To se zgodi, če vsak dan uživate rdečo čebulo

20. feb. 2024, ob 10.39
Posodobljeno pred 25 dnevi
48
110 SEK

Če bi morali izbirati med rdečo in belo čebulo, katero bi izbrali? Čeprav imata na nek način podoben okus, pa so njuni učinki na telo lahko različni. V glavnem velja, da je uživanje vseh vrst čebule zelo zdravo, saj gre za naravni antioksidant s protibaterijskimi lastnostmi, pa vendar lahko pretiravanje s količinami pusti tudi negativne posledice na telesu. Če jo uživate vsakodnevno v večjih količinah, lahko pričakujete, da se bo z vašim telesom zgodilo naslednje:

Povzroči lahko težave z želodčno kislino

Čebula je žal kljub številnim zdravilnim učinkom eno tistih živil, ki slabo vpliva na zgago. Če imate obstoječe težave, se uživanju raje izognite ali pa ga omejite, vedno pa se lahko zgodi, da si s pretiravanjem uživanja hrane, ki draži želodec, lahko nakopljete tudi kronične težave. Ljudje, ki imajo obstoječe težave z želodčno kislino, naj se izogibajo tudi pikantni hrani, alkoholu, citrusom in paradižniku.

Uživanje rdeče čebule lahko ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Uniči lahko slabe bakterije v telesu

Vse vrste čebule imajo antibakterijske lastnosti, raziskave pa so pokazale, da se lahko uživanje rdeče čebule odlično obnese pri odpravljanju težav z bakterijo E.coli in S.aureus. Če ste bolni, lahko z uživanjem rdeče čebule pospešite okrevanje, pomaga pa tudi pri bakterijskem vnetju grla in zobobolu. Če vas boli zob, odrežite košček čebule in ga naslonite na dlesen ob zobu za čim več časa.

Povzroči lahko prebavne težave

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Sveža čebula je težko prebavljivo živilo, ki lahko nekaterim posameznikom povzroča napihnjenost, vetrove, v slabšem primeru pa tudi zaprtost in drisko. Pri bolnikih, ki trpijo za razdražljivim črevesjem, lahko uživanje sveže čebule poslabša simptome, podobno pa velja tudi za uživanje svežega česna in kave.

Pomaga uravnavati krvni sladkor

Uživanje rdeče čebule lahko krepi srčno-žilno zdravje, saj ima protivnetne in razstrupljevalne učinke na telo. Raziskave so pokazale, da uravnava tudi krvni sladkor in pritisk, zato se priporoča za vse, ki trpijo za diabetesom ali srčno-žilnimi boleznimi.

Krepi imunski sistem

Brez dvoma pa uživanje sveže rdeče čebule v normalnih količinah močno pripomore h krepitvi splošne odpornosti in imunskega sistema. Zmanjšuje tveganje za številne okužbe z bakterijami in virusi ter pospešuje čas okrevanja.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

48
110 SEK