To so živila, ki vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot testenine

18. apr. 2024, ob 08.12
Posodobljeno pred 25 dnevi
14
110 SEK

Ko govorimo o testeninah, ponavadi hitro pomislimo na visoko vsebnost ogljikovih hidratov, ki naglo dvignejo energijo v našem telesu, potem pa energija enako naglo tudi upade in ponovno začutimo željo po hrani. Čeprav to praviloma drži, pa še ne pomeni, da uživanje testenin ni zdravo  – uživajo se lahko celo redno, če ne pretiravate s količinami in jih kombinirate z uravnoteženimi sestavinami, da ustvarite uravnotežen obrok. Danes vam predstavljamo nekaj primerov živil, ki imajo v resnici še več ogljikovih hidratov kot testenine – nekatera izmed njih veljajo celo za zelo zdrava.

Mango

Povprečno velik mango vsebuje okoli 50 gramov ogljikovih hidratov, zato morda ni najboljša izbira za tiste, ki skušajo zmanjšati vnos tega makrohranila. Kljub visoki vsebnosti ogljikovih hidratov pa mango še vedno velja za zelo zdravo vrsto sadja, ki je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Če ga premišljeno kombinirate z drugimi zdravimi živili, vam lahko sladkost in hranilnost tega tropskega sadeža v resnici zelo koristi.

Mango solata za vroče dni

Tortilje

Marsikdo kruh zamenja s tortiljami, saj na videz izgledajo tanjše in bolj zdrave, vendar kljub temu vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Ena večja tortilja vsebuje okoli 35 gramov ogljikovih hidratov. V resnici pa to ni merilo, ali je živilo zdravo ali ne – pomembno je, da izberete čim manj predelano testo, po možnosti iz polnozrnate moke. Lahko pa si tortilje prirpavite tudi doma – tako boste najbolje vedeli, katere sestavine ste uporabili.

Ocvrt krompirček

Medtem, ko so tortilje in mango lahko zelo zdrava živila, pa to težko rečemo za ocvrt krompirček v kakršnemkoli primeru. Že manjša porcija pomfrija vsebuje okoli 55 gramov ogljikovih hidratov, poleg tega pa ogromno nezdravih maščob in soli, ki v resnici najbolj škodijo našemu zdravju. Čeprav je krompir bogat vir ogljikovih hidratov, je kuhan ali pa pečen z manj olja lahko v resnici zelo zdrav, če ga kombinirate z vlakninami in beljakovinami. V vsakem primeru pa se je priporočljivo izogibati ocvrtemu krompriju.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Banana

Banana podobno kot mango velja za sadje z zelo visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Večja banana lahko vsebuje kar 35 gramov ogljikovih hidratov, od tega pa tudi veliko naravnega sladkorja. Kljub temu je uživanje banan zelo zdravo, saj so bogat vir magnezija, kalija in številnih vitaminov. Uživanje banane po večjem fizičnem naporu vam lahko pomaga graditi mišice in nadomestiti izgubljena hranila.

Zato ne bi smeli jesti banane za zajtrk

Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv

14
110 SEK