
Tiramisu, recept za italijansko sladico
Tiramisu je mehka sladica, pripravljena iz piškotov, namočenih v kavi, v kombinaciji z rahlo sladkano stepeno jajčno maso in mascarpone sirom. Čeprav ne gre ravno za najstarejšo sladico, se je brez dvoma drži naziv ene najbolj ikoničnih italijanskih slaščic, ki se vsakodnevno znajde na vrhu iskanj receptov po spletu. Za vas smo pripravili enostavne in zanimive recepte za pripravo, nekaj zanimivosti ter drugih koristnih informacij. Še več okusnih sladic pa lahko najdete tukaj.
Od kod izvira slavna sladica?
Tiramisu se na različnih delih sveta pripravlja v številnih variacijah, kljub temu pa osnovna ideja ostaja univerzalna že stoletja. Prav tako obstaja veliko zgodb o originalnem nastanku tiramisuja, vendar ni točnih podatkov, kje in kdaj je v resnici nastala sladica. Ena izmed legend pravi, da si je tiramisu v 19. stoletju izmislila lastnica bordela v Trevisu kot nekakšno obliko afrodiziaka za stranke. Druge zgodbe izvor sladice povezujejo z italijanskimi aristokratskimi gostijami v 18. stoletju ali jo primerjajo s sladico, imenovano Dolce del Principe, ki je bila ustvarjena proti koncu 17. stoletja v Sieni v čast velikemu vojvodi Cosimu III.

Originalne sestavine za tiramisu
Tradicionalni tiramisu vključuje kratek seznam sestavin: savoiardi piškoti (znani tudi kot ladyfingers ali baby piškoti), jajca, sladkor, kava, mascarpone sir in kakav v prahu. Recepti pa pogosto zajemajo tudi namakanje savoiardi piškotov v alkoholu, kot je na primer amaretto ali liker na osnovi kave.
Recept za klasičen tiramisu
Obstaja ogromno različnih receptov za tiramisu, za vas smo pripravili najbolj klasičnega. Recept zadostuje za deset oseb. Tiramisu pripravite en dan prej in ga pustite stati v hladilniku čez noč.
Potrebujete:
- 500 gramov savoiardi piškotov
- 3 žlice kakovostne mlete kave
- 4 jajca
- 100 gramov sladkorja
- 500 gramov mascarpone sira
- 1 žlico kakava v prahu
Poglejte si še videoposnetek, za bolj podrobna navodila.
Postopek priprave:
Prvi korak za pripravo tiramisuja je kuhanje kave. Na štedilniku zagrejte tri decilitre vode, dodajte mleto kavo in počakajte, da zavre. Nato ločite jajčne rumenjake in beljake ter stepite beljake v sneg. Rumenjak ločite v drugo skledo in mu dodajte sladkor. Z električnim mešalnikom nato rumenjakom vmešajte še mascarpone sir in beljak.

Potem je čas, da se lotite namakanja piškotov v kavo. Skuhano kavo zlijte v večjo posodo in vanjo namakajte piškote z obeh strani ter z njimi obložite dno večje posode, v kateri boste kasneje postregli sladico. Ko ste obložili dno z namočenimi piškoti, jih premažite z mešanico jajc in mascarpone sira, porabite približno polovico kremne mešanice. Nato ponovno položite celotno plast v kavi namočenih piškotov, nanje pa namažite še drugo polovico kreme. Na vrhu lahko sladico posujete s kakavom v prahu, nato pa pustite v hlaidlniku stati več ur, najbolje kar čez noč. Naslednji dan je tiramisu pripravljen za uživanje – dober tek!

Zanimive variacije tiramisuja
Če želite nekoliko popestriti klasičen recept za tiramisu, imamo za vas nekaj idej za pripravo slastnih variacij ikonične sladice:
Tiramisu cheesecake (sirova torta)
Priprava je zelo podobna klasičnemu tiramisuju, le da mascarpone sir zamenjate z rikoto in jo mešate, dokler ne postane povsem gladka. Ostale sestavine ostajajo enake, priporočljivo je, da pripravite okroglo torto.
Jagodni tiramisu
Zagotovo ste ga že jedli – namesto mascarpone sira z rumenjaki uporabite kremni sir s smetano in vrh sladice obložite z rezinami svežih jagod. Jagode lahko vključite tudi v spodnje sloje. Če ste ljubitelji drugih vrst jagodičevja, lahko pripravite tudi tiramisu z borovnicami, malinami ali ribezom – edina omejitev je vaša domišljija.

Tiramisu z dodatkom alkohola
Marsikdo tiramisu pripravlja tudi z namakanjem piškotov v alkoholu, na primer v konjaku, amarettu, rumu ali likerju po izbiri.
Tiramisu z limono in pomarančo
Pri pripravi vključite svež sok limone (lahko tudi pomaranče), limonino in pomarančno lupinico. Piškote poleg kave namakajte v sok citrusov in med sloje dodajte lupinico. Klasičen tiramisu bo dobil čudovit osvežilni citrusni priokus, ki se prileže še posebej poleti.
Tiramisu s pudingom
Namesto jajčnih rumenjakov, beljakov in mascarpone sira vmesne plasti sestavite iz svojega najljubšega pudinga, ki ga skuhate – najbolje se prileže vanilijev. Ostale sestavine ostajajo enake.
Tiramisu sladoled
Ste za nekaj drugačnega? Domač tiramisu sladoled pripravite povsem enostavno. Potrebujete mleto kavo, mleko, sladkor v prahu, mascarpone sir, smetano za stepanje in savoiardi piškote. Skuhajte kavo, ji dodajte mleko in sladkor ter vse skupaj segrejte do vrenja. Prelijte v ločeno posodo, namočite piškote in počakajte, da se mešanica ohladi. Nato ji dodajte mascarpone sir in stepeno smetano ter vse skupaj dobro zmešajte z električnim mešalnikom. Mešanico shranite v zamrzovalniku čez noč ter že naslednji dan uživajte v domačem tiramisu sladoledu.

Nekaj zanimivosti o tiramisuju:
- Beseda tiramisu se je iz italijanščine razširila v vsaj 23 jezikov, jed pa strežejo v restavracijah in slaščičarnah po vsem svetu.
- Vsako leto poteka dogodek za Guinnessov rekord za največji tiramisu na svetu.
- V filmu Romanca v Seattlu iz leta 1993 glavni igralec Tom Hanks omeni tiramisu kot skrivnostno sladico, ki jo ženske obožujejo – ta omemba je v ZDA sprožila veliko zanimanje za sladico.
- Leta 2017 je bil zaradi visoke priljubljenosti sladice 21. marec razglašen za svetovni dan tiramisuja.
- Italijanska besedna zveza »tirami sù« pomeni “dvigni me,” kar bi se lahko nanašalo na poživljajoče učinke kofeina v espressu in kakava, ki sta v receptu.
- Originalni tiramisu, narejen v Le Beccherie, je bil krožne oblike.

Nasveti za pripravo »bolj zdrave« različice tiramisuja
Kot vsaka sladica ima tudi tiramisu več plati vplivov na naše zdravje. Prednosti uživanja tiramisuja se skrivajo v njegovi hranilnosti: vsebuje veliko beljakovin, ki jih najdemo v jajcih in mascarpone siru, nekaj kalcija (vir prav tako mascaropone sir) in nekatere antioksidante, ki jih vsebuje pravi kakav v prahu. Vseeno pa je pomembno, da se zavedate, da tiramisu ponavadi vsebuje veliko sladkorja, ki negativno vpliva na naše zdravje, in je tudi zelo kalorična sladica. Zato je pomembno, da si jo privoščite v normalnih merah in nikakor ne pretiravate s količinami. Mascarpone sir je žal vir veliko nasičenih maščob, ki lahko višajo holesterol in negativno vplivajo na zdravje srca.
Če vas skrbi, da je uživanje tiramisuja škodljivo za vas, se lahko odločite za bolj zdravo verzijo: namesto mascarpone sira uporabite grški jogurt, ki je manj kaloričen in vsebuje več koristnih hranil, prav tako pa lahko v sladico dodate manj sladkorja ali pa namesto belega sladkorja uporabite alternativno sladilo. Po želji lahko dodate tudi koščke sadja, s čimer boste povečali vnos vlaknin in vitaminov ter dodali naravne sladkorje.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash