Servis klimatskih naprav: nujen opravek pred poletjem

24. apr. 2019, ob 09.51
Posodobljeno pred 16 dnevi
19
310 SEK

Prihaja čas poletja, ko bodo temperature visoke, v vaše stanovanje pa bo le redko zapihal svež vetrc in si boste želeli osvežitve. Nič ni lepšega, kakor sedeti v svojem najljubšem zibajočem se stolu s kozarcem hladne limonade in uživati v sončnih žarkih, ki se pretakajo skozi okensko steklo. V takšnem času boste zelo hvaležni za svojo klimatsko napravo, ki vam zvesto služi že dolga leta. Pa vendar, če imate svojo klimo že dalj časa, je zdaj primeren trenutek, da najamete strokovno pomoč, ki opravlja servis klimatskih naprav in bo pokukala v notranjost vaše klime, preverila njeno delovanje in očistila njene dele. Dobro je, da servis klimatskih naprav naročite še pred poletjem, tako da vam bo vaša klima v najbolj toplih mesecih dobro služila. 

Kakšne vrste klimatskih naprav poznamo?

Klimatske naprave v širšem smislu opravljajo vrsto nalog, ki poskrbijo za kvaliteto zraka v vašem domovanju.

1. Ohlajajo zrak, kadar je preveč topel.

2. Ogrevajo zrak. Te naloge ne opravljajo vse klimatske naprave, le nekatere.

3. Prečiščujejo oz. filtrirajo zrak in ga pri tem ločujejo od prahu in ostale nesnage.

4. Razvlažujejo zrak, kadar je to potrebno.

5. Skrbijo za dober pretok zraka v vašem domovanju.

Kadar je zrak v prostoru preveč mrzel, na primer jeseni in pozimi, ga klimatske naprave ogrevajo, kadar pa je poletje ali pomlad, ga lahko ohladijo. Obstajajo tudi klimatske naprave, ki zraka ne morejo ogreti, ampak ga samo hladijo v toplih poletnih mesecih. Če imate takšno napravo, je reden servis pred poletnim časom še posebno nujen, saj naprave niste uporabljali že več mesecev, zdaj pa jo boste nenadoma obremenjevali ves čas.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Servis klimatskih naprav

Preventiva je vedno boljša kot kurativa, ker se boste s tem izognili nevšečnostim in nepotrebnim stroškom, ki jih prinašajo popravila. Zakaj je to potrebno, se morda sprašujete. Naša klima vendar dela odlično že leta, če bi bilo kaj narobe z njo, bi že vedeli!

Servis klimatskih naprav je prav tako nujen kot servis vašega avtomobila. Čiščenje vam bo omogočilo, da bo vaša naprava delala bolj tekoče in učinkovito in z boljšim pretokom zraka. Najhitreje se umažejo naprave, ki so postavljene izven hiše, pomembno pa je predvsem čiščenje kanalov, v katerih se najhitreje naberejo nezaželeni elementi.

Servis klimatskih naprav lahko zajema tako preventivni pregled, ki bo preprečil popravila v prihodnosti ali pa vzdrževanje, ki bo zagotavljalo nemoteno in tekoče delovanje klimatskih naprav. Servis je predvsem pomemben, ker klimatske naprave skrbijo za pretok zraka v vašem domovanju; če klimatske naprave niso pravilno očiščene, se v njih zlahka naberejo različne nečistoče in mikroorganizmi. Ob pretoku zraka, ki ga klimatska naprava izvaja v vašem domovanju, se tako zlahka zgodi, da se nečistoče, bakterije in virusi razširijo po vašem domovanju in zaidejo tudi v vaš dihalni sistem ali pa v dihalne sisteme vaših bližnjih.

Kam po dober in zanesljiv servis klimatskih naprav?

V uredništvu smo se obrnili na podjetje Dulc d.o.o, ki se odlikuje že s skoraj štirimi desetletji praktičnih izkušenj in nenehnega obnavljanja teoretičnega znanja v zvezi z vsemi vrstami strojnih inštalacij. Podjetje v slovenskem prostoru obstaja že od konca 80. let 20. stoletja in vse do danes ostaja v družinskih rokah; trenutno obsega 12 zaposlenih. V družinskem podjetju Dulc d.o.o. se ukvarjajo z vsem: vodovodom, kanalizacijo, različnimi tipi ogrevanj, (talnim, stenskim ali s pomočjo radiatorjev, konvektorskim ali stropnim).

Sistem Solinterra za izkoriščanje naravnih in obnovljivih virov

Pri Dulc d.o.o., ki je sicer baziran v vasi Stranje pri Škocjanu, so še posebej ponosni na njihov sistem Solinterra, ki izkorišča naravne in obnovljive vire, in hkrati skrbi tako za ogrevanje in hlajenje kot tudi prezračevanje objektov. Primeren je za vse vrste objektov, vse od vrstne hiše pa do večje zgradbe, za svoje delovanje pa izkorišča obnovljive vire energije, kot sta zemlja in sonce. Obenem sledi smernicam Evropske unije o energijskih objektih in je okolju nenevaren, saj ne proizvaja emisij CO2. Dobro je tudi to, da je sistem vgrajen zelo hitro in z majhnimi stroški.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Je vaša klima že stara in ji odzvanjajo zadnji dnevi življenja?

Če je vaša klima že stara in ji noben servis ne bo več pomagal, je morda čas, da razmislite o tem, kako bi lahko svoj dom ohlajali na bolj okolju prijazen trajnostni način, ki bi bil milosten tudi do vaše denarnice. S sistemom Solinterra bo vaš dom ogrevan oz. ohlajan s pomočjo naravnih virov, sončne in geotermalne energije, obenem pa ga boste lahko uporabili tudi za predgrevanje sanitarne vode – v kateremkoli letnem času. Ne skrbite zaradi tipa hiše, v kateri prebivate – sistem se lahko vgradi v zelo različne tipe hiš. Če vas zanima še kaj več o projektu Solinterra, si lahko na spletni strani https://www.solinterra.si/, na kateri je predstavljen ta inovativni projekt, vsak dan ogledate, kako napreduje gradnja objekta v Sloveniji, ki bo imel vgrajen sistem Solinterra. Slika se osvežuje dnevno, vsak dan najpozneje do 3. ure popoldne.

Vložite v svoje zdravje in naročite servis klimatske naprave, še preden začne povzročati težave

Servis klimatskih naprav se morda zdi kot nepotrebno dejanje, ki se vam ga ne ljubi lotiti; je strošek, ki ga raje preložite na naslednje leto, saj se vam zdi, da to opravilo ni nujno. Vendar, imejte v mislih, da čeprav ne morete videti notranjosti svoje klimatske naprave, to še ne pomeni, da se v njej nič ne dogaja. Tako kot vsaka naprava tudi klimatska naprava potrebuje čiščenje, sicer se bodo v njej kmalu nabrali mikroorganizmi in bakterije. V tem primeru bo klimatska naprava skrbela za prezračevanje, vendar zrak v vašem domovanju ne bo čist in primeren za ohranjanje zdravega in varnega okolja. Ker je klimatska naprava nekaj, kar v vročih poletnih mesecih uporabljamo vsak dan, je še kako pomembno, da ji namenimo dovoljšnjo mero pozornosti. Niti slučajno si ne želimo nezdravega okolja zase in za svoje bližnje, kajne? Strošek, ki ga predstavlja servis klimatskih naprav, je zelo majhen v primerjavi s stroškom nabave popolnoma nove klimatske naprave, v katero boste morali vložiti, če ne boste redno skrbeli za preventivne preglede delovanja, čiščenje in vzdrževanje. Previdnost je mati modrosti, zato se servisa klimatske naprave raje lotite prej kot pozneje – zapomnite si, čeprav je vaša klimatska naprava videti delujoča in kot da nima nobenih težav, to še ne pomeni, da je njena notranjost res popolno delujoča oz. čista!

Pripravila: A. K.

 

    19
    310 SEK