Tako vam lahko koristi uporaba kečapa pri kuhanju – presenečeni boste!

06. jul. 2024, ob 14.46
125
130 SEK

Kečap se najpogosteje uživa kot omaka zraven ocvrtega krompirčka ali hamburgerja, včasih z njim popestrimo pico ali popečene kruhke, včasih vanj pomočimo ocvrtega piščanca, tukaj pa se njegova uporaba v kulinariki za večino ljudi običajno zaključi. Marsikdo bi si celo mislil, da je dodajanje kečapa v druge jedi pravi greh, češ da razvrednoti njihov okus. Pa je res tako?

Celo nekateri profesionalni kuharji se s tem ne bi nujno strinjali, saj uporabljajo kečap v svoji kuhinji na prefinjen način, ki resnično popestri številne jedi. Pogosto velja prav za tisto skrivno sestavino, na katero nihče ne pomisli. Skrivnost uspešnega kuhanja s kečapom je le v tem, da ne pretiravate količinsko in da zraven uporabite kvalitetne sestavine za pripravo jedi. Kdaj vse lahko uporaba kečapa pri kuhanju izboljša okus in vaš obrok ponese na naslednji nivo? Presenečeni boste.

Preliv za lososa ali meso

Trik, ki se ga ne boste naveličali, ko ga enkrat preizkusite! Kombinirajte kečap z rdečim vinom, mletim karijem in medeno gorčico ter pripravite super okusen preliv za pečenega lososa. Ali pa bodite kot Jacques Pépin in kečap zmešajte skupaj z balzamičnim kisom, da pripravite preliv za piščančja jetra.

BBQ omaka

Tudi osnova za pripravo domače BBQ omake je lahko kečap. Da pripravite sladko in rahlo pekočo omako, uporabite čili in javorjev sirup skupaj s kečapom, marelično marmelado in čisto malo svežega limoninega soka. Rezultat bo slastna BBQ omaka za reberca ali perutničke. Lahko pa pripravite natrgano svinjino in jo kombinirate z mešanico kečapa, kokakole, jabolčnega kisa in kajenskega popra. Če si seveda drznete preizkusiti takšno kombinacijo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pražen riž ali praženi rezanci

Če bi radi pripravili rahlo sladko-kisel pražen riž ali pražene rezance, lahko brez slabe vesti posežete po kečapu. 

Omaka za belo ribo

Kuharski chef Jean-Georges Vongerichten prisega na uporabo kečapa pri sestavi kompleskne okusne omake za belo ribo in zelenjavo.

Koktejl omaka za pražene rakce

Kaj je boljšega kot pomočiti slastne pražene ali ocvrte rakce v domačo koktejl omako? Pripravite jo lahko zelo enostavno s pomočjo pelatov in kečapa. Dodajte malo kajenskega popra, svežega soka limone in čisto malo majoneze. Sestavine lahko seveda prilagajate po svojem okusu. 

Paradižnikova omaka za testenine

Kako dodatno popestriti paradižnikovo omako za testenine poleg pražene čebule, česna, bazilike in olivnega olja? Ko pražite čebulo, dodajte še eno veliko žlico kečapa in počakajte, da čebula postane zlata. Nekateri za dodatek uporbaljajo kečap, drugi paradižnikovo pasto. Čar kečapa je v tem, da jedi zmeraj doda še nekaj sladkosti, ki jo vsi tako zelo obožujemo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

125
130 SEK