Psi prinašajo mir, možje pa nemir: kdo je boljši za vaše srce?

18. mar. 2024, ob 10.04
Posodobljeno pred 1 mesecem
18
90 SEK

V svetu, kjer je stres postal stalnica vsakdana, so znanstveniki odkrili zanimivo rešitev za zmanjšanje napetosti. Medtem ko psi s svojo prisotnostjo in nesebično ljubeznijo delujejo kot naravni antistresni mehanizmi, se zdi, da so možje na drugem koncu spektra.

Najnovejša študija, ki jo je izvedla Univerza Konkuk v Južni Koreji, razkriva, da preživljanje časa s psi ne le zmanjšuje stres, temveč tudi izboljšuje koncentracijo, poroča Yahoo. Raziskovalci so prišli do teh ugotovitev z merjenjem možganske aktivnosti udeležencev med različnimi aktivnostmi s psi, kot so igra in sprehodi, ter ugotovili, da takšna interakcija povečuje sproščenost in zmanjšuje občutke utrujenosti, žalosti in stresa.

Psi s svojo nesebično ljubeznijo zmanjšujejo stres.

Na drugi strani študija, objavljena v reviji Psychosomatic Medicine, kaže, da lahko stres partnerja močneje vpliva na ženske kot na moške. Podatki, pridobljeni iz več kot 2.000 starejših parov, razkrivajo, da stres v zakonskem življenju prinaša več negativnih fizioloških markerjev stresa pri ženskah, znanih kot “alostatična obremenitev”. To poudarja, da bi lahko dolgoročne razmerje in z njim povezan stres imeli večji vpliv na zdravje žensk.

Si želite znebiti stresa? Preživite čas s psom.

Študija ne pusti dvoma: čeprav so možje morda dobri za marsikaj, se zdi, da pri zmanjševanju stresa ne morejo konkurirati pasjim spremljevalcem. Morda je čas, da moški del populacije vzame zgled iz svojih štirinožnih rivalov in začne razvijati več tehnik za zmanjševanje stresa – ali pa vsaj začne spremljati svoje partnerke na več sprehodih s psom.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Tako kot vsaka študija tudi ta odpira vrata za nadaljnje raziskave. Bodo možje uspeli prevzeti naziv “najboljšega antistresnega prijatelja” ali bodo psi še naprej držali to častno mesto? Samo čas bo pokazal. Do takrat pa – več sprehodov s psom in morda malo manj pritiskanja na živce naših boljših polovic.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

18
90 SEK