kuhanega jajca za dodaten vir beljakovin … Če imate radi pikantno hrano, na koncu dodajte še čili v prahu ali poprajte po okusu. Ljubiteljem olivnega olja pa priporočamo še jedilno žlico hladno stiskanega olivnega olja.

Ohrovt je lahko kljub temu, da je mlad, nekoliko trd in žvečljiv, zato je priporočljivo, da solato pripravite vsaj dve uri vnaprej, da se zmehča in prepoji s prelivom, in jo potem shranite v hladilniku.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels