Tudi vaš pes sovraži kopanje? Tukaj so triki, ki vam bodo pomagali

17. may. 2024, ob 09.54
Posodobljeno pred 7 dnevi
7
120 SEK

Zakaj nekateri psi sovražijo vodo – sploh takrat, ko se je treba okopati? Razlogov je lahko veliko; občutek utesnjenosti, zvok tekoče vode ali zgolj neprijeten občutek na koži in dlaki, ko so mokri. Če se tudi vi in vaš kosmatinec spopadate s kopanjem z velikimi mukami, je čas, da poskusite narediti nekaj pozitivnega. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, s katerim boste olajšali kopanje tako psu kot tudi sebi.

1. korak: dobro se pripravite

Poskrbite, da ste pred kopanjem psa peljali na sprehod, da je opravil vse potrebe, potrudite se, da ga čim bolj utrudite, tako mentalno kot fizično. To je lahko tek, daljši sprehod, metanje palice ali mentalne igrice, kot so na primer pasji puzzli, odvisno od tega, kaj ima vaš štirinožni prijatelj najraje.

Da se izognete vnetjem in neprijetnemu občutku, mu med kopanjem zadelajte ušesa, da voda ne bo prodrla v ušesne kanale, saj je lahko izkušnja zaradi tega še slabša. Če pes med kopanjem grize, lahko uporabite tudi nagobčnik. V kopalnici pripravite vse pripomočke, da jih imate na dosegu roke in ne rabite psa puščati, da vas čaka; brisača, šampon …

2. korak: predhodno ga izpostavljajte zvoku tekoče vode

Ni treba, da se nahajata v kopalnici, lahko sta tudi pred kopalnico. Počasi spuščajte vodo in poskusite doseči, da vaš ljubljenček ob tem dobi pozitivne asociacije; nagrajujte ga s priboljški, če ostane ob poslušanju vode miren, igrajte se z njim in ga pohvalite.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

3. korak: med kopanjem ga poskusite čim bolj zamotiti

Če ne morete početi več stvari hkrati, prosite nekoga, da vam pomaga. Zelo pomembno je, da psu vlivate pozitivne občutke medtem, ko ga prhate in milite; spet so lahko to priboljški, igrače, žvečilke ali zgolj pomirjujoče besede, ki jih vaš kosmatinec dobro pozna.

4. korak: bodite hitri in učinkoviti

Izogibajte se pretirani količini vode, kopanje poskusite izvesti čim hitreje in čim bolj učinkovito. Če vaš kuža ne mara tekoče vode, jo lahko predhodno nalijete v kad in ga okopate tam.

5. korak: dobro ga posušite in nagradite

Po kopanju poskrbite, da psa čim bolje osušite, saj je lahko občutek mokre dlake in kože za nekatere kužke zelo moteč. Ko ste zaključili, ga ponovno nagradite s priboljški in/ali igračo ter ga pohvalite.

Vaja dela mojstra – večkrat kot boste ponovili prijetno izkušnjo kopanja, bolj močno si jo bo vaš kosmatinec zapomnil kot pozitivno izkušnjo in se je navadil ter jo sprejel kot del vsakdanjika.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

7
120 SEK