
To so stranski učinki uživanja čičerike
Čičerika je izjemno hranilna vrsta stročnice, ki je še posebej priljubljena med vegetarijanci in vegani. Je bogat vir kvalitetnih rastlinskih beljakovin, ki jih lahko na uravnotežen način vključite v različne recepte. Kakšni so stranski učinki rednega uživanja čičerike in kako vpliva na vaše zdravje?
Spodbuja delovanje prebave
Vlaknine so zelo pomembne za normalno delovanje prebave, vendar jih žal primanjkuje ogromno ljudem. Ravno čičerika je bogat vir vlaknin, ki spodbujajo razvoj dobrih bakterij v črevesju in izločanje strupov iz telesa.

Uravnava apetit in daje občutek sitosti
Skodelica kuhane čičerike vsebuje okoli 12.5 gramov vlaknin in 14.5 gramov beljakovin – dveh vrst makrohranil, ki imajo zelo dober vpliv na uravnavanje apetita in dajejo obutek sitosti še dolgo po obroku. Prvič, telo potrebuje več časa, da prebavi belajkovine v nasprotju z drugimi makrohranili, kar pomeni, da ne boste prav kmalu čutili lakote. Beljakovine prav tako pomagajo znižati hormone, ki spodbujajo apetit, kar zavira željo po hrani.
Znižuje holesterol
Za optimalno vitalnost in energijo je zelo pomembno tudi, da znate uravnavati holesterol. Zvišan holesterol namreč vodi v razvoj reazličnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, debelost, infartk in druge zdravstvene težave. Čičerika je bogat vir vlaknin, ki so znane po tem, da uravnavajo oziroma znižujejo holesterol.
Krepi kosti
Z uživanjem čičerike lahko prav tako okrepite svoje kosti in nohte. Poleg visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin vsebuje tudi magnezij in kalcij – podobno kot druge vrste stročnic – kar pripomore h gradnji močnejših in bolj zdravih kosti.

Kakšni so pa negativni učinki uživanja čičerike?

Pretiravate lahko z vnosom kalorij in maščob
Čeprav čičerika vsebuje veliko zdravih hranil, pa ima relativno visoko kalorično vrednost. Če pazite na vnos kalorij, je pomembno, da ne pretiravate s količino in čičeriko raje v manjših količinah premišljeno kombinirate z drugimi živili. Primera živil iz čičerike, ki vsebujet aveliko kalorij, sta humus in falafel. Pomembno je, da zraven uživate bolj lahko hrano, na primer narezane koščke zelenjave pomakate v humus ali pa falafle zamešate v solato.
Obstaja manjše tveganje za razvoj botulizma
Neprimerno konzervirana hrana lahko vsebuje bakterijo, ki povzroča nevarno bolezen, povezano z živčnim sistemom, ki se imenuje botulizem. Takšno tveganje sicer ne predstavlja nujno čičerika sama, ampak konzervirana hrana v pločevinkah nasploh. Če se želite tveganju popolnoma izogniti, raje kupite sušeno čičeriko in jo skuhajte.
Pripravil: NaDlani.si; L.Z.
Foto: Pexels