Valentinovo: kaj sporočajo različne barve podarjenih vrtnic?

14. feb. 2024, ob 08.27
Posodobljeno pred 25 dnevi
24
140 SEK

Eno najpogostejših daril ob valentinovem dnevu so vrtnice. Čeprav o tem zelo redko razmišljamo, ima vsaka roža svoj pomen in glede na barvo izraža drugačen občutek. Nekatere izražajo strastno ljubezen, druge preprosto prijateljstvo, nekatere pa celo prezir ali razdor. Zato je tako pri obdarovanju kot pri prejemanju šopka pomembno vedeti, kaj z izbiro barve sporočamo drug drugemu.

Čeprav se na ta datum v večini največ podarjajo rdeče vrtnice, pa hkrati obstajajo tudi v roza, rumeni, beli, modri in celo črni barvi. Toda poleg barve cvetov je pomemben kontekst oz. pomen, ki ga z izborom vrtnic prenašamo s sporočilom. Na splošno so vrtnice povezane z ljubeznijo, strastjo, lepoto in spoštovanjem.

Rdeče vrtnice – večna ljubezen in strast

Rdeča je ena najbolj strastnih barv. Zato je običajno, da zaljubljeni na valentinovo za darilo partnerju izberejo prav rdečo vrtnico. Te so odličen simbol ljubezni in so kot nalašč izbor kot darilo skozi vse leto. Čeprav je res, da je bila rdeča barva vedno povezana s strastjo, rdeče vrtnice simbolizirajo veliko več kot ljubezen in strast.

Med prijatelji služi izkazovanju spoštovanja in hvaležnosti za prijateljstvo, ki vas povezuje. Zato je šopek naravnih rdečih vrtnic idealno darilo, ki ga pošljete v znak naklonjenosti tistemu velikemu prijatelju, ki vam vedno stoji ob strani.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Rožnate vrtnice – prijateljstvo in nežnost

Podariti rožnato rožo je sinonim za hvaležnost za pomembno uslugo. Služi tudi za prikaz hvaležnosti, ki jo nekdo čuti do druge osebe. Roza barva simbolizira dobroto in sočutje, predvsem pa odsotnost zla in slabih namenov. Če prejmete šopek rožnatih vrtnic, boste vedeli, da si ta oseba zasluži vso vašo zaupanje in da do vas čuti občudovanje.

Bele vrtnice – nedolžnost in čistost

Bele vrtnice so povezane z ljubeznijo, saj predstavljajo čisto, srečno in večno ljubezen. To vrsto cvetja običajno izberejo za nevestin šopek: to pomeni, da bo ta ljubezen trajala vse življenje. Če je bližnja oseba bolna in ji želite podariti vrtnice, so najprimernejše bele, saj ji tako pokažete svojo skrb in dobre želje za čimprejšnje okrevanje.

Rumene vrtnice – veselje in zadovoljstvo

Za ljudi, ki so vraževerni, lahko rumene vrtnice pomenijo nekaj negativnega, saj lahko nosijo opozorilo. Če vam nekdo, ki vam ni povsem blizu, podari šopek rumenih vrtnic, morda skuša nekaj povedati s skritimi nameni. Ni pa ves pomen rumenih vrtnic negativen, simbolizirajo tudi zadovoljstvo in veselje.

Oranžne vrtnice – zabava in erotika

Za šopkom oranžnih vrtnic lahko skrijete različne stvari, od želja ljubezni do skritega prijateljstva. Poleg strasti se oranžne vrtnice uporabljajo tudi za podporo ali čestitanje nekomu od bližnjih, ki je dosegel osebni ali poklicni dosežek.

Modre in črne vrtnice – zvestoba in večnost

Modre vrtnice med drugim odražajo naklonjenost, zaupanje in zvestobo. Ta barva je popolna, da se nekomu zahvalite za storjeno, ali da prenesete občutek miru. Črne vrtnice pa skrivajo avro skrivnosti. Črna je po navadi povezana z žalovanjem, vendar se črne vrtnice uporabljajo tudi kot simbol večne ljubezni.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

24
140 SEK