To je razlog, da pri kuhanju ovsenih kosmičev nastane lepljiva plast

27. mar. 2022, ob 22.04
125
100 SEK

Ovseni kosmiči so lahko slasten zajtrk, večerja ali malica, ki ima odličen vpliv na vaše zdravje. Ovseni kosmiči so pravi balzam za vašo prebavo, poleg tega pa krepijo imunski sistem, vam dajejo občutek sitosti, topijo maščobe in vam pomagajo vzdrževati zdravo postavo. Če jih obožujete tudi vi, si jih lahko brez slabe vesti privoščite.

Kaj je lepljiva plast na ovsenih kosmičih in zakaj nastane?

Priprava ovsenih kosmičev je v resnici zelo enostavna. Enostavno kuhajte jih v vodi ali mleku – kakor vam je ljubše – potem pa jih pustite nekaj časa stati, da se dodobra napijejo. Šele potem postanejo mehki, poleg tega pa takšni kosmiči vsebujejo največ koristnih snovi za vaše zdravje. Pa vendar, če redno kuhate ovsene kosmiče, ste najbrž že kdaj opazili lepljivo oziroma sluzasto plast, ki se pojavi, ko kosmiče segrejete na visoki temperaturi. Kaj je to in zakaj nastane? Neko uporabnico Reddita je obupano zanimalo, kako se tega znebiti.

»Nikoli nisem prepričana, kaj naj naredim s tem. Včasih potem nastane skorja, včasih je lepljivo, kar me na koncu razjezi in vse skupaj vržem v smeti. Nekoč sem se odločila, da to plast poskusim in ugotovila sem, da je sladkastega okusa. Najbolj me moti, ker to kvari teksturo ovsenih kosmičev. Ali se to dogaja zato, ker jih narobe kuham?« Pravi, da na večini fotografij ovsenih kosmičev te lepljive plasti ni videti, zato se sprašuje, ali se le-ta odstranjuje ali pa ona dela napako pri kuhanju.

Dve uporabnici sta se takoj odzvali na njeno vprašanje in ji pojasnili, da je to verjetno posledica topnih vlaken v ovesu, ki povzročajo, da se lepljiva plast pojavi na površini. Topne vlaknine se namreč raztopijo v vodi, kar bi morda lahko preprečili, če bi ovsene kosmiče kuhali na nižji temperaturi ali pa bi jih manj časa pustili stati.

Tukaj lahko preverite, kje so cene zobozdravstvenih storitev skoraj 3-krat nižje!
Ste vedeli, da lahko za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji ali na Hrvaškem plačate tudi do trikrat manj? V času, ko so življenjski stroški vse višji, se vedno več Slovencev odloča za p

Karkoli je vzrok za lepljivo plast na ovsenih kosmičih, ste lahko povsem brez skrbi, saj jo je povsem varno zaužiti. Če gre tudi vam na živce, poskusite kosmiče kuhati na nižji temperaturi. Če pa imate tudi sami kakšen predlog, kako se lepljive plasti znebiti, pa nam to zaupajte v komentarju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

125
100 SEK