
Slabokrvnost ali anemija
Slabokrvnost, znana tudi kot anemija, nastane zaradi zmanjšane skupne količine hemoglobina v telesu. Slabokrvnost pomeni, da ima kri zmanjšano sposobnost za prenos kisika do celic. Najbrže veste, da se kisik v pljučih veže na železo v hemoglobinu eritrocitov in tako potuje po telesu. Če je količina eritrocitov premajhna, je slabša tudi preskrba tkiv s kisikom. Slabokrvnost se kaže predvsem kot telesna in duševna utrujenost.
Kakšni so znaki, ki kažejo na slabokrvnost?
Na slabokrvnost lahko pomislite, če ste iz dneva v dan utrujeni, brezvoljni, brez kondicije. Bodite pozorni tudi na bledico na obrazu. Tipični simptomi so naslednji:
- Ste pogosto utrujeni.
- Imate slabšo telesno kondicijo.
- Ste brezvoljni.
- Muči vas glavobol.
- Značilna je tudi omotica.
- Imate pekoč jezik.
- Pojavljajo se vam razpoke v kotičkih ust.
Slabokrvnost
- Spopadate se s krhkimi lasmi in nohti.
- Ne prenašate nizkih temperatur.
- Imate manjšo odpornost na okužbe.
Za slabokrvne otroke so značilni nemir, motnje koncentracije in zbranosti.
Posledice, ki jih prinaša slabokrvnost, so številne. Človek živi manj kakovostno življenje, ima manjšo storilnost, poveča se tveganje za srčno-žilne težave, poveča se tveganje za nastanek osteoporoze, lahko pride do zapletov v nosečnosti, poveča se razdražljivost, otežena je presoja, prihaja do zmedenosti, poveča se tveganje za razvoj demence in tako naprej.
Kdo je še posebej podvržen slabokrvnosti?
V kritično skupino zaradi pomanjkanja železa spadajo vegani, ki imajo prenizek prehranski vnos železa. Tu so še otroci, pri katerih pospešena rast zahteva več železa, nosečnice, ki imajo večjo potrebo po železu ter ženske v rodni dobi. Zaradi pomanjkanja vitamina B12 pa so najbolj ogroženi vegani in tisti, ki radi pregloboko pogledajo v kozarec.

Vzroki za slabokrvnost
Vzroki za slabokrvnost so zelo različni. Do nje lahko pride zaradi kronične izgube krvi (ob krvavitvah) ali zmanjšane tvorbe eritrocitov. Včasih je vzrok lahko tudi pospešen razpad eritrocitov. Pri slabokrvnosti gre najbolj pogosto za obilnejše krvavitve (krvavitev iz hemoroidov, močna menstruacija, razjede v želodcu ali tankem črevesu, rakaste tvorbe in podobno).
Če sumimo na slabokrvnost, se moramo obvezno odpraviti k zdravniku. Le-ta bo s krvnimi preiskavami ugotovil delež eritrocitov in količino hemoglobina. Za moške je normalna koncentracija hemoglobina med 133 in 167 gramov na liter krvi, pri ženskah pa med 118 in 148 gramov hemoglobina na liter krvi.
Vrste slabokrvnosti

Slabokrvnost
Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa
Človek vsak dan izgubi nekaj železa, odrasel moški ga tako izgubi približno 1 miligram na dan, ženske v rodni dobi pa še nekoliko več, kar lahko pripišemo menstruaciji. Poleg tega problem predstavlja tudi premajhen vnos železa, hitra rast pri otrocih, večja potreba po železu v nosečnosti in tako naprej. Bolniki prejemajo železo peroralno, le redko tudi intravenozno. Obrokom, ki vsebujejo veliko železa, dodajte še vitamin C, saj ta vitamin poveča privzem železa v tankem črevesju.
Slabokrvnost zaradi pomanjkanja vitamina B12
Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri nastajanju eritrocitov. Nahaja se v tistih živilih, ki so živalskega izvora, zato do pomanjkanja tega vitamina prihaja predvsem pri veganih ter pri osebah, ki jemljejo določena zdravila. Slabokrvnost se pojavi tudi pri ljudeh, ki imajo določene bolezni prebavil ali pri prekomernih pivcih alkoholnih pijač. Če vam primanjkuje vitamina B12, si privoščite jajca, jetra in meso.
Slabokrvnost kot posledica pomanjkanja folne kisline
S folno kislino so bogata naslednja živila: zelenolistnata zelenjava, soja, kalčki, meso, fižol in še bi lahko naštevali. Priporočamo vam, da posežete po sveži zelenjavi, saj se vitamin v toplotno obdelani hrani izgubi.
Malabsorpcija
Malabsorpcija je pomanjkljiva absorpcija v tankem črevesu. Zmanjša se torej absorpcija mikrohranil, kar vodi v slabokrvnost. Do nje lahko pride zaradi celiakalije, Chronove bolezni, infekcij, jemanja določenih zdravil in podobno.
Kako zdravimo slabokrvnost?

Slabokrvnost
Spoznali smo, da so vzroki za nastanek slabokrvnosti zelo različni. Zaradi tega so različni tudi načini zdravljenja. Kadar je slabokrvnost posledica pomanjkanja železa, bolezen zdravimo tako, da dodamo železo v prehrano. Če primanjkuje vitamina B12, se težava rešuje s tabletami ali injekcijami vitamina B12.

Najprej je seveda potreben temeljit razgovor z bolnikom, ki mu sledi telesni pregled ter pregled rezultatov laboratorijske preiskave krvi. Vedno se najprej zdravi osnovni vzrok bolezni – na primer krvavitev iz prebavil – nato pa sledi zdravljenje pomanjkanja železa z zdravili v obliki tablet ali sirupa. Zdravljenje s tabletami je dolgotrajno, običajno traja več mesecev.
Nekaj nasvetov ob jemanju tablet z železom:
- Nekatere tablete lahko jemljete skupaj s hrano, večina pa se pri slabokrvnosti jemlje na prazen želodec.
- Omenili smo že, da sočasno z železovimi tabletami jemljite tudi vitamin C.
- Poskrbite tudi za redno odvajanje. Zdravila z železom namreč povzročajo, da je blato trše in se težje izloči. Zato pijte veliko vode ali pa uživajte pripravke za mehčanje blata.
Kaj lahko pri slabokrvnosti naredite sami?
Slabokrvnost lahko preprečite tudi z zdravo prehrano.
- Zato pazite na zadosten vnos vitamina B12. Vegani morajo pomanjkanje tega vitamina nadomestiti z jemanjem prehranskih dodatkov.
- Pazite tudi na zadosten in reden vnos železa v telo.
- Ne pozabite zaužiti dovolj folne kisline.
- Pazite na to, da ne popijete preveč alkoholnih pijač.
Slabokrvnost: prehrana pri pomanjkanju železa:
- Jejte mandlje, indijske oreščke, lešnike in pinjole.
- Posezite po pšeničnih kalčkih.
- Svoje obroke začinite z drobnjakom in timijanom.
- Privoščite si goveja ali svinjska jetra ter govedino.
- Privoščite si veliko stročnic.
- v svoje obroke vnesite tudi sezam.
- Jejte tofu in temno zeleno listnato zelenjavo.
- Tudi suho sadje je dober vir železa.
- Privoščite si morske sadeže, zelo veliko železa vsebujejo prav ostrige.
- Posezite tudi po prehranskih dodatkih z železom.
Pri tem naj napišemo še naslednje: mlečni izdelki, kot so sir, smetana ali skuta, ne vplivajo dobro na vsrkavanje železa v kri. To lahko napišemo tudi za tanin v čaju ali kofein v kavi, svoj lonček pa lahko prtistavijo tudi fosfati v mesnih izdelkih in podobno.
Pripravilla: Monika M.