
To so najboljši viri beljakovin, ki jih ne uživate dovolj pogosto
Beljakovine so zelo pomemben del prehrane, saj vplivajo na razvoj in vzdrževanje mišic ter kosti, krepijo imunski sistem in omogočajo normalno delovanje vseh organov. Zato je ključnega pomena, da znate izbirati kvalitetne vire beljakovin in jih zaužijete v zadostnih količinah. Kateri so najboljši rastlinski in živalski viri beljakovin, ki bodo ugodno vplivali na vaše zdravje?
Grški jogurt
Strokovnjaki svetujejo, da imate v svojem hladilniku vedno na zalogi grški jogurt, ki je odličen vir zdravih beljakovin, poleg tega pa zelo ugodno vpliva tudi na prebavo. Uživate ga lahko na veliko različnih načinov; za zajtrk v kombinaciji s sadjem, oreščki in kosmiči, v raznih zdravih sladicah, v omakah za testenine ali tortilje, služi vam lahko kot osnova za pripravo raznih domačih beljakovinskih namazov, smutijev, prelivov za solate, marinad in še bi lahko naštevali. 150 gramov grškega jogurta vsebuje okrog 16 gramov beljakovin in 15 % priporočenega dnevnega vnosa kalcija v telo.
Fižol
Če iščete kvalitetne rastlinske beljakovine, je fižol zagotovo na vrhu seznama. Sveže kuhan, iz konzerve ali sušen je vir veliko mineralov, ki so ključnega pomena za zdravje. Tako kot grški jogurt tudi fižol služi kot priloga ali osnova za ogromno različnih jedi. Uživate ga lahko skupaj s krompirjem ali lečo, v različnih solatah, juhah in enolončnicah. S količinami vam ni treba pretiravati, zadostovalo bo, da ga redno v manjših količinah vključujete v obroke.
Jajca
Obstaja zelo dober razlog, da so jajca tako priljubljeno živilo za zajtrk – so zdrav vir beljakovin (6 gramov beljakovin na jajce) in aminokislin, ki vam pomagajo pri prebujanju telesa ter možganov. Jajca lahko skuhate in jih dodajate k različnim jedem, na primer solatam, da povečate vnos beljakovin. Lahko jih pečena ali umešana uživate za zajtrk skupaj z zelenjavo in pirinim kruhom, lahko pa seveda služijo kot sestavina za peko raznih jedi.

Oreščki
Čeprav so majhni, povsem zadostuje, če zaužijete pest oreščkov na dan. So namreč pravo superživilo, saj vsebujejo ogromno koristnih hranil, tudi beljakovin. Zelo enostavno z njimi popestrite jedi, na primer jogurt, solate, smutije, glavne jedi. Podobno velja tudi za semena, na primer chia semena, laneno seme, sončnična semena.
Morska hrana
Dodajanje morske hrane na jedilnik je nekaj najboljšega, kar lahko naredite za svoje telo. Ribe in morski sadeži so bogati z beljakovinami, zdravimi maščobami in minerali, ki bodo okrepili vašo odpornost in ugodno vplivali na notranje organe.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash, Pexels