Tako kopanje v morju vpliva na vašo kožo

10. jul. 2024, ob 08.03
98
120 SEK

V poletnih mesecih si ogromno ljudi privošči krajši ali daljši dopust na morju. To je čas, ko velik del dneva preživimo ob plavanju, izvajanju vodnih športov ali preprosto namakanju v morju. Na splošno velja podnebje ob morju kot zelo zdravo in prijetno, pa vendar marsikomu predstavlja tudi številne preglavice. Ste se kdaj vprašali, kako kopanje v morju v resnici vpliva na vašo kožo in na kaj morate biti pozorni?

Ali morska voda pozitivno vpliva na zdravje kože?

V kombinaciji s sončnimi žarki in opeklinami, ki si jih nehote pridelamo, se včasih zdi, da naša koža na morju postane suha in se lušči. Zato je izjemno pomembno, da pazimo in uporabljamo zaščitno kremo proti UV žarkom ter seveda tudi vlažilno kremo za kožo.

V resnici pa morje samo po sebi ne izsušuje kože, kvečjemu ravno nasprotno: vsebuje bogate minerale, ki lahko izboljšujejo simptome suhe kože: magnezij, kalij, kalcij, selen … Kombinacija vseh naštetih mineralov je učinkovito sredtsvo za izboljševanje raznih kožnih bolezni, kot so psoriaza ali kožni izpuščaji, hkrati pa odpravlja tudi težave s suho kožo. Če na morju občutite občutek suhe kože, to verjetno ni posledica namakanja v morju, ampak škodljivega izpostavljanja sončnim žarkom in neustrezne hidracije.

Ali lahko morje dehidrira vašo kožo?

Morje običajno ne vpliva negativno na zdravo, primerno hidrirano kožo, ravno nasprotno, lahko celo pripomore k ustrezni hidraciji kože, zahvaljujoč visoki vsebnosti koristnih mineralov. Pomembno pa je, da hkrati uživate dovolj vode in po kopanju dobro skrbite za kožo z ustreznimi vlažilnimi kremami ali olji.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Občutek, ki ga pušča morska sol na koži, pa v resnici ne pomeni izsušenosti, zato naj vas to ne zmede. Če vam gre ta občutek na živce, se po kopanju vedno na hitro oprhajte s hladno sladko vodo in občutek bo izginil.

Ali obstajajo kakšni negativni učinki morske vode na kožo?

Če v morju preživljate veliko časa, lahko to v kombinaciji s soncem in soljo vpliva na občutek dehidrirane in izsušene kože. V tem primeru raje plavajte večkrat na dan krajši čas, na primer 10-15 minut. Sicer morska voda sama po sebi ne bo izsušila vaše kože, če imate zdravo in ustrezno hidrirano kožo. Lahko pa se pojavijo nevšečnosti, če se pretirano izpostavljate sončnim žarkom in si pridelate razne sončne opekline. Nujno uporabljajte kvalitetno kremo za sončenje, v močnem soncu se umaknite v senco ali kožo zaščitite z oblačili.

Pripravil: NaDlani.si; L.Z.

Foto: arhiv

98
120 SEK