Recept: pisana testeninska solata z rakci

29. jul. 2024, ob 08.04
428
110 SEK

Če nimate idej za lahke poletne obroke, je eden odličnih načinov, kako popestriti jedilnik, priprava testeninske solate. Je zelo priročna, saj se lahko pripravi vnaprej in je za povrh še toliko bolj okusna, če čez noč stoji v hladilniku. Vse, kar morate narediti, je, da skuhate testenine, potem jih pa lahko preoblikujete v različne vrste poletnih solat, ki se jih ne boste nikoli naveličali. Za vas smo pripravili priljubljen recept pisane testeninske solate z rakci, ki vas bo navdušila.

Za pripravo potrebujete:

  • 250 gramov testenin po izbiri
  • 2 skodelici svežega nasesekljanega peteršilja
  • 1 rdečo čebulo, nasesekljano
  • Sveže iztisnjen sok 2 limon
  • Pest svežih listov mete in bazilike
  • 3 velike stroke česna, nasesekljanega
  • 1 čajna žlička kumine v prahu
  • ½ čajne žličke mletega koriandra
  • ½ čajne žličke mlete rdeče paprike
  • 2/3 skodelice olivnega olja
  • 2 zucchini bučki, narezani na majhne koščke
  • 2 skodelici pisanih češnjevih paradižnikov (rdečih in rumenih)
  • Vrečka zamrznjenih kozic
  • Sol
  • Poper

Priprava:

Na ponvi na olivnem olju na hitro popražite bučke, rakce in česen. Dodajte začimbe v prahu in počakajte, da se bučke ter rakci lepo zapečejo. Vmes v loncu s slano vodo skuhajte testenine po izbiri (odlična ideja so peresniki ali polžki) in jih odcedite, ko so skuhani. Testenine zamešajte skupaj z bučkami in rakci ter vse skupaj dobro premešajte. Počakajte, da se jed ohladi, nato pa dodajte prepolovljene češnjeve paradižnike, nasesekljane koščke rdeče čebule, meto, baziliko, peteršilj in sok limone. Vse skupaj posolite in poprajte po okusu, nato pa postavite v hladilnik in počakajte, da se okusi prepojijo med seboj. Po želji prelijte še z malo dodatnega olivnega olja.

Testeninska solata lahko brez težav vzdrži v hladilniku tudi do tri dni. Postrezite jo za kosilo, malico ali večerjo, v vsakem primeru boste zaužili uravnotežen pisan obrok, ki je slasten in vizualno privlačen. Rakci so vir kvalitetnih beljakovin, bučke, zelišča in paradižnik vsebujejo veliko vlaknin, olivno olje je znano po visoki vsebnosti zdravih omega-3 maščob, testenine pa so vir ogljikovih hidratov. Če se izogibate pretiranemu vnosu ogljikovih hidratov, jih lahko nadomestite z beljakovinskimi testeninami, ki vsebujejo več beljakovin in manj ogljikovih hidratov (na primer testenine iz leče, graka ali čičerike).

Nevidni zobni aparat: kako hitro in ugodno do novega nasmeha?
Ste se kdaj zalotili, kako na fotografijah skrivate nasmeh ali pa sploh raje ne kažete zob, ker niste zadovoljni z njihovo poravnavo? Ali pa morda že dolgo razmišljate o ortodontskem zdravljenju in

Pripravil: NaDlani.si; L.Z.

Foto: Pexels

428
110 SEK