
To so jedi, ki vas bodo najbolj osrečile
Vsi vemo, da nas lahko hrana osreči. Povezava med hrano in udobjem je povsem prvinska in izhaja iz časov, ko smo bili še dojenčki. Kdo kot odrasel ne obožuje pice in piva ali čaja med gledanjem televizije v hladni zimski noči?
Slaba novica je, da se zaradi te hrane le začasno počutimo srečne. Dobra novica pa je, da obstajajo zdrava živila, ki povečajo našo splošno srečo in jih torej brez slabe vesti lahko uporabimo kot hrano za tolažbo. To so živila, ki vsebujejo veliko triptofana, ki je esencialna aminokislina, naše telo pa ga uporablja za ustvarjanje beljakovin, vitaminov in encimov. Triptofan prav tako poveča nastajanje serotonina v telesu. Serotonin je kemični prenašalec sporočil, ki izboljša naše razpoloženje in srečo, lajša tesnobo, izboljša naš spomin, zmanjša željo po sladki in škrobnati hrani ter nam pomaga spati. Poglejmo torej, katera živila ustrezajo vašemu načinu prehranjevanja.
Radi ostanete preprosti in tudi pri hrani se radi držite osnovnih sestavin, pri čemer sta ključna meso in krompir. Imate radi pusto govedino, piščanca, svinjino ali purana? Kaj pa kakšno morsko ploščo? Dodajte nekaj sladkega ali belega krompirja. Naredite omako s česnom, gobami in čebulo.
Združite glavno jed z zeleno solato s paradižniki in kumarami. Pripravite prilogo z brokolijem, koruzo, morskim fižolom ali fižolom v zrnju, ki jo potresete z nekaj gavde, parmezana ali mocarele. Po večerji si privoščite kavo in sladico iz borovnic, jagod, pomaranč, lubenice ali rozin.

2. Ljubitelji zdrave prehrane brez mesnih izdelkov
Vaše telo je vaš tempelj in vaš jedilnik sestavlja strogo vegetarijanska, veganska, organska ali surova hrana. Izogibate se mesu in namesto tega uživate tofu, sojo in lečo. Morda ob posebnih priložnostih jeste nekaj divje ulovljenega lososa. Vaše priloge vključujejo ohrovt, špinačo in repo ali zelenjavo – za vse je znanstveno dokazano, da blagodejno vplivajo na dobro razpoloženje.
Zanimajo vas polnozrnata žita, oves, pšenični kalčki, pivski kvas, proso, ječmen, ajda, rjavi riž, kvinoja in riževi otrobi. Hrano obilno potresete s semeni – kot so sezamovo, chia, laneno in sončnično. Pijete zeleni čaj in sojino mleko, vaša izbira sladice pa so pokovka z nekaj morske soli. Prehranjevanje spoštuje vašo predanost naravni hrani, hkrati pa povečuje vašo srečo.
3. Tradicionalisti
Tolažbo najdete v hrani za mizo vaše babice. Jetrca, puran in klobase obujajo lepe spomine. Iščete priloge, kot so fižol, rdeča pesa, korenje, palčke zelene, buče, zelje in gorčično zelenje. Vsak obrok vključuje skuto ali maslo, za dobro omako se uporabi mešanica mleka z nekaj česna, aromatizirana s švicarskim ali cheddar sirom.
Nič ni boljšega kot sendvič z arašidovim maslom ali trdo kuhano jajce. V vaši posodici za kosilo je vedno jabolko, sliva ali banana. Arašidi ali orehi so odlična popoldanska malica. Prehranjevanje zapolni vašo potrebo po ponovnem povezovanju s sentimentalnimi spomini, hkrati pa povečuje vašo srečo v procesu.
Pripravil: NaDlani.si
Foto: Unsplash