Tako lahko preverite, če ste v razmerju z narcisom

26. apr. 2024, ob 12.44
Posodobljeno pred 2 mesecema
9
120 SEK

Velikokrat slišimo, da kdo izmed naših bližnjih ne razume, zakaj se njihov partner z njimi več dni ne pogovarja zaradi majhnih neumnosti. Zaradi tega se počutijo osamljene in izigrane. To lahko kaže na bistveno večji problem, ki zunanjemu svetu po navadi sploh ni viden, prav tako se o njem zaradi sramu redko glasno spregovori.

Opolnomočenje ali egocentrično vedenje se lahko pojavi izolirano, kot posledica določenih okoliščin ali v kontekstu, ne da bi bilo to resno stanje ali del osebnostnega vzorca. Pravzaprav imamo vsi določeno težnjo po samo poveličevanju, čeprav ne v tolikšnem odstotku, da bi to definiralo naše vedenje.

Znaki, da nas obdaja narcistična oseba, so pogosto ošabno, prezirljivo, arogantno vedenje, zelo izrazit egocentrizem in pretirana potreba po pozornosti. Prav tako je očiten znak nesorazmerna reakcija na komentar, ki je negativen ali prepričanje, da so boljši od drugih. 

Pogosto so tudi užaljeni, ko drugi ljudje ne delijo istega mnenja. Ne čutijo krivde za škodljivo vedenje, čutijo pa pretiran sram, ko je njihova samopodoba postavljena pod vprašaj. Kaj pa ostali pokazatelji?

Sami sebe vidijo kot nekaj veličastnega

Narcisoidne osebe se počutijo večvredne v primerjavi z drugimi. Prepričani so, da so edinstveni in najboljši. Po njihovem mnenju so vsi njihovi dosežki in sposobnosti vrhunski, drugi jim pa ne sežejo niti do kolen.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pretirana obsedenost z uspehom in močjo

Kažejo veliko skrb za doseganje uspeha v svojem življenju. To pomeni, da se njihove glavne fantazije vrtijo okoli doseganja uspeha, pridobitve neomejene moči, izstopanja zaradi vaše intelektualne briljantnosti ali bujne lepote.

Mislijo, da si zaslužijo posebno obravnavo

Nenehno iščejo priznanje, pozornost in drugačnost, prepričani pa so, da si njihova edinstvenost zasluži privilegirano obravnavo. Iz tega razloga je lahko nasprotovanje ali kritiziranje narcisa težko, saj po navadi zavračajo kakršno koli nasprotovanje ali obsojanje okolice.

So rojeni zapeljivci 

Običajno uporabljajo tako imenovano ljubezensko bombardiranje, torej pretirano izkazovanje ljubezenske naklonjenosti, da partnerja napadajo s svojim izkazovanjem ljubezni.

Nenehno potrebujejo pohvalo

V resnici so oni tisti, ki potrebujejo stalno pomiritev in potrditev v obliki laskanja. Če tega ne dosežejo, se zlahka razburijo.

Nimajo prijateljev iz preteklosti

Njihova prijateljstva so nastala šele nedavno ali pa sploh ne obstajajo. Ne morejo vzdrževati prijateljskih vezi in moti jih, da se drugi obkrožajo s prijatelji.

Vedno morajo imeti prav

Morajo ‘zmagati’ v argumentih in nikoli ne prosijo za odpuščanje ali prevzemajo odgovornosti za svoje napake. Po navadi celo krivijo druge za svoje lastne napake ali zmote.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

9
120 SEK