Špinača: zelena, zdrava in osvežilna
Špinača je s svojo živahno zeleno barvo izjemno privlačna na pogled, vendar včasih ne vemo, kako bi jo porabili; pa vendar, sveža špinača lahko popestri številne recepte in obroke, saj je zelo raznovrstna in pristaja k različnim jedem. Po drugi strani je tudi zelo zdrava, tako da se jo splača vključiti v svojo prehrano. Če v vašem gospodinjstvu niste veliki ljubitelji špinače, je to še vedno dober trenutek, da tej zeleni zelenjavi ponudite priložnost, in jo poskusite v nekaterih novih receptih. Spodaj smo tako zapisali tri izjemno preproste recepte, ki ne zahtevajo veliko časa in energije, obenem pa so pripravljeni iz le nekaj osnovnih sestavin.
Zakaj je špinača dobra za vaše zdravje?
Špinača predstavlja odličen vir vitaminov A, B2, C in K, pa tudi mineralov mangana, magnezija in železa. Vitamin C, ki igra ključno vlogo pri krepitvi našega imunskega sistema, lahko najdemo v mnogih vrstah sadja in zelenjave; po drugi strani pa bomo le težko našli zelenjavo, ki je tako polna vitamina K kot špinača.
Špinača je izjemno raznovrstna; sklada se z najrazljičnejšimi živili, in s svojim blagim okusom predstavlja priljubljeno sestavino različnih prilog, juh, predjedi in omak. Odlično pristaja k jedem, katerih osnovna ali stranska sestavina je kuhan ali pečen krompir, prileže se tako v toplih kot tudi hladnih jedeh.
Tradicionalna portugalska juha Caldo verde je lahko pripravljena tudi s špinačo
Portugalska kuhinja je izjemno bogata in raznovrstna. V ospredju so pretežno ribje jedi in jedi iz morskih sadežev, pa tudi hladne juhe, prava portugalska poslastica. Caldo Verde je izjemno tradicionalna portugalska juha, ki jo domačini pripravljajo v nešteto različicah, tako doma kot tudi v restavracijah.
“Caldo“ v portugalščini pomeni “juha“, “verde“ pa označuje zeleno barvo juhe. Caldo verde je torej, kot nakazuje že ime, izjemno zelena in zdrava juha, katere osnovo sestavljajo krompirji in ohrovt. Vsaka družina jo seveda pripravlja nekoliko drugače, kot se pogosto zgodi s priljubljenimi recepti, ki se podajajo od ene generacije do druge, vendar se je na Goi, nekdanji portugalski koloniji, razvila nekoliko drugačna različica, ki vključuje dobršno količino špinače.
Za pripravo juhe Caldo verde s špinačo potrebujete:
- cca. dvajset opranih listov sveže špinače;
- eno čebulo;
- tri stroke česna;
- dva večja ali tri manjše krompirje;
- zelenjavno kocko;
- olivno olje;
- sol in poper po okusu;
- veliko ponev.
Priprava zelenjavne juhe Caldo verde s špinačo
- Skuhajte krompirje. Skuhane krompirje nato olupite in pretlačite, tako da dobite gosto maso oz. pire.
- Medtem, ko se krompirji kuhajo, operite špinačo in jo nasekljajte na drobno.
- Olupite in nasekljajte čebulo na drobno.
- Olupite in nasekljajte dva do tri stroke česna.
- V veliki ponvi segrejte žlico olivnega olja. Dodajte na drobno nasekljano čebulo in pustite, da se nekoliko omehča.
- Dodajte na drobno nasekljan česen. Premešajte.
- Dodajte v ponev tudi krompirje in tri do pet skodelic zelenjavne juhe iz kocke.
- Medtem ko juha vre, dodajte na drobno nasekljano špinačo, sol in poper. Pustite, da vre nekaj minut, in po potrebi dodajte še eno skodelico vode.
- Postrezite juho še toplo.
Vir informacij: Celebration In My Kitchen
Pražene gobice s špinačo
Pražene gobice s špinačo so odlična ideja tako za kosilo kot tudi večerjo; njihova prednost je, da so izjemno hitro pripravljene.
Potrebujete:
- četrt kilograma šampinjonov;
- olivno olje ali maslo;
- eno čebulo;
- štiri do pet strokov česna;
- veliko ponev;
- sol in poper po okusu;
- liste sveže bazilike in peteršilja.
Priprava praženih gobic s špinačo:
- Olupite čebulo in jo narežite na drobno.
- Olupite štiri do pet strokov česna in jih nasekljajte na drobno.
- V veliki ponvi na zmerni temperaturi popražite čebulo na žlici olivnega olja ali masla, tako da se omehča.
- Dodajte gobice, nasekljane na rezine, in pustite ponev na zmerni temperaturi. Ne pozabite na redno mešanje.
- Ko boste videli, da so gobice začele izgubljati volumen oz. vodo, lahko dodate tudi na drobno nasekljani česen.
- Operite špinačne liste pod tekočo vodo, in jih dodajte v ponev; med mešanjem pustite, da špinača postopoma izgubi volumen, podobno kot predtem gobice.
- Pražene gobice posolite in popoprajte po okusu, ter postrezite še toplo, okrašeno z listi sveže bazilike in peteršilja. Dober tek!
Kremna špinačna juha
Dobra stran kremnih juh je, da se priležejo tako tople kot tudi hladne; npr., če pripravite juho za kosilo in ostanek pospravite v hladilnik, vam bo ohlajena prav tako teknila čez dve do tri ure, ko si boste zaželeli osvežujoče malice. Ko se juha ohladi, njen okus pride še bolj do izraza.
Kaj potrebujemo za pripravo kremne juhe iz špinače?
- Tri-štiri pesti svežih špinačnih listov.
- eno čebulo;
- dva do tri stroke česna;
- olivno olje;
- mešalnik;
- veliko ponev;
- sol in poper po okusu.
Priprava kremne juhe iz špinače
- Temeljito operite špinačne liste, in jih nato nekaj minut kuhajte v vreli vodi, tako da postanejo mehki. Kuhane špinačne liste odcedite.
- Olupite čebulo, in jo nasekljajte na zelo drobne koščke.
- Odcejene, mehke, kuhane špinačne liste nato zmešajte v mešalniku, dokler mešanica ne bo gladka.
- V ponvi na žlici olivnega olja nekoliko popražite čebulo, tako da postane bolj mehka. Ohranjajte zmerno temperaturo.
- Olupite dva do tri stroke česna, in jih nasekljajte na drobno. Dodajte nasekljan česen v ponev k čebuli, premešajte in ohranjajte zmerno temperaturo.
- V ponev dodajte špinačni pire, ki ste ga predtem zmešali v mešalniku. Premešajte s kuhalnico, in po potrebi dodajte malo mleka ali pa vode, tako da juha doseže željeno teksturo. Po želji lahko dodate tudi žlico smetane.
- Posolite in popoprajte po okusu.
- Dober tek! Postrezite še toplo, vendar se kremna špinačna juha prileže tudi hladna. Za dekoracijo lahko uporabite liste sveže bazilike.
Bodite kreativni; zgornji trije recepti so preprosti in zanje ne potrebujete veliko kompliciranih sestavin, le osnovna živila. Če želite, lahko vse te recepte vzamete kot navdih, in jih popestrite s svojo osebno noto. Igrajte se s svojimi najljubšimi začimbami, in ustvarjajte nove okuse z rožmarinom, timijanom, koriandrom, …
Veliko sreče pri pripravi novih receptov, in dober tek!
A. K.
Vir informacij: Celebration In My Kitchen
Vir fotografij: Unsplash