
V teh primerih krompir ni več užiten – nujno ga zavrzite!
Krompir je eno najljubših živil ljudi po vsem svetu, še posebej pa je priljubljen v Sloveniji. Marsikdo si življenja brez krompirja sploh ne zna predstavljati. Je hranljivo živilo, polno vitaminov in mineralov, ki je lahko zelo zdravo, če ga pripravimo na ustrezen način. Ob pravilnem shranjevanju je dolgo obstojno, zato ga lahko shranjujete tudi na zalogo, vendar je kljub temu dobro poznati znake, ki nakazujejo, da krompir ni več užiten oziroma je lahko celo škodljiv vašemu zdravju.
Pod nekaterimi pogoji lahko krompir propade in ga ni dobro uživati. Vsebuje namreč nevrotoksin, imenovan solanin, ki lahko pušča škodljive posledice na našem zdravju, če ga zaužijemo v preveliki količini. Kdaj krompirja torej ni najbolj priporočljivo uživati?
@thefarmbabe Good potato, bad potato? How do you know?? #potato #cookingathometiktoktv #agtok #farming #food ♬ original sound – The Farm Babe
Ko je zguban in skrčen
Krompir pogosto kupimo v večjih pakiranjih in normalno je, da se čez čas začne spreminjati. Eden od znakov, da je krompir predolgo stal v vaši shrambi in lahko postane škodljiv za vas, je skrčena in zgubana oblika – krompir izgleda, kot da bi iz njega izčrpali vso življenje. Če je med shranjevanjem izpostavljen dnevn svetlobi, lahko to spodbudi produkcijo solanina, kar je zdravju še bolj škodljivo. Zato je pomembno, da ga shranjujete v temnem in hladnem prostoru, kjer bo užiten dlje časa.
Ko se obarva zelenkasto
Zelenkasta barva krompirja (tudi, ko ga olupite) kaže na to, da se je v njem ustvarilo veliko škodljivega solanina. Najhitreje se to zgodi, če je krompir dlje časa izpostavljen sončni svetlobi. Če torej pri pripravi opazite zelenkaste madeže, jih nujno odstranite. Vseeno to ne pomeni, da je neužiten celoten krompir – zdrav del krompirja lahko vseeno zaužijete. Poskrbite le, da ste skrbno odstranili zelenkasta območja.

Ko se na krompirju naredijo kalčki
Najpogostejše vprašanje o krompirju je ponavadi, ali ga je varno uživati, če se na njem pojavijo zeleni ali beli kalčki. Ponavadi ravno ti kalčki vsebujejo visoko koncentracijo solanina, ki je lahko škodljiv za naš živčni sistem. Če je krompir še vedno v trdem stanju in polni obliki, preprosto odstranite kalčke in obrežite mesta, kjer so nastali. Takšen krompir lahko varno zaužijete. Če pa je krompir postal že zguban, mehak in se je skrčil, zraven pa so se pojavili kalčki, je bolj varno, da ga zavržete.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv