
Top 10 indonezijskih jedi, ki jih morate poskusiti
Indonezija je zelo privlačna turistična destinacija, saj s svojimi ugodnimi cenami, naravnimi tropskimi lepotami in zanimivo kulturo privlači turiste z vsega sveta. Če tudi vi razmišljate o obisku te čudovite azijske dežele, je nujno, da spoznate tudi lokalno kulinariko, ki vas bo pustila brez besed. Katere jedi morate nujno poskusiti na svojem potovanju?
Nasi Goreng
Nasi Goreng je indonezijska različica azijskega praženega riža, ki je priljubljen po vsem svetu. Ponavadi ga sestavlja zelenjava z jajcem v kombinaciji z mesom, tofujem ali morskimi sadeži. Tisto, kar naredi indonezijski pražen riž drugačen od praženega riža, ki izvira iz drugih azijskih krajev, je uporaba posebne sladke sojine omake.
View this post on Instagram
Nasi Rawon
To je goveja enolončnica, ki prihaja z vzhoda otoka Java. Ima značilen okus po oreščkih, zraven govejega mesa pa je običajno postreženo kuhano jajce in sveža zelenjava. Kot priloga se uživa bel riž.
Siomay
Nekaj, kar boste pogosto opazili pri indonezijski ulični hrani, je arašidova omaka. Siomay je jed, ki jo sestavljajo zvitki iz testa, napolnjeni z ribo, poparjenim krompirjem, zeljem in jajcem, vse skupaj pa se postreže z arašidovo omako.
Indomie
Indonezijski valoviti nudli pridejo v kombinaciji različnih okusov, med katerimi bo vsak najdel nekaj zase.

Martabak
Sladka jed je nekakšna različica indonezijskih palačink, na ulicah pa se ponavadi prodaja le v večernih urah. Postreže se lahko s čokolado, sirom ali arašidi.
View this post on Instagram
Pempek
Pempek ali empek-empek je jed, pripravljena iz ribe in tapioke, ki izvira iz južne Sumatre. Najbolj priljubljena verzija je kapal selam, ki na sredini vsebuje še jajce. Jed je ponavadi potresena z rakovim praškom in prelita s temno omako iz kisa, čilija in sladkorja.
Sate
Gre za marinirano meso, ki je pečeno na odprtem ognju na preprosti palčki – spominja na ražnjič. Sate je izraz, ki zajema različne vrste mesa, lahko gre za pečenega piščanca, goveje meso, ovčje meso ali ribo. Postreže se lahko z različnimi prelivi in omakami, na primer arašidovo omako, narezano čebulo, paradižnikom ali pekočo rumeno omako.
Soto
Soto ali juha se postreže v večji skledi, napolnjeni z rižem, zeljem, kalčki, različnimi vrstami mesa in preliti z vročo vodo, začinjeno s kurkuo, limonsko travo, šalotkami in česnom.
Ketoprak
Vegetarijanska ulična jed izvira iz Jakarte, sestavljajo pa jo riževi rezanci z ocvrtim tofujem, zelenjavo, riževo torto, kalčki in rakovim čipsom v kombinaciji z arašidovo ali sladko sojino omako.
View this post on Instagram
Gado-gado
Tradicionalna indonezijska solata je mešanica poparjene zelenjave, ponavadi špinače, kalčkov, fižola in koruze. Sestavljajo jo tudi sveže rezine kumar, kuhan krompir in jajce skupaj z ocvrtim tofujem. Zraven solate se postreže arašidova ali sladka omaka.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels