
Timijan: skriti zaklad narave v vašem vrtu
Timijan je zelo stara začimba, starejša, kot si morda predstavljate; korenine njene uporabe so se v stoletjih razrasle po celem svetu, celo v antično Grčijo in stari Egipt. Tako sploh ni čudno, da ima še danes veliko podvrst. Je bogat vir vitaminov C in A, ki oba krepita imunski sistem, mangana, ki omogoča normalno delovanje možganov in živčnega sistema, in železa, ki po naših telesih prenaša kisik. Že veste, kateri so njegovi blagodejni učinki na vaše zdravje?
Timijan se načeloma uporablja v mediteranski kuhinji. Je zelo priljubljen dodatek mnogim tradicionalnim jedem italijanske in francoske kuhinje, pa tudi v Sloveniji ga radi uporabljamo tako v mesnih kot tudi zelenjavnih jedeh.
S timijanovo tinkturo nad vztrajne akne
Če imate težave s kožo in se nikakor ne morete znebiti mozoljev ali aken – ali pa se to dogaja najstniku v vaši družini – timijan lahko dejansko pomaga tudi pri tem. Timijanova tinktura lahko pomaga odpraviti vztrajne akne, saj ima močne protivnetne in antibakterijske sposobnosti, obenem pa pride zelo prav tudi v mrzlih zimskih mesecih, ko pomaga zdraviti vse od prehlada pa do gripe in angine.
Pomembno! Tinkture nikakor ne smemo zaužiti, ampak jo samo grgramo. Tako sprostimo njene zdravilne učinke.
Kako sploh pripraviti tinkturo?
Poleg timijanove poznamo zelo različne vrste tinktur: žajbljevo, koprivno, pa tudi baldrijanovo, ognjičevo, česnovo … Tinkturo lahko tako pripravimo iz najrazličnejših blagodejnih zelišč. Vsaka izmed tinktur ima tako svoje učinke in prednosti, povezane z lastnostmi rastline oz. zelišča, vendar so vse pripravljene na podoben način. Lahko jih bodisi kupimo, lahko pa jih pripravimo tudi sami – sam proces sploh ni zahteven, zahteva pa nekaj časa, da se tinktura pripravi (stati mora tri tedne, preden je pripravljena za uporabo).

Princip je res zelo preprost. Potrebujemo le visokoodstotno žganje in rastlino oz. zelišče, iz katerega želimo pripraviti tinkturo – v tem primeru torej timijan.
Timijan torej preprosto namočimo v sadnem žganju, ki naj ima med 50 do 70 odstotkov alkohola. Nato pustimo mešanico, da stoji (v zaprtem kozarcu) tri tedne. Razmerje med rastlino in alkoholom naj bo nekje približno 1:7.
Že pripravljeno tinkturo morate shraniti v temnem prostoru, izven dosega svetlobe, ki lahko vpliva nanjo.
Če pri roki nimate na voljo svežega ali posušenega timijana, lahko timijanovo tinkturo brez težav kupite že pripravljeno. Gre za zelo starodaven pripravek, ki so ga za zdravljenje kašljev in prehladov poznali že naši predniki, zato ga ni težko najti.
Timijanov čaj
Če vas muči prehlad ali kašelj, bo timijanov čaj pomagal. Priprava je zelo preprosta.
Potrebujete le:
sveže nasekljane timijanove liste (lahko uporabite tudi posušene, če nimate možnosti uporabiti svežih)
1 limono
Priprava:
Za eno skodelico potrebujete približno eno jedilno žlico nasekljanega svežega oz. posušenega timijana. Če uporabljate sveži timijan, ga preprosto dodajte v svojo najljubšo skodelico in prelijte z vrelo vodo. Pustite nekaj minut, da se aroma in okus timijana sprostita v vodo.
Ko nalijete čaj v skodelico, lahko nato po želji dodajte limonin sok (to sicer ni nujen korak, vendar limona izboljša zdravilne lastnosti čaja in prav tako pomaga proti prehladu). Pazite, da v čaj po nesreči ne dodate semen.
Če uporabljate posušeni timijan, ga dajte v čajnik. Po nekaj minutah morate čaj preliti skozi filter, tako da se znebite posušenega timijana. Nato, ko bo čaj že v skodelici, lahko dodate tudi limonin sok, tako kot pri čaju iz svežega timijana.
Hrustljav krompirček s timijanom
Tudi če postavimo vse njegove zdravilne učinke na stran, je timijan fantastična začimba, ki se jo da kombinirati z različnimi jedmi, tako zelenjavnimi solatami, kremastimi omakami kot tudi mesnimi jedmi. Hrustjav krompirček nam lahko služi bodisi kot hitro pripravljeno kosilo, prigrizek ali priloga; kakor vam odgovarja.
Potrebujete le:
1 kg rumenega krompirja
česen

šopek svežega timijana (tudi posušen timijan bo v redu, če nimate na voljo svežega)
peteršilj
olivno olje
morsko sol
limono.
Priprava:
Krompir dobro operite pod tekočo vodo in narežite na na polovice ali pa četrtine, če je večji. Izogibajte se vsem zelenim delom krompirja in jih popolnoma odrežite stran, saj niso primerni za zaužitje.
Zavrite vodo v veliki posodi. V vrelo vodo dodajte narezane krompirje skupaj z radodarnim ščepcem soli. Ko bodo krompirji kuhani, tako da se konica noža za maslo mehko ugrezne vanje, so pripravljeni, da jih odstranite iz lonca. Namažite jih z maslom.
Nasekljajte sveži timijan in česen na drobno. Dodajte z maslom namazane krompirje, timijan in česen v veliko ponev. Popražite na žlici olivnega olja, tako da bodo lepo hrustljavi. Pazite, da pri tem ne zažgete česna – vmes lahko prilagodite temperaturo.
Okrasite s svežo baziliko in peteršiljem in postrezite še toplo. Zraven se zelo prileže slavna grška omaka tzatziki.
Za omako tzatziki potrebujemo:
kumaro
limono
svežo meto (če pri roki nimate mete, lahko uporabite tudi svež peteršilj)
2 skodelici grškega jogurta
Priprava:
Olupimo kumaro in jo nastrgamo na strgalniku. Dodamo radodaren ščepec soli in premešamo. Pustimo kakšnih deset minut, tako da se voda začne izkočati iz kumaričnega mesa. Nato “ožamemo” maso s pomočjo čiste kuhinjske krpe. Tako se znebimo odvečne vode in preprečimo, da bi na koncu obtičali z vodenim tzatzikijem.
Medtem, ko kumarica še izloča vodo, lahko na drobno nasekljamo nekaj strokov česna. Lahko dodamo malo več ali malo manj, odvisno od okusa.
Potem, ko ožamemo kumarico, jo dodamo v posodo h grškemu jogurtu. Dodamo tudi drobno nasekljani česen in skrbno premešamo. Dodamo še sveže stisnjen limonin sok in drobno nasekljano meto ali peteršilj (približno eno jedilno žlico). Po želji lahko dodate tudi ščepec popra. Temeljito premešajte.
Omako tzatziki morate pustiti nekaj ur v hladilniku, da se razvije pravi okus, zato jo morate pripraviti nekaj ur preden pripravite krompir – na primer že zjutraj, če boste krompir naredili za kosilo, ali pa kar prejšnji večer. Dobra stran te omake je, da jo lahko pripravite v cca. 15-ih minutah, zato vam priprava ne bo vzela veiko časa. Ima zelo svež, malce oster okus (sploh če ste uporabili meto) in se odlično prileže k različnim jedem, ne samo krompirju. Lahko jo jeste tudi zraven kruha za zajtrk.

Timijanovo eterično olje
Timijan ni le primeren za kulinarične užitke; iz njega se da pridobiti tudi opojno dišeče eterično olje, ki ima tudi dodaten učinek: odganja komarje, kar lahko pride zelo prav v teh vročih dneh.
A. K.
Vir fotografij: Unsplash