Tako lahko preprečite nepotrebne napade lakote

22. jun. 2024, ob 13.00
Posodobljeno pred 27 dnevi
102
140 SEK

Včasih je običajno, da uživamo (pre)velike količine vnosa hrane, zlasti ob pomembnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, poroke, božične zabave, razni pikniki, kulturni festivali itd. V teh primerih prevelik vnos nima hujšega vpliva na kvaliteto našega življenja – vsaj dokler se to dogaja občasno. Težava nastane, ko ne vemo, kako prenehati s kompulzivnim prehranjevanjem, ko ta postane del našega vsakdana.

Če čez nekaj časa prenajedanje postane vzorec prehranjevanja, lahko to negativno vpliva na počutje. Situacija se lahko tretira kot zapletena, ko jo spremljajo izguba nadzora, občutki krivde ter drastične spremembe telesne teže in prebavnega zdravja. Na tej točki se marsikdaj prelevi tudi v motnjo hranjenja, ki jo mora diagnosticirati in zdraviti strokovnjak. Kako pa si lahko ob tem pomagamo sami? 

Uravnavanje svojih čustev in zmanjšanje stresa

Jeza, žalost, osamljenost in drugi neprijetni občutki po navadi sprožijo potrebo po pretiranem najedanju, da bi tako ublažili čustveno nelagodje. V takem kontekstu trening čustvene regulacije pomaga zmanjšati prenajedanje, to pa prispeva k bolj prilagodljivemu in učinkovitemu spopadanju s čustvenim nelagodjem.

Dober spanec 

Težave s spanjem, kot so premalo spanja ali slabo oz. nekvalitetno spanje, so prav tako velikokrat povezane s prenajedanjem. Ravno zato je dobro vedeti, daje v primeru, ko želimo prenehati s kompulzivnim prehranjevanjem, dobro poskrbeti za dober in kvaliteten spanec. Spati moramo toliko ur, kot jih potrebuje naše telo. Poskrbeti moramo torej za dobro spalno rutino.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Vadba premišljenega prehranjevanja 

Takšno prehranjevanje je sestavljeno iz uporabe pozornosti pri uživanju hrane. Z drugimi besedami, to je dejanje posvečanja pozornosti telesnim signalom in splošni izkušnji med jedjo. Razne raziskave kažejo na to, da usposabljanje za ozaveščanje o prehranjevanju zmanjša prenajedanje in izboljša samokontrolo med prehranjevanjem.

Dober prehranjevalni načrt

Čez dan je dobro v prehranjevalno rutino vključiti nekaj zdravih prigrizkov, da tako preprečimo izjemno lakoto, ki lahko povzroči prenajedanje. Na primer, sredozemska prehrana je povezana z manjšo verjetnostjo pretiranega prenajedanja. Ta prehranski načrt med drugim vključuje ribe, sadje, olivno olje in oreščke. 

Telovadba

Z gibanjem in športnim udejstvovanjem, obiskom fitnesa ali kakršno koli telesno vadbo lahko prav tako drastično vplivamo na svojo težo in posledično na razpoloženje. Če se počutimo dobro v svojem telesu, nam bo to seveda psihično preprečevalo, da bi se prisilno prenajedali in polnili praznino. 

Veliko zaužite vode 

Pitje vode za vzdrževanje hidracije je strategija v prid prenehanju kompulzivnega prehranjevanja, saj zaradi tega jemo manj. Pitje vode pred obrokom naj bi bistveno zmanjšalo vnos hrane v telo, saj že voda sama poskrbi za občutek sitosti.

Socialna podpora

Če želimo prenehati s kompulzivnim prehranjevanjem, moramo poiskati podporo pri pomembnih ljudeh v vašem življenju. Socialna podpora prijateljev in družine zmanjša verjetnost prenajedanja. Če želimo torej narediti nekaj dobrega za naše telo, potem moramo širiti pozitivno interakcijo med nami in našimi najbližjimi.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

102
140 SEK