Rdeča redkev vas lahko reši prebavnih težav in še več…

14. jun. 2025, ob 17.00
209
210 SEK

Ko se narava prebuja in vrtovi končno zadihajo, med prvimi, ki pokukajo iz zemlje, zablesti – rdeča redkev. Ta živahno obarvana zelenjavna klasika ni le čudovit okras na krožniku, temveč tudi izjemno hranljiva in zdravju koristna. Malce pikantna, osvežilna in vsestranska – prava super zelenjadnica, ki jo pomladi preprosto moramo imeti na mizi.

Stara znanka iz samostanskih vrtov

Morda ne bi uganili, a rdeča redkev ima dolgo zgodovino. Poznali so jo že stari Grki in Rimljani, v Evropi pa so jo najprej pridno gojili menihi na samostanskih vrtovih. Niso jo uporabljali le kot hrano. Iz nje so pripravljali tudi različna zdravilna sredstva. Že takrat so vedeli, da se v tej majhni korenovki skriva več, kot kaže na prvi pogled.

Zakaj velja za vitaminsko bombo?

Rdeča redkev je prava eksplozija koristnih snovi. Vsebuje obilico kalija (kar 320 mg na 100 g), ki uravnava krvni tlak in pripomore k ravnovesju tekočin v telesu. Poleg tega prinaša še vitamin C, kalcij, fosfor, železo in celo natrij. Torej kar nekaj mineralov, ki so ključni za zdravje, zlasti spomladi, ko telo potrebuje obnovo po dolgi zimi.

Zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin redkev spodbuja prebavo, pomaga pri delovanju črevesja, hkrati pa deluje kot naravni diuretik, kar pomeni, da spodbuja delovanje ledvic in pomaga iz telesa odstraniti odvečno vodo.

Redkev
Foto: Redkev Vir: Canva

In še nekaj: zaradi nizke energijske vrednosti (zelo malo kalorij!) je redkev odlična tudi za tiste, ki bi radi izgubili kakšen kilogram, obenem pa poskrbi, da smo siti dlje časa.

Imate težave z zobmi? To so ordinacije, ki vas sprejmejo takoj
Zobobol ne čaka. In tudi vi ne bi smeli! V času, ko so čakalne dobe v zobozdravstvu vse daljše, obstajajo rešitve, ki vam omogočajo hitro, strokovno in nebolečo obravnavo - brez čakanja in bre

Raste hitro, enostavno in skoraj kjerkoli

Ena največjih prednosti rdeče redkve je ta, da je nezahtevna. Idealna za začetnike! Uspeva v sončni legi, v rahli, odcedni zemlji, ki smo ji pred setvijo dodali nekaj komposta.

Sejemo jo neposredno na vrt, in to že od marca dalje, torej takoj, ko zemlja ni več zmrznjena. Med vrstami pustimo okoli 15 cm prostora, semena pa položimo 1–2 cm globoko. Ko rastline vzklijejo, jih razredčimo, da imajo dovolj prostora za rast. Če redno zalivamo, zrastejo hitro in okusno. V treh do šestih tednih že lahko pobiramo prvi pridelek!

In dobra novica? V eni sezoni lahko sejemo večkrat zapored in tako podaljšamo uživanje v sveži redkvi skozi celo pomlad in zgodnje poletje.

Kako jo uporabiti v kuhinji?

Rdeča redkev je v kuhinji vsestranska in vsekakor več kot le solatni dodatek. Surova je najbolj pogosta. Narežemo jo na tanke lističe ali naribamo in dodamo v pomladne solate, na kruh z maslom, kot svež prigrizek ali dodatek h glavnim jedem.

Redkev
Foto: Redkev Vir: Canva

Zelo lepo se obnese tudi rahlo popečena ali v juhi, še posebej v kombinaciji z drugo zelenjavo. Lahko jo tudi gratiniramo ali uporabimo v prilogah. Z limoninim sokom ali balzamičnim kisom deluje kot prava osvežitev pri mesu z žara ali pečenkah.

Nasvet: Redkve ne solite preveč vnaprej! Sol pospeši razpad celic in redkev izgubi svojo čvrstost in hranilno vrednost. Solite raje tik pred zaužitjem.

Sveža je najboljša

Rdeča redkev je najboljša, ko je sveža. Narezana hitro izgubi tisto prijetno ostrino, zato jo uporabimo čim prej po obiranju, še posebej, če prihaja z domačega vrta ali bližnje kmetije.

Če jo želite vseeno shraniti, jo ovijte v vlažno kuhinjsko brisačo in shranite v hladilnik. Tako ostane sveža še nekaj dni.

V ljudskem zdravilstvu: več kot le hrana

Rdečo redkev so naši predniki uporabljali tudi kot pomoč pri prebavnih težavah, razstrupljanju in celo za lažje izkašljevanje. Zaradi kombinacije hranil in naravnih snovi ima pozitiven učinek na dihala, prebavni sistem in presnovo.

Redkev
Foto: Redkev Vir: Canva

Danes vemo, da ljudska modrost ni bila naključje in da je ta preprosta zelenjava lahko čudovita podpora vsakodnevni prehrani.

Tako se lahko kapilarne vlage v vašem domu znebite naravno in trajno
Morda ste že zaznali, da se v vašem domu pojavljajo temne lise na stenah, odpada omet ali pa vas spremlja neprijeten vonj po vlagi. Te težave so pogosto napačno pripisane slabemu prezračevanju al

Znana dejstva

Rdeča redkev je dragocena zelenjava, ki spodbuja prebavo, čisti telo, deluje protivnetno in podpira delovanje ledvic. S svojo svežino in hrustljavostjo je nepogrešljiv spomladanski dodatek na krožniku. Sejemo jo od marca naprej, neposredno na prosto, saj dobro prenaša nižje temperature. Ob ugodnih pogojih lahko pridelek pobiramo že po treh do šestih tednih.

V kulinariki jo najpogosteje uporabljamo surovo v solatah, na kruhu ali kot okusen dodatek glavnim jedem. Primerna je tudi za toplotno obdelavo, kot so juhe, popečene priloge ali gratinirane zelenjavne jedi. Čeprav jo je najbolje zaužiti čim prej po obiranju, jo lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, ovito v vlažno kuhinjsko krpo, kjer ostane sveža in hrustljava.

Napisal: K. J.

Vir:

  • Canva,
  • Naša super hrana – nasasuperhrana.si/clanek/nasa-super-rdeca-redkev
209
210 SEK