To živilo je hujši strup kot sladkarije! Smrt za srce in ožilje, vsi pa mislijo, da je zdravo …

27. maj. 2025, ob 07.53
Posodobljeno pred 27 dnevi
148308
90 SEK

Velja splošno prepričanje, nanj pogosto opozarjajo tudi strokovnjaki in nutricionisti, da sladkarije in na splošno visok vnos sladkorja lahko škodujejo zdravju. Le redkokdo bi pomislil, da lahko tudi živilo, ki ga sicer uvrščamo med zdrave in je del vsakodnevne prehrane, povzroči podoben učinek. Kljub temu ga ljudje še vedno uživajo in se morajo z njim spopadati. Vendar se ob tem poraja vprašanje, kaj sploh pomeni “zdravo” in kaj ne, ter v kakšnih količinah je še primerno za uživanje. Zmernost je očitno ključna pri vsem, tudi pri prehrani.

Raziskave namreč kažejo, da prekomerno uživanje riža lahko škoduje srcu prav tako kot prevelika količina sladkarij. Beli riž je lahko zdravju škodljiv, če ga zaužijemo preveč. Ena izmed študij, ki je zajela približno 2.500 udeležencev je pokazala zanimive rezultate. Udeleženci, med njimi so bili tudi bolniki s srčno-žilnimi obolenji, so poročali o svojih prehranjevalnih navadah, pri čemer so raziskovalci želeli ugotoviti, kako pogosto posegajo po različnih vrstah žit. Izkazalo se je, da večina uživa predvsem rafinirana žita, ki so tesno povezana s srčnimi obolenji, medtem ko so polnozrnata žita povezana z manjšim tveganjem za tovrstne bolezni.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Rjavi riž bolj zdrav kot beli?

Avtorji študije poudarjajo, da so lahko razlogi za takšno izbiro povezani z dejavniki, kot so dohodek, zaposlitev, izobrazba, kulturno ozadje in starost. Vse to vpliva na prehranske odločitve ljudi in na to, ali se odločajo za rafinirana ali polnovredna žita. Prehrana, ki vključuje beli riž, je po sestavi primerljiva s prehrano, bogato z nezdravimi sladkorji in olji. Telo takšno hrano hitro razgradi, saj ne vsebuje vlaknin, kar povzroči nenaden dvig sladkorja v krvi po obroku.

Visok krvni sladkor predstavlja resno tveganje, saj vpliva na zdravje srca in prispeva k nalaganju oblog v arterijah. Če imate možnost izbire med belim in rjavim rižem, zdravniki svetujejo, da izberete slednjega. Če pa že uživate belega, bodite pri tem vsaj zmerni …

(nd; Foto: Pixbay)

148308
90 SEK