
Trik, s katerim lahko podaljšate svežino kavnih zrn
Prava aroma kave se pokaže, kadar so kavna zrna sveža, dišeča, polna okusa, so poenoteni strokovnjaki za pripravo kave. Najboljša kava naj bi bila tista, pri priprave katere se zrna vsakič sveže zmeljejo, hkrati pa je treba poskrbeti za optimalno svežino kavnih zrn. To seveda ni najbolj enostavno, saj lahko kavna zrna zelo hitro izgubijo nekaj arome in vonja, sploh če jih kupujemo na količino. Predstavljamo vam trik, s katerim si lahko pomagate pri doseganju najboljše aromatične skodelice kave. Kako optimalno ohraniti svežino kavnih zrn?

Zamrzovanje je rešitev, ki jo iščete
Pri Food & Wine so o svežini kave spregovorili s svetovalko in strokovnjakinjo za pripravo kave Jaymie Lao. Podala je enostavno skrivnost, ki rešuje svežino kavnih zrn pri milijonih kavnih navdušencev po svetu. “Samo zamrznite jih,” je razkrila Laova, “paziti je treba le, da v vrečki ni nikakršne vlage ali zraka.” Čeprav bi se morda marsikdo zgrozil ob nasvetu, da je kavo treba zamrzniti, je veliko raziskav podprlo, da kavna zrna ohranijo največ svoje kakovosti in svežine prav na tak način.
Veliko ljudi hrani kavna zrna ali celo mleto kavo v zaprtih posodah, ki pa ne tesnijo dovolj dobro, zaradi česar lahko v posodo postopoma vdirajo vlaga, mikroorganizmi in zrak. To dodaja kavi nezaželen priokus in ji odvzema originalno kakovostno aromo. Čeprav marsikdo ob mletju in kuhanju kave tega ne bo nujno opazil, pa bodo to zagotovo okusili vsi, ki se spoznajo na okus kave.

Zamrzovanje kavnih zrn se je izkazalo kot najboljša metoda za ohranjanje svežine, poslužujejo se je celo na tekmovanjih za pripravo najboljše kave
Zamrzovanje kavnih zrn je skrivnost nekaterih najboljših barist na svetu, najbolj priznanih svetovnih kavarn, poslužujejo pa se ga celo profesionalci na tekmovanjih za pripravo najboljše kave. Skrbno premišljeno zamrzovanje kavnih zrn ohranja svežino in prvoten okus kave ter omogoča najbolj optimalno pripravo skodelice kave.

Kako pravilno zamrzniti kavna zrna doma?
Trik lahko preizkusite tudi sami in ugotavljate, ali čutite svežino ter pristno aromo kavnih zrn v svoji skodelici kave. Potrebujete neprepustno vrečko, ki jo napolnite s kavnimi zrni, hkrati pa morate poskrbeti, da iz nje iztisnete ves nepotreben zrak in onemogočite vdor vlage ali kakršnekoli druge snovi. Vrečko nato vakuumsko zatesnite in položite v zamrzovalnik.
Pripravil: NaDlani.si; L.Z.
Foto: Pexels