To so najpogostejše vrste stresa – tako se spopadete z njimi

1
110 SEK

Način življenja, ki ga danes živimo, vključuje vsakdanji stres. Ni osebe, ki se ne bi na vsake toliko časa spopadala s stresom. In s tem ni nič narobe, strokovnjaki pravijo celo, da je stres v manjših količinah zdrav in pozitivno vpliva na telo. Seveda pa je treba paziti na to, da vas stres popolnoma ne prevzame in začne negativno vplivati na vaše zdravje. Katere so najpogostejše vrste stresa in kako se spopasti z njimi?

Stres v službi

Določeni poklici so bolj stresni od drugih, zagotovo pa vsaka služba s seboj prinese nekaj stresa. Stres v službi je ena najpogostejših vrst stresa, saj v službi preživimo večino svojega časa. Kako se mu izogniti? Najprej morate poskrbeti za zdravo okolje v službi. Uredite si pisarno oziroma svoj delovni prostor, poskušajte okrepiti odnose s svojimi sodelavci. Pomembno je, da poskrbite za to, da nimate preveč dela in da vas sodelavci/nadrejeni ne izkoriščajo. Pomembno je tudi, da se med delovnim časom znate sprostiti. Vsaki dve uri vstanita in si privoščite kratek sprehod, med malico si vzamite čas za kratko telovadbo. Če je le možno, se odpravite na svež zrak.

Starševski stres

Starševstvo in stres gresta z roko v roki. Čeprav je to nekaj najbolj čudovitega na svetu, zna biti vloga starša tudi precej naporna in stresna. Ne glede na to, ali imate doma dojenčka, osnovnošolskega otroka ali najstnika, boste vedno imeli skrbi in naloge, ki vam bodo povzročale stres. Temu se težko izognete, odličen recept za odganjanje stresa in ohranjanje zdravja pa je, da si vsak dan vzamete dovolj časa zase. Počnite stvari, ki jih počnete najraje na svetu, sproščajte se, počivajte.

Stres, povezan s čustvi

Svoja čustva in občutke zelo težko nadzorujemo, zato ni nič čudnega, da nas lahko spravljajo v stres. Gre za najbolj zapleteno vrsto stresa, s katero se je najtežje spopadati. V nekaterih primerih lahko vodi elo v depresijo ali anksioznost. Zelo pomembno je, da se znate o svojih čustvenih problemih pogovarjati. Najbolje je, da zadeve, ki vas pestijo, rešujete sproti. Pogovorite se s prijatelji, sorodniki, vzemite si čas za razmislek, poslužite se sprostitvenih metod, kot je meditacija, joga … V primeru, da vam nič od naštetega ni v pomoč, vam svetujemo, da poiščete strokovno pomoč.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

1
110 SEK