To je najslabša sestavina v solati: vsi jo najprej narežemo, a samo pokvari okus

31. maj. 2025, ob 07.48
Posodobljeno pred 17 dnevi
68643
100 SEK

Zelenjavna solata je okusen obrok za zajtrk, kosilo in večerjo – a ali veste, katero sestavino bi morali v solatah vedno izpustiti? Magdalena Daria Gessler, poljska televizijska osebnost, slavna kuharica, restavratorka in slikarka je razkrila svojo skrivnost. Znana kuharica že vrsto let svetuje, kaj, kako in kdaj kuhati. Zelenjavna solata se morda zdi preprost recept, ki ga »ni mogoče pokvariti«? Morda boste presenečeni.

Zelenjavna solata po Magdino

Magda je pred časom predstavila svoj najljubši recept za zelenjavno solato. Sestavljena je iz kuhanega krompirja, korenja, kislih kumaric, graha in seveda trdo kuhanih jajc. Skrivnost je, da solato pustite čez noč v hladilniku. Ali obstaja kaj, česar nikoli ne bi smeli dodati solati? Po njenem mnenju je to čebula. Po njenih besedah fermentacijski procesi v čebuli povzročijo neprijeten vonj, ki lahko popolnoma pokvari okus solate.

Čebula je ena najstarejših gojenih rastlin, ki jo uporabljamo že več kot 5000 let. Stari Egipčani so jo častili kot simbol večnosti in jo celo polagali v grobnice svojih faraonov. Ko čebulo režemo, nas pogosto spravi v jok. To se zgodi zaradi sproščanja encimov, ki v stiku z zrakom tvorijo dražeč plin, ki spodbuja solzenje oči.

Poleg tega, da je osnovna sestavina številnih jedi, ima čebula tudi številne zdravilne lastnosti. Vsebuje žveplove spojine in antioksidante, ki delujejo antibakterijsko in protivnetno. Obstaja več vrst čebule, ki se razlikujejo po okusu in barvi – rumena je najbolj univerzalna, rdeča je bolj sladka in nežna, bela pa ostra in močna, zato jo pogosto uporabljajo v mehiški kuhinji.

Kapilarna vlaga: nevidna grožnja za vaš dom in trajna rešitev
Ste v svojem domu že opazili mokre madeže na stenah, odstopanje ometa ali neprijeten vonj po vlagi? Morda že imate opravka z eno najpogostejših, a pogosto spregledanih težav, ki predstavlja nevid

Znanstvene raziskave kažejo, da lahko redno uživanje čebule zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, saj znižuje krvni tlak in preprečuje strjevanje krvi. Kljub priljubljenemu mitu ni znanstvenih dokazov, da bi narezana čebula vpijala bakterije iz zraka, zato je ni priporočljivo predolgo hraniti narezane.

V ljudskem zdravilstvu čebulo uporabljajo tudi proti pikom insektov – njen sok naj bi ublažil srbenje in oteklino. Poleg tega naj bi čebulni sok pomagal pri rasti las in odpravljanju prhljaja. Danes največ čebule pridelajo na Kitajskem in v Indiji, rekorder pa je Britanec Tony Glover, ki je leta 2014 pridelal čebulo, težko več kot 8,5 kilograma.

(us; Foto: Pixbay)

68643
100 SEK