Recept: Prosena kaša z avokadom, skuto in svežo zelenjavo
Proso je zelo zdravo živilo, ki lahko nadomesti riž in druge ogljikove hidrate v veliko jedeh. Najbolj pogosto iz prosa pripravljamo proseno kašo, ki se lahko uživa v sladkih jedeh (pogosto zajtrkih in sladicah), lahko pa tudi v slanih, na primer rižotah in solatah. Za pripravo je zelo enostavna, saj se hitro skuha, marsikdo pa jo za boljši okus pred tem čez noč tudi namaka.
Ima značilen okus po oreščkih, ki se odlično dopolnjuje z nekaterimi živili. Znana je po številnih zdravilnih učinkih, med drugim pomaga zniževati krvni sladkor in holesterol, oskrbuje telo s številnimi vitamini in minerali ter krepi imunski sistem. Odlično deluje na prebavo, hkrati pa slovi po tem, da ne vsebuje glutena, zato je odlična alternativa za vse, ki ne prebavljajo dobro glutena. Danes smo za vas pripravili unikaten recept za uravnoteženo proseno kašo z avokadom, skuto in svežo zelenjavo, ki si jo lahko privoščite za malico, kosilo ali večerjo. Priprava vam ne bo vzela več kot 20 minut, jed pa zelo enostavno shranite tudi za naslednji dan.
View this post on Instagram
Potrebujete:
- ½ skodelice prosene kaše
- 1 jajce
- 1 zrel avokado
- 1 mlado čebulo
- 2 paradižnika ali več češnjevih paradižnikov
- 2 veliki žlici puste skute
- Bučno ali olivno olje
- Svež sok ene limone
- Sol in poper
Postopek priprave:
Po navodilih z embalaže skuhajte proseno kašo in počakajte, da se ohladi. Kuhanje prosene kaše ponavadi traja od 10 do 20 minut. Lahko jo skuhate tudi vnaprej, jo pustite stati in šele kasneje pripravite jed. Skuhajte tudi jajce in ga olupite ter narežite na majhne koščke, ko se ohladi. Medtem nasesekljajte mlado čebulo, paradižnik in avokado ter pripravite svež sok limone. Pripravite večjo skledo in vanjo zamešajte proseno kašo s skuto. Dodajte še zelenjavo in jajce, žlico bučnega ali olivnega olja, sok limone, sol ter poper. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite kremno mešanico kaše, skute, avokada, začimb in olja skupaj s koščki zelenjave ter jajca. Jed lahko shranite v hladilniku, da se okusi dobro premešajo in jo nato postrežete, lahko pa jo uživate tudi kar takoj.
Gre za uravnotežen obrok, ki vsebuje kvaliteten vir beljakovin (skuta in jajce), veliko vlaknin (paradižnik, čebula, prosena kaša), zdrave maščobe (olivno ali bučno olje ter avokado) ter kvalitetne ogljikove hidrate (prosena kaša).
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram