Tako uživanje oliv vpliva na vaše telo
Do sedaj ste verjetno že slišali o pozitivnih učinkih mediteranske prehrane na zdravje, v to vrsto prehrane pa spadajo tudi olive. Lahko jih uživate surove ali toplotno obdelane, lahko pa si privoščite tudi kvalitetno ekstra deviško hladno stiskano oljčno olje, ki ima ogromno zdravilnih učinkov. Imate radi olive? Če je odgovor pritrdilen, naj vas razveselimo z vrsto pozitivnih učinkov, ki jih imajo na vaše telo.
100 gramov zelenih oliv vsebuje:
- 145 kalorij
- 15,3 gramov maščob
- 3,84 gramov ogljikovih hidratov
- 0,54 grama sladkorja
- 3,3 gramov vlaknin
- 1,03 gramoa beljakovin
100 gramov črnih oliv vsebuje:
- 116 kalorij
- 10,9 gramov maščob
- 6,04 gramov ogljikovih hidratov
- 0 gramov sladkorja
- 1,6 grama vlaknin
- 0,84 grama beljakovin
Kako uživanje oliv vpliva na vaše telo?
Upočasnjuje proces staranja
Ena glavnih prednost oliv in olivnega olja so zdrave maščobe, ki pomagajo izboljšati zdravje možganov in kognitivne sposobnosti. Tako preprečujejo nastanek demence ali alzheimerjeve bolezni, izboljšujejo spomin in sposobnost učenja. Nekatere raziskave so pokazale celo, da imajo sestavine v olivah protivnetne učinke in delujejo pomlajevalno tudi na zunanji videz, ne le na notranje organe.
Krepi zdravje srca
Olive so eno najbolj zdravih živil za vaše srce, saj vsebujejo veliko zdravih maščob, ki znižujejo slab holesterol in zvišujejo dober holesterol ter znižujejo možnosti za nastanek infarkta ali srčno-žilnih bolezni.
Izboljšuje imunski sistem
Uživanje oliv pozitivno vpliva na vaše celostno zdravje. So bogat vir antioksidantov in železa, ki skrbijo za dobro odpornost in prekrvavitev vsakega dela telesa.
Skrbijo za dobro prebavo
Olive so tudi kvaliteten vir vlaknin, ki so ključnega pomena za zdravo in normalno prebavo. Pomagajo vam pospešiti metabolizem in izločiti strupe iz telesa. Preprečujejo zaprtost, napihnjenost in vetrove.
Na kakšne načine lahko uživate olive?
Olive veljajo za zelo priljubljen dodatek ali prigrizek k različnim jedem. Lahko so to majhni popečeni kruhki, toasti, sendviči, narezan sir in pršut, oreščki in podobno. Zelo odlično se obnesejo v različnih solatah, sploh v poletnih receptih, ki vključujejo tudi svež paradižnik, kumare, papriko, čebulo in feta sir. Olive vsi poznamo tudi kot dodatek na pici ali pa zraven narezka. Če ste bolj izvirni, si lahko pripravite tudi namaz iz oliv ali pa omako za testenine ali rižoto, ki vključuje na drobno narezane olive.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels