
Skrivnost popolnega kislega zelja: veste, kdaj je najboljši čas za začetek kisanja?
Pozabite vse, kar ste do zdaj vedeli. Pravi trenutek za vlaganje zelja ni skozi celo jesen. Strokovnjaki in izkušene gospodinje trdijo, da je sredina oktobra zlata vredna, ko gre za to zimsko shrambo. Zakaj ravno takrat? ”Zelje začne vsebovati popolno količino sladkorja in vlage, temperature pa so idealne za fermentacijo – stabilne, med 18 in 21 stopinjami Celzija. To je ključ, da se zelje hitro in enakomerno skisli, brez izgube okusa in hranilnih snovi,” pojasnjujejo poznavalci.
Če ga pripravite prezgodaj, se bodo sprostile nepravilne kisline in okusni del bo uničen, medtem ko se zelje, pripravljeno prepozno, ne bo uspelo dovolj skisati pred prvimi hladnimi dnevi. Zato, gospodinje, zapišite si datum – sredina oktobra je trenutek, ko navadno zelje postane prava zimska čarovnija, bogata z vitamini C in K, ter nepogrešljiva na vsaki mizi. Tisti, ki želijo okusno in zdravo kislo zelje, te jesenske čarobnosti ne smejo zamuditi, je zaslediti na srbskem portalu Informer.
Ste vedeli?
Kislo zelje je prava zimska zakladnica zdravja in ena najstarejših metod shranjevanja hrane. Že tisočletja ga ljudje uporabljajo kot naravni vir vitaminov, predvsem vitamina C, ki krepi odpornost v hladnih mesecih. Nastane s fermentacijo svežega zelja, pri kateri mlečnokislinske bakterije pretvarjajo sladkorje v mlečno kislino – naravni konzervans, ki hkrati ustvari značilen kisel okus. Poleg tega je kislo zelje bogato z vitaminom K, vlakninami in probiotiki, ki ugodno vplivajo na prebavo in črevesno floro. Zanimivo je, da so ga mornarji nekoč jemali na dolge plovbe, da bi se izognili skorbutu. Danes ga poznamo v številnih oblikah – kot prilogo k mesu, v jotah, segedinu ali celo v solatah. Prava skrivnost okusnega kislega zelja? Priprava v sredini oktobra, ko ima zelje popolno ravnovesje sladkorja in vlage za idealno fermentacijo.

(nd; Foto: Pixbay)