To je v resnici razlog, da se med spanjem potite

1
100 SEK

Potenje je normalen in nujen proces za normalno delovanje našega telesa; ponavadi se potimo, kadar je zunaj vroče, kadar smo preveč oblečeni, med fizično aktivnostjo, zaradi stresa in v živcev. Marsikdo pa se poti tudi ponoči med spanjem. Zagotovo se je kdaj zgodilo tudi vam, da ste se prebudili sredi noči in ugotovili, da imate povsem mokro pižamo. Nočno potenje je pogosto povezano z vročino in prehladom, ampak kaj pa če ste na videz povsem zdravi? Kaj so potemtakem glavni krivci za potenje med spanjem?

Pitje večjih koliin tekočine pred spanjem

Pitje večjih količin tekočine, predvsem pa alkohola, pred spanjem se lahko odraža v nočnem potenju. Ko pijete alkohol, se namreč telesna temperatura zviša, kar vodi v povišan srčni utrip in potenje. Vse to lahko povzroči tudi dehidracijo telesa, zato strokovnjaki svetujejo, da se izogibate uživanju alkohola pred spanjem.

Stres

Če se počutite aksiozno in ste v stresu, je zelo možno, da se boste med spanjem potili. Kako se pred spanjem umiriti in čim bolj zmanjšati stres? Privoščite si toplo prho, izogibajte se gledanju v elektronske naprave, raje vzamite v roke kakšno knjigo. Poskrbite za prijetno vzdušje, prižgite tiho glasbo, zmanjšajte luči in prezračite spalnico. Če imate resne težave z anksioznostjo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Neprimerna temperatura v spalnici

Razlog je lahko tudi zelo preprost: ponoči se lahko potite, ker je v vašis palnici prevroče, imate predebelo odejo in pižamo oziroma spalno opravo. Poleti je to zelo pogost pojav, prav tako pa tudi pozimi, saj nekateri ljudje preveč zagrejejo prostore. Gretje naj bo ponoči izklopljeno, spalnico pred spanjem dobro prezračite in oblecite tanjšo pižamo. Če vas zebe, se pokrijte z odejo, ki jo lahko po potrebi tudi odgrnete.

Vpliv nekaterih zdravil

Nekatera zdravila imajo vpliv na uravnavanje telesne temperature, kar se lahko hitro odraža tud v nočnem potenju. Takšna zdravila so na primer antidepresivi, steroidi, zdravila za zdravljenje hipertenzije. Včasih je krivec za potenje tudi kakšna bolezen. Če občutite še kakršnekoli druge simptome, se posvetujte z zdravnikom.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

1
100 SEK